Kristian Matssons kärlek för musiken är starkare än hans tvivel.
Kristian Matssons kärlek för musiken är starkare än hans tvivel. Bild: Mattias Ahlm

Recension: Sommar i P1– Kristian Matsson

Tidigt in i sitt ”Sommar” aviserar artisten The Tallest Man on Earth, eller Kristian Matsson som han heter, att han ska prata om sig själv, musiken, farsan och Dalarna – och det gör han helt rätt i trots att det snart redan är bortglömt.

ANNONS

Kaxig och självsäker är själva antitesen till Kristian Matsson. Man kan nästan känna hans självömkan genom radion. När musikkarriären tog fart på riktigt bestämde han sig för att sluta praktisera jantelagen mot sig själv men avslöjar ofrivilligt att han inte lyckats än.

Men kärleken till musiken är starkare än tvivlet på honom själv. Han beskriver det som att hans inre fegis har gjort en deal med hans ”jävlar anamma-drömmare”. Och det märks. När han tar fram sin banjo och framför en del ur Eva Dahlgrens ”Ängeln i rummet” blir han plötsligt säker.

Musiken, både den han spelar och talar om, är en bärande del av programmet. Han skildrar sitt turnéliv och folkbildar när han berättar om gamla folkmusiker han läst om och de reflektioner han har gjort. The Tallest Man on Earths ”Sommar” kan liknas vid en dalmas version av First Aid Kits sommarprat från 2012.

ANNONS

Kristian Matsson har ett poetiskt språk. I bland för poetiskt men ofta är det bara fint

Kristian Matsson har ett poetiskt språk. I bland för poetiskt men ofta är det bara fint, som när han pratar om pappan och pappans alzheimers och bortgång.

I slutet av sitt sommarprat blir han politisk. Kristian Matsson, som bott i New York hyllar den svenska välfärdsstaten, kritiserar det amerikanska sjukvårdssystemet och ger en känga åt kulturpolitiken. Mest intressant blir det när han reflekterar över resultatet i det amerikanska presidentvalet 2016, privilegium och bekvämlighet.

Som utlovat pratar han om sig själv, musiken, farsan och framför allt Dalarna som den röda tråden. Det är ett ganska alldagligt sommarprat utan sensationer som kommer vara bortglömt, långt ner i SR:s arkiv i framtiden. Men han pratar om det som är viktigt för honom och det håller för nu.

Vem?

Kristian Matsson, 41, har under artistnamnet ”The Tallest Man on Earth” turnerat i USA, Australien och Europa, utforskat traditionsmusik och lekt sig fram till stor skicklighet och ett helt unikt uttryck. Han är ett fyrverkeri på scenen men har alltid varit tillbakadragen privat. Efter många år i New York har han nu återvänt till sin gård i Dalarna. Han är flerfaldigt prisbelönt och var under våren nominerad till en Grammis.

Sommarpratare 24 juli

Kenza Zouiten Subosic, influencer

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Karin Olofsdotter

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Niklas Ekstedt

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Josefine Jinder

ANNONS