Torsdag 8 augusti är det Nathalie ”Cleo” Missaouis tur att vara sommarvärd i P1.
Torsdag 8 augusti är det Nathalie ”Cleo” Missaouis tur att vara sommarvärd i P1. Bild: Mattias Ahlm

Recension: Sommar i P1 – Nathalie ”Cleo” Missaoui

Klokt och eftertänksamt. Stolt och sorgligt. När hiphopartisten Cleo sommarpratar är det svårt att sluta lyssna. Det menar GP:s Jan Andersson.

ANNONS
|

Nathalie ”Cleo” Missaoui utgår från sin pappas tragiska dödsolycka i sitt sommarprat. Därifrån spinner den snart 37-åriga hiphopartisten vidare åt alla möjliga håll, och tar oss på sitt trygga Umemål från tunisiska Medelhavsön Djerba till norrbottniska berg och djupa västerbottniska skogar, via glädje och bottenlös sorg. Det handlar om relationer, rötter och kärlek, om möten och separationer, kvinnlig urkraft och komplicerad manlighet. Om svamprus och fjällvandringar. Och cirklar som sluts.

Cleo pratar klokt, eftertänksamt och närmast poetiskt om musikens kraft och vad hon egentligen vill med sitt liv. Om hur hon efter att ha varit ett starkt, stolt berg i så många år nu vill vara en fjällbäck. Flyta, rinna, porla och kanske glittra ibland. Hon berättar också om den svåra ångest och de panikattacker som följt henne genom livet. Om stress, yrsel, illamående och mörka självmordstankar. Känslan av att inte duga. Inte räcka till.

ANNONS

Flyttade hemifrån som 17-åring

Men vi får också höra om hur musiken kom in i Cleos liv på riktigt när hon blev en kreativ del av det fortfarande vitala norrländska musikkollektivet Random Bastards. Som 17-åring hoppade hon sedan av gymnasiet i Umeå, flyttade ner till Stockholm och blev en av grundarna till det feministiska kultur- och musiknätverket Femtastic. ”En vacker blandning av världar” som Cleo själv beskriver det.

Visst hade det varit kul och intressant att få höra lite mer om Cleos egen musikkarriär, om hur det är att vara en kvinnlig hiphopartist i en väldigt mansdominerad värld. Där finns såklart många historier att berätta. Men då hade hon behövt stryka något annat. Och det hade varit dumt.

Vem?

Nathalie ”Cleo” Missaoui är en svensk rappare, sångerska och låtskrivare.

Hon skivdebuterade 2007, fick en grammis för årets hiphop-skiva 2023 och har två barn, däribland unga dottern Elda tillsammans med svenske rapartisten Fricky.

Sommarpratare 9 augusti:

Jens Bergensten, designchef Minecraft

Läs om fler sommarprat 2024:

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Sofi Jeannin

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 - Little Jinder

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Olof Lundh

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS