Recension: Sommar i P1 – Kenza Zouiten Subosic

Urbloggaren och influencern Kenza Zouiten Subosic ägnar sitt sommarprat åt faderns alkoholism och upplevelsen av att bortprioriteras gång efter annan som barn. Det är ett insiktsfullt sommarprat som ger perspektiv till Instagramflödets yta.

ANNONS
|

I tidernas begynnelse fanns internet, och sedan kom Kenza. Nu menar jag inte på något vis att kalla henne gammal (det skiljer bara 5 år mellan oss), men det är så det känns för någon som vuxit upp bakom datorskärmen: Som att hon alltid varit där. En ouppnåelig it-girl för alla andra att avundsjukt jämföra sig med.

Men så är ju aldrig verkligheten, enkel och endimensionell. Och i ärlighetens namn läste jag aldrig Kenzas blogg. Hade jag gjort det så hade jag vetat att livet som bloggare och influencer visserligen var rätt fett, men att andra saker gjorde hennes tillvaro mindre Instagramvänlig.

ANNONS

Vem?

Kenza Zouiten Subosic, född 1991, startade bloggen ”Kenzas” som tonåring och blev en av Sveriges första stora bloggare. Hon är en av landets största influencers med 1,8 miljoner följare på Instagram. Nu är hon mamma till tre söner och entreprenör med det egna hårvårdsmärket The Every.

Sommarpratet ägnar hon nästan helt åt ett av barndomens trauman, nämligen faderns alkoholism och ointresse för Kenza och hennes syskon. I tidig ålder började han dricka och hänga i Stockholms innerstad om kvällarna. Föräldrarna skiljde sig och besöken från pappan blev allt glesare. Efter ett svek, som Kenza Zouiten Subosic inte går in på i detalj, valde hon att bryta med honom helt. Tills några år senare, då han blev obotligt sjuk i cancer.

Hon förlåter honom till sist för det han har gjort, och trots att han framstår som både oansvarig och stundvis rätt känslokall i hennes berättelse, uppfattar jag aldrig sommarpratet som drivet av vrede eller hämndlystnad. Tvärtom berättar Kenza Zouiten Subosic insiktsfullt om sina upplevelser och barndomen som aldrig riktigt blev, i en nödvändig påminnelse om att en persons Instagramflöde sällan ger en rättvis bild av hennes faktiska liv.

Sommarpratare 25 juli:

Kim Söderström, byggnadsarbetare, ordförande Byggnads GävleDala

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Recension: Sommar i P1– Kristian Matsson

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Karin Olofsdotter

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Niklas Ekstedt

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS