Fredrik Idestål blev känd på Youtube och Twitter under 2010-talet för sin gaming-kanal, som senare bytte namn till ”Figgehn”. Nu har Youtubern gått bort i cancer, 39 år gammal.
Fredrik Idestål blev känd på Youtube och Twitter under 2010-talet för sin gaming-kanal, som senare bytte namn till ”Figgehn”. Nu har Youtubern gått bort i cancer, 39 år gammal. Bild: Skärmdump You Tube

Youtube-profilen Fredrik ”Figgehn” Idestål död

Fredrik Idestål har gått bort – 39 år gammal. På den egna kanalen ”Figgehn” har han lagt ut en sista hälsning till sina 175 000 följare. ”Jag kommer att dö” säger han där i ett gripande avsked.

ANNONS
|

Fredrik Idestål gick bort fredagen 16 augusti, efter en tids sjukdom. Det berättar spel-youtuberns yngre bror på Figgehns officiella Instagramkonto, något Aftonbladet var först med att rapportera om.

”Figgehn har nu loggat ut för sista gången.” börjar det känslosamma inlägget. ”Låt honom leva vidare i minnet och genom hans youtube-klipp” skriver brodern också.

2012 grundade Fredrik Idestål sin kanal ”Figgehn” – som först gick under namnet ”DualDGaming Extra”. Sedan dess har Youtubern, som på 2010-talet blev en tongivande röst både på Youtube och Twitter (nuvarande X), släppt tusentals spel- och underhållningsvideor och lockat 175 000 följare.

ANNONS

De senaste åren har det dock blivit allt färre videos. I maj lade Idestål ut ett sista farväl till följarna på sin Youtubekanal. I videon berättar han om sin obotliga cancer som spritt sig till skelettet. ”Då förstod jag att det var tack och god natt” säger Fredrik Ideståhl bland annat i videon.

Varma hälsningar strömmar in från följarna

Han berättar detaljerat om sin sjukdom och att han inte vet hur lång tid han har kvar, men hoppas då på nio månader. ”Det som väntar mig nu är palliativ vård, alltså vård i livets slutskede” förklarar han i sin sista videohälsning ”Min sista video”.

Han fattade själv beslutet att tacka nej till behandling. Det eftersom det bara var tjugo procents chans att behandlingen, med sina tuffa biverkningar, kunde bromsa sjukdomen, uppger han i videon.

22 oktober skulle Youtubepionjären ”Figgehn” ha fyllt 40 år – något han hoppades få uppleva – men aldrig hann.

Varma hälsningar strömmar nu in i kommentarsfältet under videon. Många tackar för år av underhållning från en ”genuint glad och rolig person” som en följare uttrycker det. ”Tack för en barndom full av skratt och glädje️” skriver någon. ”Vila i frid Figgehn –️ Dina videor har underhållit mig sedan jag var 7 år, är 18 idag” skriver en annan.

ANNONS

LÄS MER:Mats ”Ibelin” Steens hemliga vänner dök upp efter hans död

LÄS MER:Författaren och tv-profilen Stefan Mählqvist är död

LÄS MER:Gena Rowlands kvinnoporträtt har ristat in sig i filmhistorien

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev:

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS