Förundersökningen mot Joel Kinnaman om oaktsam våldtäkt läggs ner

Joel Kinnaman anmäldes sommaren 2021 av en kvinna för en våldtäkt som ska ha ägt rum i New York. Nu har förundersökningen lagts ner.
– Jag anser att bevisningen inte räcker till, säger kammaråklagare Virpi Alajarva.

ANNONS
|

Joel Kinnaman, känd från bland annat ”Snabba cash” och ”Suicide squad”, har även anmält kvinnan för utpressning och kvinnan har i sin tur anmält Kinnaman för förtal. I våras beslutade kammaråklagare Virpi Alajarva att lägga ned båda dessa förundersökningar. Men förundersökningen om oaktsam våldtäkt fortsatte, tills nu.

– Jag lägger ner förundersökningen efter att ha gjort en samlad bedömning. Vi har hört både målsägande, den misstänkta och vittnen både här hemma och i USA. Och jag anser att bevisningen inte räcker till, varken åt ena eller andra hållet, säger Virpi Alajarva till GP.

– Målsäganden har berättat en historia och den misstänkte har berättat en annan historia. Och där räcker inte bevisningen. Det är ändå ett allvarligt brott vi pratar om och då måste det finnas bevis.

ANNONS

Det var sommaren 2021 som kvinnan anmälde skådespelaren för en våldtäkt som ska ha ägt rum i New York. Enligt beslutet från åklagaren går det inte att bevisa att den misstänkte har haft sådant uppsåt som krävs för att förfarandet skall vara brottsligt.

– Om det är fråga om rubriceringen oaktsam våldtäkt krävs det ändå att man är medveten om vad man gör, att man är oaktsam i det hela och förstår att den andra inte vill. Jag anser inte att det går att bevisa någonting sådant, säger Virpi Alajarva.

Massi Fritz: ”Fortsättning följer”

Kvinnans ombud Elisabeth Massi Fritz kommenterar nedläggningen via mejl till GP.

”Det är olyckligt att bevisningen som finns inte har ansetts vara tillräcklig eftersom stödbevisning finns i detta ärende. Men de flesta vittnen bor i USA och det är där brottet har begåtts”, skriver Elisabeth Massi Fritz och fortsätter:

”Att det enligt svensk åklagare inte finns tillräckligt med stödbevis betyder inte att min klient inte har varit utsatt för den våldtäkt som hon har berättat om. Vi hoppas att USA:s åklagarväsende kan hantera den bevisning som finns i USA på ett effektivare sätt och jag hoppas att de gör en annan bevisvärdering än vad vår svenska åklagare har gjort. Fortsättning följer därmed och motparten ska nog inte ta ut någon seger än.”

ANNONS

Kinnamans advokat: ”Han är lättad”

Joel Kinnamans försvarsadvokat Johan Eriksson säger till Aftonbladet att han varit fullständigt övertygad om ett sådant här utfall sedan första gången han talade med skådespelaren.

– Vi har presenterat ett mycket omfattande material till åklagaren som jag skulle säga bevisar att han är oskyldig.

Han har pratat med Kinnaman och säger att hans klient är lättad över att förundersökningen läggs ner.

– Det här har tagit oerhört lång tid. Glad är lite fel ord att använda när han varit misstänkt och hela tiden ansett att han varit oskyldig. Jag tycker att lättad är ett bättre uttryck, säger Johan Eriksson till Aftonbladet.

LÄS MER:Förtalsärende mot Joel Kinnaman läggs ner

LÄS MER:Joel Kinnaman anmäld för förtal - utreds redan för våldtäkt

LÄS MER:Joel Kinnaman har polisanmält en kvinna från Skaraborg för försök till utpressning

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS