GP-skribent prisad för sina artiklar om antisemitism

Hynek Pallas, mångårig kulturskribent på GP, prisas för sina artiklar om den växande antisemitismen i Sverige och för sin ”skarpa och orädda blick på svensk kulturdebatt”.
– När det är mycket motvind i debatten är det väldigt trevligt att bli sedd, säger Hynek Pallas.

ANNONS

Priset som GP:s skribent Hynek Pallas får ta emot delas ut till minne av Jackie Jakubowski, mångårig chefredaktör för kulturmagasinet Judisk Krönika.

Det ska delas ut till någon som med ”nyfikenhet och intellektuellt mod har utforskat det öppna samhälles förutsättningar, relationen mellan grupp och individ och mellan minoritet och majoritet.” Förra året gick det till förläggaren Dorotea Bromberg och i år tilldelas det alltså Hynek Pallas.

– Det känns väldigt hedrande såklart. När det är mycket motvind i debatten är det väldigt trevligt att bli sedd.

Hur har ditt skrivande om antisemitismen i Sverige förändrat sedan terrorattacken mot Israel i oktober förra året och det påföljande kriget i Gaza?

ANNONS

– Det har blivit svårare. Att skriva om antisemitism, rasism eller rättighetsfrågor är enklare när hotet kommer från högerextremt håll. När du blandar mer folklig antisemitism med rötterna i Mellanöstern med politisk antisionism från Östeuropa och som innehåller en rad andra tankefigurer, där det inte går att säga vad som är vänster eller höger, då blir det mycket svårare.

Juryns motivering till Hynek Pallas pris

”Hynek Pallas tilldelas Judisk Krönikas pris till Jackie Jakubowskis minne för sin skarpa och orädda blick på svensk kulturdebatt. Med ena benet i Sverige och den andra i Centraleuropa har han under lång tid bevakat frågor som migration, integration och rasism. Han har konsekvent varnat för hoten mot demokratin och med mod och intellektuell ärlighet uppmärksammat den accelererande antisemitismen efter 7 oktober.”

Tidigare pristagare

  • 2021 Nathan Sachar
  • 2022 Lars Dencik
  • 2023 Dorotea Bromberg

Hynek Pallas menar att kriget i Gaza är den mest polariserande fråga vi har just nu och han påminner om att utsattheten för judar har ökat världen över det senaste året.

Vilka reaktioner får du på dina texter?

– Jag har aldrig varit med om ett sådant brutalt tryck. Det är allt från troll på sociala medier till svenska professorer som ger mig nedlåtande tillmälen. Jag gillar egentligen inte ord som ”åsiktskorridorer” men det är tydligt att det finns väldigt strikta grupperingar inom svensk debatt. Jag ser ständigt hur debattörer som har andra åsikter, eller som skriver om antisemitismen, blir utsatta för påhopp och brunsmetning, säger Hynek Pallas.

Detta är också något som prisjuryn har noterat och som påverkat deras val av pristagare.

”I en tid och i ett samhällsklimat där skribenter och debattörer lätt går vilse i en enögd strävan efter rättvisa, är Hynek Pallas djupa förståelse av historien och skarpa blick på samtiden en kompass i vår tids stora och svåra frågor”, skriver juryns ordförande Anneli Rådestad i en kommentar.

ANNONS

Priset består av en staty och 50 000 kronor. Vad ska du göra med pengarna?

– Jag håller på med en bok om judisk historia just nu så pengarna är väldigt välkomna. Varje krona är mer skrivtid.

Fler texter på GP Kultur:

LÄS MER:Vänstern tycks inte veta var antisionismen kommer ifrån

LÄS MER:KD måste göra upp med sin antisemitiska historia

LÄS MER:Varför skonade kultureliten ”Hitlers favoritregissör”?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS