När HBO köptes upp och förvandlades till streamingtjänsten Max blev ”The Wire” ersatt av ”Wahlgrens värld” som mest uppskattade programserie. Inte helt lyckat, menar GP:s Jan Andersson.
När HBO köptes upp och förvandlades till streamingtjänsten Max blev ”The Wire” ersatt av ”Wahlgrens värld” som mest uppskattade programserie. Inte helt lyckat, menar GP:s Jan Andersson. Bild: Jessica Gow/TT

Jan Andersson: Krönika: Guldet blev till sand, snippor och snoppar

HBO är dött. Uppätet av Max. Men i skuggan av ”Naked attractions” genitalier dignar den här streamingtjänsten av briljanta tv-serier. Om detta påminner GP:s Jan Andersson.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Fyra månader har gått sedan HBO – tv-världens självklara elegant och marknadsledare i god smak – glufsades upp av Warner Bros Discovery och förvandlades till Max. Alltså streamingtjänsten Max, inte hamburgerkedjan eller Attefallshuset som dyker upp varje gång man googlar namnet.

För er som fortfarande kämpar med detta och famlar efter en relevant jämförelse kan jag säga att, ja, det vore som att Svenskt Tenn togs över av Ikea och fick sina Josef Frank-möbler ersatta med Ivarhyllor.

Visst skötte den nya streamingtjänsten sommarens OS med bravur, det måste man ge dem, och Max var schyssta mot sina sportintresserade kunder. Men du kan inte ha en gris i köket för att den är snäll.

ANNONS

For the record vill jag understryka att jag var skeptisk till det här samgåendet redan från start. Inte så mycket på marknadsmässiga grunder, den bedömningen är jag inte kvalificerad att göra, tro det eller ej, utan från ett rent tittarperspektiv. De så kallade synergieffekterna för oss konsumenter av att slå ihop HBO med Kanal 5 och Eurosport borde nämligen vara rätt begränsade.

Ja mer än så, det låter som en omöjlig affärsidé. Den som försöker skapa ett tittarbaserat venndiagram över ”The Wire”, ”Wahlgrens värld” och Eurosports speedwaysändningar från Wroclaw lär blir sittande med tre separata cirklar. Tre solar. Och Mikael Persbrandt har sett till att ingen vill bli sittande med ”Tre solar”.

Det är lätt att bli förvirrad av det splittrade utbudet och svårt att veta vilken tjänst man har att göra med. Är det verkligen bredast som vinner?

Så här är det. Efter fyra månader famlar den nya streamingkanalen fortfarande efter sin riktning. Sin personlighet. Kanske rent av efter sin själ. Det är lätt att bli förvirrad av det splittrade utbudet och svårt att veta vilken tjänst man har att göra med. Är det verkligen bredast som vinner? Och när Max väl sjunkit ner i spagat, hur ska de komma upp på fötter igen?

Själva tycker Max att de lyckats över förväntan. Härom veckan var nio av kanalens tio mest sedda tv-program olika dokusåpor och lekstugor, med evighetsmaskinen ”Wahlgrens värld” som ohotad etta.

ANNONS

Sedan följde bland annat den utskällda storsatsningen ”Race across the world”, där gnälliga kändisar reser från Afrikas ökensand till Norges bergstoppar, det säregna blåljusprogrammet ”Fångat på polisens kamera”, skrotumfesten ”Naked attraction”, general Svan och hans gröna rekryter i lumpenflirten ”Kompani Svan” och såklart Anders Janssons nya frågesport ”The floor” – det kanske märkligaste formatet.

Här på ett blinkande golv möts 100 kaxiga personer i en kunskapstävling, men deras expertis är mer av en provokation. Krister från Borås lyssnar ”otroligt mycket på musik” och ställer upp i kategorin ”Svenska artister”. Han ska ropa ut namnen på de artister som programledaren Anders Jansson visar upp på en stor ledskärm. Det går sådär. Zara Larsson och Björn Skifs känner Krister igen (även om han uttalar namnet fel) men han går bet på Darin och Linnea Henriksson. Kan inte placera Lars Winnerbäck. Är chanslös på Tomas Ledin. Har ingen aning om vem Orup är.

För er som har en hundring över och tid att spendera är beslutet rätt enkelt – sett till kronor per serie är det en god investering att teckna ett abonnemang med Max

Detta är som ni förstår jobbigt att titta på. Låt oss därför avsluta med något positivt. För lyckligtvis har gamla HBO fått en egen flik i den här märkliga miljön där kvalitetsserierna faktiskt trängs med varandra, från ”Angels in America” och ”Agents of chaos” till ”Veep” och ”We own this city”.

ANNONS

Här finns också chansen att återupptäcka ”Boardwalk empire”, ”Carnivale”, ”Deadwood”, ”Six feet under”, ”Chernobyl”, ”In treatment”, ”The newsroom” och mängder av andra briljanta produktioner. För er som har en hundring över och tid att spendera är beslutet rätt enkelt – sett till kronor per serie är det en god investering att teckna ett abonnemang med Max, som dessutom erbjuder CNN nu inför det amerikanska presidentvalet.

Så höj blicken från ”Naked attractions” buskiga skrev och upptäck en tv-värld större än Wahlgrens. Du lär inte ångra dig.

Fler texter på GP Kultur:

LÄS MER:Recension: ”Den sista boken om mordet på Olof Palme”

LÄS MER:Nya tv-tips för vecka 37

LÄS MER:Recension: Nick Cave – ”Wild god”

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS