Lis Hellström Sveningson: Recension: ”En lifetime supply av Capri-Sun” på Angereds teater

I pjäsen "En lifetime supply av Capri-Sun" på Angereds teater utgör en gyllengul dryck lockbete. Lis Hellström Sveningson ser ett äventyr om rädslor och gemenskap.

ANNONS
|

"Ge mig tio Solo innan jag dör!" är ett bevingat utrop bland min familjs anekdoter. Idag hade det varma och törstiga barnet snarare ropat efter Capri-Sun, precis som barnen i "En lifetime supply av Capri-Sun", på Angereds teater.

Kring längtan efter den solgula drycken, som idag är ett inslag i många barnfamiljers liv, har Bereket Hailemariam byggt sin nya pjäs. Men, naturligtvis, är den populära vätskan bara en form av övergångsobjekt, eller ännu hellre, en igångsättningseffekt för den historia om rädslor och gemenskap som dramatikern vill berätta.

pjäsens fokus är barnen och hur de agerar när uppgiften blir att möta sin allra djupaste rädsla för att få tillgång till det de längtar efter.

Tre vänner – Den Modige (Elin Bornell), Den Fege (Derek Cespedes Barrientos), Den Kloke (Elin Landgren) – hamnar i ett spel där en magiker styr. Alexandro Soltani gestaltar med blixtrande charm den flerskiktade rollen som berättare, ängel och allmän pådrivare.

ANNONS

Med "Det var en gång..." ger han publiken en ram som antyder ett land och en tid där krig gör allt dyrare och ouppnåeligt. Detta är dock ett utanverk, pjäsens fokus är barnen och hur de agerar när uppgiften blir att möta sin allra djupaste rädsla för att få tillgång till det de längtar efter.

En är rädd för höjder, en för hajar och en för spöken. Maja Döbling svarar för scenografin där kiosken med den åtråvärda drycken bara är avstampet för äventyr bland bergen, på havet och i granskogen. Scenbilden är en rolig blandning av kulisser och projektioner, helt i stil med föreställningens rörelser bland drömmar, science fiction och realistiska reaktioner.

Trions kostymer tar ut svängarna i färg och form, precis som Chantale Hannouch Rahimis regi. Skådespelarnas kroppsspråk och fraseringar lånar friskt från seriernas värld. Äventyren är inte konfliktfria och ibland fastnar spelet i onödigt skrikande. Dynamiken och samspelet skulle räcka fint utan det.

Regin håller tempot uppe och överraskar med variationer. Men textens pedagogiska tillrättaläggande i slutet rår varken regissör eller skådespelare på. Lite synd, men "En lifetime supply av Capri-Sun" bjuder ändå på en timmes lagom spännande och engagerande teateräventyr.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Recension: ”Kulturbärarna” på Lorensbergsteatern

LÄS MER:Recension: ”Jag tror jag går in i hans rum och öppnar en väska till” av Marie-Louise Ekman

LÄS MER:Recension: ”Orlando” av Schaubühne, Göteborgs Stadsteater

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS