Hynek Pallas: Varför bryr vi oss inte om att människor svälter ihjäl?

Sudan står inför en svältkatastrof där omkring två miljoner människor riskerar att dö. Förr räckte det för att mobilisera stjärnorna – men i dag är det helt tyst, skriver GP:s Hynek Pallas.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

”Var håller Bob Geldof hus?”.

Jag skruvar besvärat på mig. Är inte kommentaren under Facebookinlägget om svältkatastrofen i Sudan lite väl … cynisk? Hungersnöden i Sudan är ju den värsta sedan svälten i Etiopien på 1980-talet. Den som är etsad i sinnet på varje 70-talist tack vare en plågsam samvetspockande poplåt – ”Do they know it´s christmas?” blev 1984 den snabbast säljande singeln i Storbritannien någonsin – och välgörenhetskonserter med dåtidens världsstjärnor. Låtskrivaren och hans Live aid må för all del avfärdas som ”höjden av vitt frälsarkomplex” i dag (The Guardian 14/2), men vi minns.

Då inser jag att kommentaren lika gärna kan ses som diagnos på dagens engagemangsmekanismer. För ja – var är Bob Geldof?

ANNONS

En tankesmedja beräknar att två miljoner sudaneser kan dö i svält lagom till jul (”Sudan: From hunger to death”, 24/5). Om det kaotiska inbördeskriget – gött av bland andra Ryssland och Iran – inte lägger sig under hösten visar samma beräkningar att tio miljoner kan dö om två år. Det skulle göra svälten till den värsta sedan Det stora språnget i Kina på 1950-talet.

Tänk dig en ny flyktingkris i det Europa där politiken domineras av dem som utmålar invandrare som satan

Det borde väl räcka för att Sudan ska toppa nyhetssändningarna tänker man? För att den opinionsbildande klassen och världens aktivister ska skrika sig hesa? Att kollapsade stater utgör drivhus för terrorism och etnisk rensning och att Sudans strategiska läge – med kust utmed Suez-kanalen – betyder instabilitet på flera kontinenter gör inget bättre. Redan nu kommer 60 procent av flyktingarna i Calais läger från Sudan. Tänk dig en ny flyktingkris i det Europa där politiken domineras av dem som utmålar invandrare som satan.

Ändå är det rätt tyst.

Nöd ska inte ställas mot nöd. Däremot mår engagemangsmekanismer bra av diskussion. 2024 är inte 1984, men dagens informationsflöde till trots kan en konflikt dominera nyheter och engagera själar. Eller för att uttrycka det med The Economists ord: Det vajar inga sudanesiska flaggor på amerikanska elituniversitet (29/8). Inga popartister fäster Sudaninlägg på Instagram. Inga miljöaktivister virar in sig i symboliska sjalar. Inga poeter skriver upprop med krav på att medier ska uppmärksamma svälten.

ANNONS

Jag är säker på att det redan nu finns starka fotografier även från detta pågående helvete

När återutgåvan av Susan Sontags ”Att se andras lidande” (2003) nyligen publicerades dominerades recensionerna av Gaza. Trots att en av de bilder som ledde till Sontags diskussion om chock, voyeurism och engagemang – och vad vi kan lära av bilder för framtiden – var Kevin Carters fotografi där ett svältande barn förföljs av en gam. Från hungersnödens Sudan 1993.

Bilder är katalysator för engagemang. Minns Alan Kurdi och flyktingkrisen 2015. Så varför snurrar inget viralt fotografi från Sudan 2024?

Jag är säker på att det redan nu finns starka fotografier även från detta pågående helvete. Men bilden i sig räcker inte. Du måste skapa ett tydligt narrativ kring den. Och – för att ta ett exempel från Israel-Palestinakonflikten – så är det inte möjligt att projicera samtida kolonialdiskurser om vita ockupanter och rasism här: I Sudan bedriver arabiska miliser etnisk rensning av svarta afrikaner och Förenade Arabemiraten finansierar kolonisering. Det räcker för att skapa kortslutning i aktivistengagemanget, gör det svårare att omvandla konflikten till något slagkraftigt och bedrägligt enkelt.

Fast då glömmer man att bakgrunden till den etiopiska nöden för 40 år sedan också var en till synes komplicerad mix av torka, diktaturer, miliser och inbördeskrig. Men i dag minns vi ändå svälten – på grund av en pissig jullåt.

ANNONS

Så vem ringer Bob Geldof?

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:”Likriktaren” DN kommer få ännu mer makt

LÄS MER:Varför skonade kultureliten ”Hitlers favoritregissör”?

LÄS MER:GP-skribent prisad för sina artiklar om antisemitism

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS