Recension: Sommar i P1 – Titti Schultz

Radioprataren Titti Schultzs ”Sommar” är en proffsigt levererad emotionell berg-och dalbana. När hon pratar om den svåra relationen till sin mamma måste jag kämpa för att hålla tillbaka tårarna.

ANNONS

”Vilken tur att du kan livnära dig på din enda talang”, ska en av Titti Schultz gamla lärare ha sagt till henne. Och visst har hon talang för att prata. Med 30 års erfarenhet av radio är det föga förvånande att hennes sommarprat är proffsigt gjort och behagligt att lyssna på.

Tryggt och stabilt levererar hon en emotionell berg-och dalbana. Med känsla i radiorösten, och det som i bland låter som tårar i halsen, fångar hon in lyssnarna oavsett vad hon pratar om.

I centrum står relationen till mamman, en envis person som Titti Schultz inte har mycket gemensamt med utöver sitt temperament och just envisheten. Bråk, skrik och total tystnad präglar relationen. Efter mammans död väntar hon på att en känsla av lättnad ska infinna sig. Det är öppet, ärligt och ledsamt.

ANNONS

Hon har haft en framgångsrik karriär men trots det spökar mamman i framgångarna.

När det är som jobbigast bryter Titti Schultz av och skapar ett nödvändigt andrum med humor.

Sommarpratet pendlar i innehåll och sinnesstämning. Hon berättar om ett intimt möte med Robbie Williams, hur det känns att höras i rum man aldrig besökt och hur hennes närvaro i etern till och med kan vara livsavgörande.

Det råder inga tvivel om att hon har haft en framgångsrik karriär men trots det spökar mamman i framgångarna.

Titti Schultz får lyssnarmejl om hur viktigt det är att hon som public service-anställd är opartisk. Om det är någonting hon lyckas med när hon pratar om sin mamma så är det att vara opartisk. Aldrig målar hon ut mamman som ett monster eller ställer lyssnarna emot henne. Hon skapar förståelse för de båda och skildrar situationen så klart och ärligt som hon kan.

När hon berättar om att döden var avgörande för hur hon betraktar relationen i dag, och hur tomrummet och distansen var en förutsättning för att hon skulle känna som hon känner nu, måste jag kämpa med att hålla tillbaka tårarna.

Vem?

Titti Schultz, född 1972, leder Sveriges största aktualitetsprogram, P4 Extra, och i flera decennier programledde hon morgonprogrammen RIX MorronZoo och Vakna med NRJ. Hon har tilldelats Radioakademins Hederspris och lyssnarna har flera gånger röstat fram henne till Årets radioprogramledare, där hon fått radiopriset Guldörat. Som bokrecensent gästar hon återkommande Go’kväll i SVT och hon är flitigt anlitad som moderator.

Sommarpratare 29 juli

Lars Förberg, finansman

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Sofi Jeannin

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Kenza Zouiten Subosic

LÄS MER:Recension: Sommar i P1 – Kim Söderström

ANNONS