Kim Söderström är ordförande inom fackförbundet Byggnads GävleDala.
Kim Söderström är ordförande inom fackförbundet Byggnads GävleDala. Bild: Elinor Wermeling

Recension: Sommar i P1 – Kim Söderström

2023 dog 64 människor i Sverige i arbetsplatsolyckor. Den högsta siffran på femton år. Fackledaren Kim Söderström har själv varit med om att förlora kollegor – vänner som aldrig kom hem från jobbet. Hans sommarprat är ett stenhårt debattinlägg om att branschen måste ändras.

ANNONS
|

I april i fjol hyrdes företaget Moxy ID in för en oannonserad kontroll av byggarbetsplatsen för Lisebergs nya vattenpark Oceana. Där upptäckte de kedjor av underleverantörer men också ett antal allvarliga brister och rena lagbrott.

De konstaterade att 168 yrkesarbetare från 58 företag fanns på plats, 25 var inte inloggade i personalliggaren, 22 saknade legitimation. Flera utländska företag hade inte anmält sig till de register och myndigheter som krävs.

Till GP svarade huvudentreprenören NCC att de såg mycket allvarligt på flera av uppgifterna i kontrollen, att dessa bryter mot deras avtal och att de vidtagit åtgärder. Liseberg välkomnade kontrollen och förklarade att den leder till att de kan förbättra sig.

ANNONS

Det saknas knappast exempel på när långa ”ue-led” har lett till allvarliga olycksfall.

Situationen på Oceana är bara ett av många exempel som Kim Söderström delar med sig av i sitt sommarprat. Han konstaterar att inget samband fastslagits mellan underleverantörskedjorna och dödsbranden men att det knappast saknas exempel på när långa ”UE-led” har lett till allvarliga olycksfall.

Kim Söderström menar att ansvarskänslan hos företagen minskar i varje led, att det inte heller hjälper att många arbetare inte talar svenska och inte vågar säga ifrån av rädsla för att bli svartlistade.

Han påpekar att varje företag längs kedjan även vill tjäna pengar. Det innebär att man sparar in på skyddsutrustning och att arbetaren längst ner får både långa pass och lönen sänkt långt under kollektivavtalet.

Sämre villkor, högre risk för olyckor, oklar ansvarsfördelning och, menar Söderström, ofta en sämre slutprodukt. Ord och inga visor. Även om en del kan dra öronen åt sig när fackordföranden pratar klass, är det nog få som argumenterar emot att problemen på Sveriges byggen behöver åtgärdas.

Sommarpratet är faktiskt något av en käftsmäll. Beskrivningar av förvärrade villkor blandas med historiska jämförelser. Kim Söderström är oerhört tydlig – han uppmanar de stora byggföretagen och landets politiker att skapa goda och lika villkor oberoende om personalen kommer från Krakow eller Söderhamn. Men han vänder sig också direkt till arbetarna och ber dem att återerövra sin yrkesstolthet och, som man kan vänta sig av en fackman, att organisera sig. Vi får väl se om hans brandtal får några effekter.

ANNONS

Vem?

Kim Söderström är ordförande inom fackförbundet Byggnads GävleDala. Han har arbetat inom byggbranschen i 30 år, i grund som armerare och betongarbetare. Genom åren har han upplevt ett stort antal skador och dödsolyckor på arbetsplatser. I egenskap av fackordförande har han blivit en stark röst och skrivit ett antal debattartiklar om de försämrade villkoren inom branschen

Sommarpratare 26 juli:

Sofi Jeannin, dirigent

Läs om fler sommarprat 2024:

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 - Little Jinder

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Olof Lundh

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Oscar Stenström

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Carl Bildt

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS