Niklas Ekstedt är ödmjuk i sitt ”Sommar”.
Niklas Ekstedt är ödmjuk i sitt ”Sommar”. Bild: Mattias Ahlm

Recension: Sommar i P1 – Niklas Ekstedt

Stjärnkocken Niklas Ekstedts pratar om balans mellan de fem grundsmakerna men han har inte lyckas inte hitta receptet för ett balanserat och intressant sommarprat.

ANNONS
|

Gastronomi står föga förvånade i fokus i kocken Niklas Ekstedts "Sommar i P1”. Mumma för den Sveriges matintresserade befolkning! Men när han inleder med att prata om balansen mellan smaker hinner jag bli orolig, ska han läsa högt ur en av sina kokböcker i 1,5 timme?

Tack och lov får vi veta mer om honom. Han att han hade svårt i skolan och redan som 11-åring flyttade han hemifrån för att börja på en internatskola i södra England.

Men efter att Timbuktus ”Inte stor nog” spelats låter det som om han tar upp kokboken igen och börjar prata om bitterhet, smaken alltså och inte känslan. Irriterande för den som vill veta mer om hur åren på internatskola format honom.

ANNONS

Han återkommer till slut till skolgången. Han berättar om läraren på restauranglinjen på gymnasiet som peppade och inspirerar honom att bli en bra kock och hur han genom många led, däribland Yoko Ono, fick praktik på världens bästa restaurang i Chicago.

Niklas Ekstedt har självdistans och berättar om sina motgångar lika lätt som han berättar om sina framgångar. Han är ödmjuk och ,i brist på andra ord, rakt igenom rar. Han pratar fint och ärligt om familjens stöd, sina minnen och sin inspiration.

Sen börjar han prata om grundsmakerna igen. Jag känner en sak: suck! Det känns som vi förflyttas från restaurangmiljön i USA till ett samtal i en kokboksmonter på bokmässan.

Jag förstår tanken med att spränga in de fem grundsmakerna i fem egna segment för att skapa en rödtråd men det får motsatt effekt. Det blir hackigt och för mycket.

På samma sätt som det är viktigt med balans mellan grundsmakerna för att mat ska vara intressant, är det viktigt med balans för att hålla ett sommarprat intressant.

Vem?

Niklas Ekstedt, 45 år, är kock och restaurangchef. Han driver restauranger i både London och Stockholm, bland annat Ekstedt som har en stjärna i prestigefyllda Guide Michelin.

Niklas Ekstedt har gett ut kokböcker i både Sverige och utomlands och varit programledare för tv-serien ”Mat” i SVT samt domare i matprogrammen ”Crazy Delicious” på Netflix och ”MasterChef” i England och Sydafrika.

Sommarpratare 22 juli

Karin Olofsdotter, Sveriges ambassadör Ryssland

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Olof Lundh

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Ayan Ahmed

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Alva Sparrevik

ANNONS