Teater Albatross bjuder på festival och landsbygdsteater

I den lilla halländska kyrkbyn Gunnarp samlas denna vecka framstående svenska och internationella kulturpersoner. De är där för att delta i Teater Albatross festival Tokalynga flying.

ANNONS

Sedan 90-talet har Teater Albatross organiserat flera olika festivaler, bland annat Tokalynga flying som pågår fram till på fredag. På deras bas Tokalynga teaterakademi i den halländska byn Gunnarp har över 120 åskådare samlats. De tältar, sover på madrass i teaterbyggnadens källare, eller hyr sängplatser i hus utlånade av grannar.

Teater Albatross spelar under festivalen fyra egna pjäser, bland dem ”I Skuggan av hatet växer blommor”, en personlig förintelseskildring där vi får följa den unge juden Daniel som försöker överleva i andra världskrigets Polen. Pjäsen har sedan 1998 spelats löpande för högstadieelever runt Sverige. Men den har också framförts utomlands, på Judiska museet i Moskva, för syriska flyktingar på ön Leros i Grekland och för överlevande fångar och skolungdomar i koncentrationslägret Majdanek i polska Lublin, för att nämna några exempel.

ANNONS

Robert Jakobsson, som var med och bildade teatergruppen 1984, berättar att skapandet av en pjäs kan ta över ett års fulltidsarbete.

– Anledningen till att det funkar är att vi spelar föreställningarna väldigt länge, säger han. Det hjälper nog också att många av deras medarbetare har varit med i åratal, vissa i över två decennier.

Världen samlas i Gunnarp

Teaterkompaniet har en lång tradition av att arbeta runt om i världen, i synnerhet i Polen, men även i Centralafrika. Fast nu kommer alltså världen i stället till deras hem i Halland.

Tokalynga flying är inte en årlig festival. Senaste gången den hölls var 2022, då med temadagar. Innan dess var det i 2014. Den arrangeras när inspirationen och intressanta gästmedverkande finns. Bland dem som bjudits in i år finns den italienska dansaren Sara Sguotti, den palestinska teatergruppen Moria, och skogsbiologen Sebastian Kirppu. Det må vara en teaterfestival, men här finns alltså poeter, dansare, musiker och föreläsare.

– Vi ser ingen skillnad mellan teater och konst, säger Robert Jakobsson när han berättar om hur de kombinerar olika konstnärliga uttryck i sina uppträdanden.

Programmet är både tätt och vilt, med flera namnkunniga medverkande som serietecknaren Nina Hemmingsson och musikerkollektivet Räfven. Under torsdagen skulle Salomon Schulman ha läst jiddishpoesi, dessvärre gick den uppskattade författaren och kulturskribenten bort tidigare i juli.

ANNONS

”En outsäglig sorg har drabbat oss: Salomon har gått bort! Han lämnar ett stort tomrum”, skriver Teater Albatross om beskedet.

Landsbygdsteater på riktigt

Tokalynga flying är trots sin avskilda position ett gediget arrangemang. Robert Jakobsson kallar organisationen för ”rural theatre”, alltså landsbygdsteater, och hyllar den goda relationen med lokalbefolkningen. Fem mil från närmsta stad är samarbetet med dem som bor i närområdet viktigt för att festivalen ska fungera. Grannar hjälper till att förbereda och lokala elektriker och rörmokare är redo att rycka ut om det skulle behövas.

Det finns överlag en kollektiv anda som lyser igenom, exempelvis i festivalens schema, där en programpunkt kan se ut som följer: ”17.00 Middag – kort för dem som är med och förbereder".

Festivalen inleddes i måndags och fortsätter nu fram till på fredag då det hela avslutas med ”Utomhusspektakel”, vilket ska innefatta eld, musik och poesi.

Program: sista dagarna på Tokalynga flying

Torsdag 1/8

10:15 Andreas Chadien och Jonathan Hilli – visa och poesi

11.00 Valtteri Keinänen och Beljana Metje ger dansföreställningen ”Live Album”

11:30 -11:55 Ika Nord berättar med Robert Jakobsson om en gemensam turné till Kaliningrad, 1999.

12:00 Robert Piotrowicz – konsert

14.00 Teatro Nucleo berättar om sitt arbete i fängelser och på mentalsjukhus.

14.50 Gallerinvigning med Fabian Zeidlitz, Teater Albatross, och serietecknaren Nina Hemmingsson. Bernt Hermele, svensk-judisk författare och journalist, samtalar om fred och försoning, utifrån personliga erfarenheter. Andreas Chadien och Jonathan Hilli – visa och poesi

17:10 Nathalie Ruiz – dansare och konstnär, framför: ”Kantskalle”.

17.40 Jan Rådvik och Martina Öhrling – musik och konst

19:15 Konsert med Räven. Dessutom poesi av Pamela Jaskoviak

Fredag 2/8

12:00 Flickan och Havssköldpaddan – Teater Albatross barnföreställning om havet, utfiskning och FN. Från 4 år och uppåt

13.30 Cirkusskola med Magnus Bengtsson

14.00 Raudra-Åsa teaterföreställning, vuxenteater, av och med Åsa Gustafsson, Teater Martin Mutter. Namnet ”Raudra-Åsa” kommer från gamla tider och betyder ”den rasande Åsa!”

15.30 Skogsorgeln – Teater Albatross. Med Thomas Tidholm (poet som skrivit flera av föreställningens texter) på scenen.

19.00 Utomhusspektakel med eld, musik, poesi och teater av Teater Albatross med vänner utomhus.

LÄS MER:Recension: ”Våra privata liv” på Teater Tofta

LÄS MER:Tarik Saleh avslutar sin Kairo-trilogi i Göteborg

LÄS MER:Folkteatern sätter upp ”Onkel Vanja”

LÄS MER:Ulf Dagebys sound formade en hel teatergeneration

ANNONS