Faysa Idle ska läsa poesi inför tusentals festivalbesökare

Efter en prisad poesishow på Södra teatern i Stockholm kommer Faysa Idle nu till Way Out West, där hon ska uppträda inför tusentals personer på Höjden under festivalens första dag.
– Det är mer än bara en föreställning, det är viktiga historier som lyfts, säger hon.

ANNONS
|

Faysa Idle, 25, är en av litteratursveriges nu starkast lysande stjärnor. I den hyllade debuten, den självbiografiska boken ”Ett ord för blod”, skildrar hon öppenhjärtigt en uppväxt i den gängkriminella världen, och berättar om hur hon har förlorat vänner och syskon i våldsspiralen. Faysa Idles dikter har gjort hennes allmänt känd som poeten som brutit tystnaden kring dagens gängvåld från ett annars saknat kvinnligt perspektiv.

Nu kommer Faysa Idle till Göteborg och Way Out West för att läsa sina dikter inför tusentals personer på Höjden, med showen ”Allt som glimmar är inte guld”. Sedan den hyllade poesiföreställningen på Södra teatern förra året är hon varm i kläderna. Men att tacka ja till Way Out West var inte självklart först.

ANNONS

– Jag fick frågan tidigt, ganska direkt efter att jag hade kört på Södra teatern och det blev en sådan succé som det blev. Men jag minns inte om jag sade ja direkt, för jag hade inte smält allt än, säger Faysa Idle.

”Kvitto på att det jag gör är bra”

Föreställningen på Södra teatern satte Faysa Idle ihop tillsammans med kreatören Ebba Lange och bjöd in andra poeter, artister och konstnärer.

– Jag blir alltid glad när jag lyfts, men det är någonting vackrare när jag kan lyfta andra människor. För jag vet om att de här dörrarna normalt inte öppnas för poeter, säger hon.

Under showen på Way Out West kommer Faysa Idle att läsa sin poesi, men det blir mer avskalat den här gången. En eller två inbjudna gäster hoppas Faysa Idle kunna få med sig, och Ebba Lange som kommer att tolka dikterna med stilla och rörligt material.

– För mig som poet, att få köra på Way Out West är otroligt. Jag ska inte ljuga, det känns som att jag äntligen fått bekräftelse på att det jag gör är bra, säger hon.

Förlorat vänner och familj

Att få berätta sin historia är det som betyder något, säger Faysa Idle, och hon är glad att få göra det på en stor scen framför många människor som kanske inte fått höra en sådan här historia förut.

ANNONS

Boken ”Ett ord för blod” handlar om att bryta sig fri från en omgivning präglad av gäng och våld, berättar hon. Faysa Idle vill vara en förebild, särskilt för unga tjejer och kvinnor som inte fått uttrycka sin åsikt. Hon tycker att gangsterrapp och musik generellt målar upp en missvisande bild och glamoriserar våldet i gängvärlden. Hur ska vi nå förändring om de fortsätter att matas med de budskapen, fråga sig Faysa Idle.

– Jag berättar om hur det är att vara syster och växa upp i det. Jag har förlorat båda vänner och familj. Att samtidigt ha sin egen dröm och vilja få sitt sagt, men att livet inte låter en. Jag skriver om att vara anhörig till en bror som varit gängledare som har en stor hotbild mot sig, vilket lett till att jag fått ta hans skit.

På grund av sin bok och sin roll i offentligheten har Faysa Idle varit tvungen att bryta med delar av sin familj. Men många i hennes närhet har också läst hennes texter och tagit dem till sig, säger hon.

– Det är därför jag blivit så hyllad. För att jag vågat göra något som ingen vågat göra.

ANNONS

Låter inte hoten stoppa henne

Men framgångarna har också haft ett pris. Efter debuten förra året har Faysa Idle mottagit allvarliga hot.

– Jag tackar alla journalister som ringer och vill få ut min historia. Det är inget jag tar för givet. Men jag ska inte låtsas som att det är en dans på rosor att vara den här personen, för det är det inte.

Hoten kommer inte att stoppa Faysa Idle. Hon har utsatts för hot förut utan att ha låtit sig tystas, berättar hon.

– När jag bestämde mig för att skriva den här boken och när jag bestämde mig för att komma ut i världen så är det till vilket pris som helst.

Under Way Out West ska hon också hinna med lite konserter. Det finns en artist hon ser särskilt mycket fram emot.

– J Hus. Jag vill gifta mig med J Hus!

* Texten har uppdaterats efter publicering. Tidigare stod att Faysa Idles debutbok "Ett ord för blod" var en poesisamling. Rätt ska vara att debuten är en självbiografisk bok. Tidigare stod även att Idle själv satt samman showen ”Allt som glimmar är inte guld”. Rätt är att det gjorts med kreatören Ebba Lange som regisserat och kurerat.

ANNONS

Läs mer på GP kultur:

LÄS MER:Faysa Idle gör poesishow: "Handlar om kvinnor"

LÄS MER:A36 ställer in hela sommarturné – personliga skäl

LÄS MER:Väskförbudet på Way Out West – allt du behöver veta

ANNONS