Sanna Samuelsson: Det har blivit ”smart” att fuska

Det nyss avslöjade massfusket på Campus Manilla är bara toppen på ett isberg. I själva verket odlar hela samhället en fuskarmentalitet, menar Sanna Samuelsson. Men det är viktigt att fuska på rätt sätt.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

DN avslöjar i ett reportage att ett massfusk upptäckts på Campus Manilla (10/5). Ni vet, ”elitskolan” på Djurgården i Stockholm där kronprinsessan Victoria och Dannes barn går. Samma institution som tidigare i år kritiserades av Skolinspektionen för att ha oförsvarligt höga betyg. Studenternas resultat på de nationella proven matchar inte de som skolans egna lärare sätter. Myndigheten menar att det förekommit påtryckningar från både elever och föräldrar mot dem gällande betygen.

En femtedel av skolans gymnasieelever tros nu ha använt fusk. För närvarande utreds 51 studenter för att med hjälp av kortkommandon ha lyckats ta sig runt den programvara som utvecklats särskilt för prov.

ANNONS

Skolans försök att skydda sig mot digitalt fusk har inte hjälpt. Ryktet om luckan måste ha spritt sig som en löpeld, man kan bara föreställa sig. Man undrar hur många fler skolor som har samma problem, men inte upptäckt det ännu.

Skolornas race mot fusket och AI-tjänster är hopplöst. Det kända AI-företaget Chat-GPT har till och med tagit fram en ny programvara för lärare så att de ska kunna överlista fusket, skrev Fortune i januari (31/1). Men den tekniska utvecklingen är snabb, och det kommer alltid finnas någon fjunig klasskamrat som är bra på datorer och gärna vill bli populär, eller tjäna en slant, genom att ha överlistat skolans provprogram.

Det är ingen överdrift att påstå att vårt samhällsklimat odlar en fuskarmentalitet. De som kan bråka och skälla gör det, vare sig det är på utvecklingssamtalet, hos läkaren eller på restaurangen

För den som söker på ”Cheating AI” på TikTok finns otaliga videos med detaljerade guider till hur man kan använda AI-tjänster för att skriva prov och uppsatser, även om lärarna använder sig av detekteringstjänster.

”Har man inte kontroll över de tekniska hjälpmedlen då får man se till att eleverna skriver med papper och penna” har nu skolminister Lotta Edholm sagt i ett ögonblick av ovanlig klarsyn.

Om det vore så enkelt. Man kan föreställa sig ilskan på Manillas föräldramöte när pappa Leionhuvudh den yngre upptäckt att hans son inte längre excellerar på de nya handskrivna proven. Lärarhuvuden kommer rulla. Sonen ska ju plugga på de bästa universiteten som sin far, det har de ju bestämt?

ANNONS

Dessutom har Skolverket annonserat att de nationella proven successivt kommer börja bli digitala nästa år.

Det är ingen överdrift att påstå att vårt samhällsklimat odlar en fuskarmentalitet. De som kan bråka och skälla gör det, vare sig det är på utvecklingssamtalet, hos läkaren eller på restaurangen. Man ska ta för sig här i världen, det har man rätt till.

Men man ska fuska på rätt sätt. Det är bättre att pappa hotar med indragna donationer till skolan än att sonen använder Chat-GPT för att skriva uppsatsen. Att man går i skolan för att lära sig saker verkar inte längre vara på tapeten.

Hela vårt samhälle styrs av bluffare. På Netflix går populära dokumentärer om Elisabeth Holmes, Anna Sorokin och andra unga scammers. Influencers hela affärsidé går ut på att fiktionalisera en verklighet på lånade pengar. Man ser fler leasade Teslor än rostiga men avbetalade bilar numera. Och Donald Trump styrde nyss den ”fria världen” enligt bästa bluff- och bågmanér. Varför skulle han inte? Något annat vore ju korkat.

Tyvärr är det enklare att fuska om man kommer från överklassen. Att Trump kommer från pengar själv gör hans bluff trovärdig, snarare än pinsam. Han kommer undan med det, liksom ungdomarna på Campus Manilla kommer göra det. De kommer få sig en utskällning, nu, men sen glida vidare in i Sveriges elit, som om ingenting hänt.

ANNONS

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Sänd det inställda programmet, Uppdrag Granskning!

LÄS MER:Är det goda livet att leva ensamma tillsammans?

LÄS MER:SJ visar att nedskärningar inte är vägen framåt

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS