SD:s Richard Jomshof delgavs misstanke om brott mot lagen om hets mot folkgrupp.
SD:s Richard Jomshof delgavs misstanke om brott mot lagen om hets mot folkgrupp. Bild: Claudio Bresciani/TT

Ulrika Knutson: Det intressanta är inte om Richard Jomshof fälls

Richard Jomshof kanske fälls för bilderna han delat i sociala medier, men det är inte så intressant, menar Ulrika Knutson. Vad som krävs nu är en konsekvent antirasism från politikerna.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

I veckan delgavs SD:s Richard Jomshof misstanke om brott mot lagen om hets mot folkgrupp. Två av de muslimfientliga karikatyrer han har delat på X kan klassas som hets, säger åklagaren. Två av landets experter på yttrandefrihetsfrågor, journalisten Nils Funcke och juridikprofessor Mårten Schultz, menar att åtminstone en av bilderna är kränkande och väl uppfyller lagens kriterier för hets mot folkgrupp.

Under utredningen har Richard Jomshof klivit av från uppdraget som ordförande i riksdagens justitieutskott. Han har uttryckt bestörtning över åklagarens beslut, och prövar rollen som martyr för yttrandefriheten. Han skriver på X: "Vill vi ha ett Sverige med blasfemilagar och andra inskränkningar av yttrandefriheten?"

ANNONS

I sammanhanget bör det påpekas att Richard Jomshof kan låtsas bestört, men knappast är det. Som ordförande i justitieutskottet har han själv i sommar signerat en skärpt version av lagen om hets mot folkgrupp. Han vet exakt vad som gäller.

Kommer Richard Jomshof att fällas för hets mot folkgrupp? Det är frågan som kommer att dominera medierna den närmaste tiden, men svaret är inte så intressant. Richard Jomshofs åsikter om muslimer har länge och konsekvent rört sig precis på den juridiska gränsen till hets mot folkgrupp. Vad gäller allmänt hatiska och rasistiska uppfattningar har han förstås trampat över den gränsen. Jomshof ingår i den grupp ledande Sverigedemokrater som länge har uttryckt en aggressiv syn på invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet. Exemplen på övertramp är så många att vi har tappat räkningen.

Konsekvent och ihärdigt har Richard Jomshof också hävdat den rasistiska konspirationsteorin om det stora folkutbytet.

Gång på gång blandar Richard Jomshof och Jimmie Åkesson och deras kamrater bort korten så att det kan framstå som oklart om de talar om radikal islamism eller muslimer i allmänhet. I november 2023 föreslog Jimmie Åkesson att Sverige borde kunna riva moskéer och förbjuda symboler som halvmånen. Richard Jomshof i sin tur har liknat islam vid nazism, och kallat profeten Mohammed för "rövare och massmördare". Under koranbränningarna i januari 2023 besvarade Richard Jomshof Turkiets protester med förslaget att "bränna hundra koraner till".

ANNONS

Konsekvent och ihärdigt har Richard Jomshof också hävdat den rasistiska konspirationsteorin om det stora folkutbytet. Den går ut på att Europas befolkning håller på att bytas ut. De vita, kristna invånarna blir färre, på den muslimska invandringens bekostnad. Hela processen anses enligt ”teorin” vara medvetet orkestrerad av samhällets "eliter". Exakt vad SD menar med "eliter" brukar skifta med sammanhanget. Ibland talar man om det "vänsterliberala klägget", ibland om socialdemokratin, men i en central version av denna myt, som SD-ledarna självfallet är medvetna om, finns tydliga antisemitiska konnotationer. Eliterna styrs av "judarna", "Soros" eller "den judiska världskonspirationen".

Dessa högerextrema konspirationsmyter har under flera år varit ett viktigt motiv bakom en rad terrordåd mot muslimer, judar och svarta. Richard Jomshof har inte tagit avstånd, utan tvärtom bidragit till att sprida myten. Delar av SD:s svans på nätet uppmuntrar också till detta, liksom till att sprida kränkande material om muslimer.

När myter och hets av detta slag torgförs av framträdande företrädare för regeringens samarbetsparti är det nödvändigt att M, KD och L inte bara tar avstånd utan gör tydligt att Richard Jomshofs uttalanden och handlingar är rasistiska, falska och farliga.

Tystnad bidrar starkt till den politiska instrumentaliseringen av frågor som rör islamofobi och antisemitism. Den måste upphöra. Vad som nu krävs är en konsekvent antirasism.

ANNONS

LÄS MER:V:s tystnad om antisemitismen är oacceptabel

LÄS MER:Recension: ”Hopp! Mot frihetens fiender” av Per Wirtén

LÄS MER:Stefan Löfven öppnar upp om det politiska spelet i memoarer

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS