Recept: Krispig vårmeny med tre rätter

Mars känns som en transportsträcka mot våren, men det börjar ändå ljusna och den kalla men krispiga luften vittnar om att en ny tid är på gång. Gör som alla i de perfekta matlagningsprogrammen – laga en härlig vårmeny och bjud hem folk på middag.

ANNONS
|
Ostfylld råraka med rom, gräddfil och lök.
Ostfylld råraka med rom, gräddfil och lök. Bild: Anja Olaug Jelinek

Förrätt: Ostfylld råraka med rom, gräddfil och lök

6 portioner

Råraka din gamla goding! Här piffas den till lite extra med en ostgömma, för vem älskar inte krispig potatis, fylld med vällagrad ost, och en syrlig topping.

800 g fast potatis

3/4 tsk salt

Riven vällagrad ost

1/2 dl neutral olja

50 g smör

Servera med:

Gräddfil

Rom

Gräddfil

Gräslök

Riv och skala potatisen. Salta och låt stå cirka 15 minuter i en sil. Pressa därefter bort vattnet.

Hetta upp en stekpanna med neutral olja och smör.

Ta cirka två matskedar av den rivna potatisen och forma till en rund form. Lägg en klick riven ost i och lägg ytterligare två matskedar riven potatis ovanpå. Pressa samman till en kaka. Lägg den i stekpannan och tryck försiktigt med en stekspade.

ANNONS

Låt rårakan få steka ganska länge på ena sidan, det viktigaste är att ha tålamod. När den fått mycket färg vänder du på rårakan och steker den krispig även på andra sidan. Upprepa momentet med resten av potatisen.

Finhacka rödlök och gräslök. Servera rårakorna med en klick gräddfil, rom, gräslök och rödlök. Får du några av över går det bra att frysa in.

Gnudi i parmesanbuljong.
Gnudi i parmesanbuljong. Bild: Anja Olaug Jelinek

Huvudrätt: Gnudi i parmesanbuljong

4 portioner

När jag lärde mig att spara parmesankanter i frysen, för att använda i grytor eller göra parmesanbuljong, förändrades min matlagning. Har du inga parmesankanter i frysen kan du använda riven parmesan och en parmesankant. Kanterna innehåller inget vax eller liknande, utan består av torkad parmesan. Det ger en djup komplex smak som måste upplevas. När det får guppa omkring små gnudi, ricottabollar, i buljongen blir det ljuvligt.

Parmesanbuljong:

1 morot

1 palsternacka

1/2 hel vitlök (inte klyfta)

2 gula lökar

2 torkade lagerblad

5 svartpepparkorn

Ca 5 parmesankanter, eller 3 dl riven parmesan och 1 parmesankant

1,5 liter vatten

Gnudi:

500 g ricottaost

120 g riven parmesan

4 äggulor

1 tsk citronzest

6 msk vetemjöl

Flingsalt och nymalen svartpeppar

1,5 liter grönsaksbuljong

Servera med:

Citronsaft

Tunnbröd

Sallad på svartkål, palsternacka och fänkål

ANNONS

Grovhacka alla ingredienser till buljongen förutom parmesanen. Låt allt koka minst en timme. Sila.

Riv parmesanen till gnudin och blanda alla ingredienser till den, utom grönsaksbuljong, i en bunke. Låt svälla i kyl cirka 30 minuter.

Koka upp grönsaksbuljong och låt sjuda.

Ta fram ricottablandningen, ta en matsked av den och forma en boll. Klicka sedan ner den i buljongen, upprepa samma moment med resten av smeten. När bollarna flyter till ytan efter ett par minuter är de klara. Ta upp och lägg på en tallrik.

Sila parmesanbuljongen.

Lägg några gnudi i en djup tallrik och häll över parmesanbuljong. Toppa med lite citronsaft och nymalen svartpeppar.

Mandelkaka med citronfrosting.
Mandelkaka med citronfrosting. Bild: Anja Olaug Jelinek

Efterrätt: Mandelkaka med citronfrosting

Du som älskar mandel kommer gå upp i brygga av denna kaka. Smörig, mjuk, mild och helt perfekt. Med citronfrosting lyfts den ytterligare. Ett tips är att lägga frostingen på tallriken, låta den stelna lite och sedan lägga kakan ovanpå, då får du kontraster i konsistens, vilket är mycket trevligt.

6 dl mandelmjöl

2 dl socker

4 ägg

200 g smör

1 tsk bakpulver

1 tsk flingsalt

Citronfrosting:

2 dl florsocker

3 tsk citronsaft

Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa samman ägg och socker tills det blir vitt och fluffigt.

Bryn smöret genom att smälta det på hög värme samtidigt som du rör om. När smöret blivit en aning brunt och luktar nötigt är det brynt. Häll över i en bunke för att svalna.

ANNONS

Blanda alla torra ingredienser.

Vänd ner det brynta smöret i äggblandningen. Vänd ner de torra ingredienserna. Vänd tills det inte finns några klumpar kvar.

Smörj en brödform och häll i smeten.

Grädda i 30–40 minuter.

Blanda florsocker och citronsaft. Lägg en klick på fyra tallrikar och toppa med en skiva mandelkaka.

Fler recept av Anja Olaug Jelinek:

LÄS MER:Pizza, paj eller gryta – tre recept med smördeg

LÄS MER:Recept: God, snabb och enkel vardagsmat

LÄS MER:Recept: Snabba förrätter för 100 kronor eller mindre

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS