Recension: Sommar i P1 – Josefine Jinder

Artisten Josefine Jinder vikar inte av från någonting i sitt sommarprat – och gode gud vad skönt det är. Efter alla betydelselösa program i år, efter all denna ohyra, lyckas någon äntligen vara underhållande, menar GP:s Jonathan Bengtsson.

ANNONS
|

Josefine Jinder har aldrig haft några bekymmer med att vara ärlig, och inte heller hennes sommarprat går att kalla blygt. Jinder berättar om ett sammanbrott framför Kristina Lugn, om när hon satte eld på en toalett inne på Way out wests vip-område. Om hur mycket hon hatade vännerna Rebecka och Fiona innan de lärde känna varandra. Hon talar om hotellrum med blåa heroinpåsar utspridda över golvet – en radioaktiv flod av droger rinner genom dessa nittio minuter.

Artistens program innehåller också åtskilliga svordomar. Jinder använder fraser som "integritetslös hora", hon kallar snåla människor för "fittor".

Allt detta skulle givetvis kunna låta billigt och effektsökande, men känns i stället så ytterst behagligt. Äntligen, efter alla timida, livlösa sommarprat i år. Äntligen, efter all den kulturella ohyra som Sveriges Radio har sänt ut genom etern under juni och juli.

ANNONS

Vem?

Josefine Jinder är en svensk låtskrivare och artist. Hon fick sitt genombrott med skivan ”Little Jinder” 2014, och skrev innan dess musik på engelska. Nu är hon aktuell med albumet ”Romantik på svenska” .

Här finns egentligen bara ett problem: Josefine Jinder blir väl poetisk under vissa passager. 36-åringen kan låta som en ädel, högstämd bard i trekornshatt. Se till exempel citat som: "Det är som att dö och få vad man vill ha, det är som att dö och inte få det man vill ha".

Ett fåtal delar av programmet blir helt enkelt lite svåra att förstå. Vilket sannolikt handlar mer om att jag är en lågintelligent, andligt begränsad människa än att Jinder inte kan uttrycka sig.

Sådana invändningar betyder heller ingenting i slutändan, och detta är ett föredömligt sommarprat. Josefine Jinder må kanske representera en glömd, förlorad period inom den svenska popmusiken. Men gode gud vad hon existerar, herregud vad hon finns.

Sommarpratare 21/7:

Niklas Ekstedt, kock

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Olof Lundh

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Sanna Sundqvist

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Alexander Hermansson

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Alva Sparrevik

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS