Kungsörnar brukar inte ge sig på människor. Men plötsligt har det hänt flera gånger. I Norge. Obs. Örnen på bilden har ingenting med de norska kungsörnarna att göra.
Kungsörnar brukar inte ge sig på människor. Men plötsligt har det hänt flera gånger. I Norge. Obs. Örnen på bilden har ingenting med de norska kungsörnarna att göra. Bild: Martin Meissner

Johan Hilton: Örnattackerna är inte alls oförklarliga

Örnarna går till attack i Norge. Och den vane skräckfilmstittaren vet naturligtvis varför, skriver GP:s kulturchef Johan Hilton.

ANNONS
|

Djur som oväntat och oförklarligt går till attack mot människor är en kär gammal skräckkliché.

Den godmodige sanktbernhardshunden Cujo som börjar hugga efter sin tioårige husse. De köttätande kaninerna i campklassikern ”Night of the lepus”.

Och så ”Fåglarna”, naturligtvis. Alfred Hitchcocks klassiker om det lilla kustsamhället som plötsligt belägras av mordiska fjäderfän.

Den senare kommer för mig när jag läser om kungsörnarna i Norge. Under blott en veckas tid har inte mindre än fyra örnattacker mot människor inrapporterats, ett fenomen som tidigare har varit helt okänt.

Experter försöker naturligtvis tona ner händelserna, men vi som uppfostrats av skräckfilm sedan vi var pubertetsyngel vet vad vi har att göra med.

ANNONS

Antingen är det djävulen som ligger bakom, som i ”Omen”, där korparna hackar ut ögonen på de fromma. Eller också rör det sig om jordens undergång. Ett apokalyptiskt järtecken i klimatkrisens tid, där till och med djurlivet revolterar mot människans rovdrift på jordens resurser.

Om man inte väljer det konspirationsteoretiska spåret, vill säga. Ryssland. Har drönare och kränkta luftrum satt sprutt på örnarna? Kan vi ha att göra med krigföring by animal proxy, som med Hannibal och hans elefanter? En FSB-orkestrerad vedergällning för den oskadliggjorda spionvalen Hvaldimir?

Men så får man påminna sig om den geografiska aspekten och lugna ner sig igen. Alla attacker har trots allt skett i samma land.

Det kan ju faktiskt hända att örnarna helt enkelt bara hatar norrmän.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Serien om Oldsberg visar vad vi missade under metoo

LÄS MER:Örn i Norge gick till attack mot hans dotter

LÄS MER:Kungsörnar stoppar folkomröstning

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS