Chilimästare får inte tävla i Göteborg – är för bra

Kan man vara så skicklig på någonting att man helt enkelt inte får delta? Chilimästaren Fredrik Pauli besegrar precis alla andra när det gäller att äta chilifrukter – nu har han uteslutits ur årets SM-mästerskap.

ANNONS
|

Fredrik Pauli har ett problem i livet: han är för bra på att hantera smärta. Vid förra årets mästerskap åt Pauli mer chilifrukter än någon annan, reste sig upp – och gick iväg med oberörda bukväggar. Andra tävlande spyr, skriker eller kollapsar. Pauli dricker lite filmjölk, nynnar på någon låt och kör hem till sin fru i utkanten av Nödinge. Hur är det möjligt?

– Jag tror bara att att jag är bra på att säga till mig själv: det här är bara smärta, det här är bara naturens sätt att försöka lura mig att de här frukterna är farliga. Det finns småfåglar som äter sån här stark chili, och skiter ut fröerna på marken sen, så att nya plantor växer upp. Varför skulle inte jag kunna göra det då?

ANNONS

Denna inställning har tjänat Fredrik Pauli väl rent historiskt. Han vann mästerskapet i chiliätning, som arrangeras av Chiliklubben, både 2017, 2018 , 2021 och 2023. Trots att han egentligen inte uppskattar chilifrukter särskilt mycket, och framför allt äter ”normalstark” mat.

Fredrik Pauli under förra årets SM – där han kuppade sig in.
Fredrik Pauli under förra årets SM – där han kuppade sig in. Bild: Thomas Johansson

Men nu är Pauli utesluten ur klubbens tävlingar, som pågår på lördagen i Göteborg.

– Alla här är lite oroade över att han ska dyka upp idag igen, säger Christian Gilensparr, en av grundarna till sällskapet, när GP når honom på Kronhusbodarna.

– Folk säger på fullt allvar: ”ställer han upp så är inte jag med”.

”Hans medverkan förstör hela tävlingskulturen”

Christian Gilensparr har varit tydlig med Fredrik Pauli, menar han. Det blir helt enkelt inte roligt om 62-åringen medverkar. Han har vunnit fyra gånger, helt överlägset, och det får vara nog.

– Hans medverkan förstör hela tävlingskulturen.

Även förra året avråddes Fredrik Pauli från att delta, avslöjar Christian Gilensparr. Men plötsligt dök han upp ändå.

– Vi hade inte hjärta att stoppa honom från att gå på scen. Och så vann han ju givetvis allt igen. Efteråt fick jag ta honom åt sidan och ha ett allvarligt samtal.

Man kan inte kora Sveriges bästa chilimästare, sen får den bästa inte vara med

Pauli själv återkommer till främst en fråga rörande Chiliklubbens tävlingar. ”Om man tar bort den svenska mästaren, går det över huvud taget att kalla ett SM?”

ANNONS

– Anledningen till varför jag blir upprörd är enkel: man kan inte kalla detta ett svenskt mästerskap. Ta inte bort eliten, då ska det inte vara en tävling som korar vem som är svensk mästare. Jag tycker i så fall de borde döpa om hela evenemanget.

Till vadå?

– Någonting i stil med ”Årets chiliätartävling”?

Christian Gilensparr menar att ”ingen vill vara med om Fredrik deltar, han är för bra”. Vad säger du om det?

– Det finns det inget belägg för. I de tävlingar jag har varit med har det alltid ställt upp folk. Nej, det uttalandet är ingenting man ska lägga någon större vikt vid.

”Äh, jag får skippa det här året”

Fredrik Pauli berättar också att han övervägde att åka till Göteborg i morse och delta. Han ställde till och med in en planerad golftävling på förmiddagen. Men vid samtalet med GP har lusten försvunnit.

– Äh, jag får skippa det här året, säger Pauli, som är på väg ut till golfbanan ändå.

Fredrik Pauli ute på golfbanan.
Fredrik Pauli ute på golfbanan. Bild: Fredrik Pauli

Har du alltid varit bra på att utstå smärta?

– Jag har framför allt märkt det hos tandläkaren, men sen är jag inte immun. Om tandläkaren kommer åt en nerv när de borrar i käken eller tandroten, kan smärtan bli lite irriterande. Då kan jag be om bedövning.

ANNONS

Pauli vill även understryka att han inte går ifrån ett chilimästerskap oberörd. Allt sker bara med viss fördröjning. Efter en av tävlingarna segnade Pauli ner utanför grannhuset tre timmar efter avslutat evenemang.

Vad är det du gillar med att äta besinningslösa mängder chili? Var i ligger lockelsen?

– Haha, det finns nog ingen större lockelse. Jag åker inte på chilitävlingar för att jag tycker det är viktigt eller så, det är ingen stor grej. Men jag tycker det här med ”svenska mästerskapen” har blivit lite av ett falskt spel. Man kan inte kora Sveriges bästa chilimästare, sen får den bästa inte vara med.

LÄS MER:”White guy tacos” äts upp av kulturkriget

LÄS MER:Rockstjärnor i slagsmål på scenen

LÄS MER:Quesadillan på La Fonda Mexicana är gatumat när den är som bäst

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS