Volvo Cars rekryterar it-chef från Northvolt

Bilar är nuförtiden rullande hårddiskar. Nu rekryterar Volvo Cars en ny chef med ansvar för den digitala omställningen. Fredrik Ohlsson har varit informationschef och it-chef på bland annat Northvolt och Tetra Pak tidigare.

ANNONS

I ett pressmeddelande meddelar Volvo Cars att man rekryterat en ny digital chef, med ansvar för att driva den digitala omställningen och skapa en ”ny digital infrastruktur” hos bilmärket.

– Volvo Cars går nu in i en ny tid där ständigt uppkopplade bilar är designade för att bli bättre över tid genom mjukvara. Att ha en robust digital infrastruktur kommer att vara avgörande för att lyckas, säger Erik Severinson, produkt- och strategichef hos Volvo Cars.

– Fredrik kommer att vara en nyckelspelare i teamet när vi fortsätter maximera potentialen i det digitala landskapet på denna spännande resan.

Ekonom och datatekniker

Volvo Cars framhåller att den nye chefen har haft ledarskapsroller där han skapat it- och affärssystem såväl som it-plattformar med uppdrag i en rad olika länder och världsdelar. Han har haft chefsroller på Northvolt och Tetra Pak.

ANNONS

Han har också utbildning både som ekonom och datatekniker. I en intervju med Computer Sweden för ett par år sedan beskrev han hur avgörande båda ämnena är för varandra när han skrev sin uppsats i datateknik.

– Jag skrev min uppsats 1997 och den handlade om hur man implementerar affärssystem framgångsrikt och den var den mest utlånade uppsatsen i Lund det året. Nu sitter jag med samma fråga och svaret är fortfarande detsamma: implementeringarna måste vara affärsdrivna och inte it-drivna, sade Fredrik Ohlsson till CS apropå rollen på Northvolt.

Ingen nörd

– Jag är ingen techgeek. Jag är ganska ointresserad av teknik i sig själv. Däremot brinner jag för hur man kan utnyttja teknik för att förbättra affärsprocesser och kunna leverera affärsvärde på en helt ny nivå.

Förutom ekonomiutbildning från Lund – en MBA – och en kandidatexamen i datateknik har Ohlsson även läst vid Stanford under ett år, enligt Linkedin.

Fredrik Ohlsson ersätter Tobias Altehed som får nya uppdrag hos Volvo Cars. Ohlsson börjar i oktober.

LÄS MER:Polestar rekryterar ny designchef från Audi

LÄS MER:Tesla får lägre tullar än Volvo när EU justerar Kina-hindren

LÄS MER:Hotet mot Volvo Cars: Tullarna kommer att kosta miljarder

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS