Sös försöker hjälpa med nyfikenhet och förståelse

På ena sidan skalan Östra sjukhuset, på andra sidan Södersjukhuset i Stockholm. Så ser en vanlig uppfattning ut om svenska förlossningsklinikers skiftande inställningar till kejsarsnitt.
– De vill att kvinnor ska föda vaginalt oavsett, och det är inte riktigt så vi tänker, säger Ann Wetterdal Todorovic på Södersjukhuset, om Östra sjukhuset.

ANNONS
|

Att sjukhusen i Stockholm har en tillåtande syn på att bevilja önskade kejsarsnitt är en, sedan länge, känd och vida spridd uppfattning. Och statistik över antalet beviljade kejsarsnitt kan tyda på att det finns fog för den uppfattningen. Men den statistik som finns är osäker – diagnoskoden för kejsarsnitt på moderns önskan används inte konsekvent över landet. Synen på vad som utgör en medicinsk indikation är inte heller samstämmig.

Den statistik som Socialstyrelsens ändå lämnat ut för åren 2008-2017 visar att av alla regioner så utförde Region Stockholm störst andel planerade kejsarsnitt på moderns önskan, både på förstföderskor och omföderskor. På Södersjukhuset i Stockholm gjordes, enligt samma siffror, under samma period störst andel planerade kejsarsnitt i landet, oavsett anledning. Västra Götalandsregionen, respektive Östra sjukhuset, låg under rikssnittet.

ANNONS

Men även om inte alla svar finns att hitta i statistiken, så är det tydligt att sjukhusen för olika resonemang om kejsarsnitt.

På Östra sjukhusets Auroramottagning är man noggrann med att framhålla riskerna vid ett kejsarsnitt för de som önskar att föda så och enligt en enkät som Östra själva svarade på 2019 är deras inställning att endast utföra kejsarsnitt där det finns en medicinsk indikation. Men riktigt så enkelt är det inte.

Samtliga som kommer till Auroramottagningen ses som förlossningsrädda och på Östra sjukhuset beviljas emallanåt kejsarsnitt på psykosocial indikation. Men Auroramottagningen problematiserar kring snittet som en lösning på den rädslan.

– Jag tänker att det som är problematiskt med när man gör kejsarsnitt på psykosocial indikation är att man inte opererar bort psykisk ohälsa i någon annan situation. Här erbjuder man en operation för att slippa må dåligt eller uppleva ångest, säger Jenny Lysell Bengtsson, sektionsledare och ansvarig barnmorska på Auroramottagningen på Östra sjukhuset.

”Har en väldig respekt för Östra”

På Sös arbetar man lite annorlunda. Under ett studiebesök på Östra sjukhuset för några år sedan blev skillnaderna i mottagningarnas inställningar tydliga.

Ann Wetterdal Todorovic är barnmorska på Samtalsmottagningen, Auroramottagningens motsvarighet på Sös.

– Vi hade ett projekt i Stockholm som hette Trygg att föda där vi skulle se hur vi kvinnor kan få samma hjälp oavsett var de valde att föda. Östra arbetar på ett annat sätt än vad vi gör och vi var nyfikna på deras sätt. Jag förstår att det är en stor skillnad, säger hon.

ANNONS

Vad skiljer era sätt att arbeta åt?

– Jag har väldigt hög respekt för Östra. De har en hög kompetens i arbetsgruppen på mottagningen. Men de har ett annat ingångssätt, tänker jag. De vill att kvinnor ska föda vaginalt oavsett, och det är inte riktigt så vi tänker.

Var det ett bra studiebesök?

– Ja, det var väldigt intressant. Men jag förstår att alla kvinnor de möter inte tycker att det är så lätt att föda på Östra.

Nyfikenhet och förståelse

Ann Wetterdal Todorovic berättar att det på Sös Auroramottagning arbetar barnmorskor, kuratorer, psykiatriker, psykiatrisjuksköterskor och läkare. Ann Wetterdahl Todorovic beskriver personalens arbetssätt som utforskande och nyfiket.

– Det är för att se kvinnans sårbarhet och tidigare erfarenheter, som övergrepp och våld. Vi utforskar vad hon har varit med om tidigare i livet för att försöka förstå hennes rädsla.

Alla möter en barnmorska först – om det inte verkligen är tydligt att en kvinna ska föda med kejsarsnitt.

– Finns det någon liten nyfikenhet hos kvinnan för att våga arbeta med rädslan, för att sedan komma fram till ett beslut om förlossningssätt, då gör vi det. Finns det ingen nyfikenhet alls och vi verkligen kan förstå varför, går hon till en läkare och får ett kejsarsnitt.

ANNONS

Det låter som att utfallet på Sös blir att om en kvinna står fast vid sin önskan och absolut inte vill, då blir det ett snitt?

– I de allra flesta fall blir det så, om man inte kan hitta någon annan väg för kvinnan. Det är lite kontroversiellt.

Är det kontroversiellt att ni är tillåtande?

– Ja, det tänker jag.

Finns det en övergripande Aurorafilosofi som kan sammanfatta verksamheterna i landet?

– Jag tänker att det finns olika kulturer på alla sjukhus, även om vi i Stockholm försöker jobba så lika som möjligt. Att det har funnits någon tongivande person från början som satt sin ton på hur kvinnor ska tas om hand.

Hur kan det bli så olika beroende på var man befinner sig i Sverige?

– Det är en jättebra fråga. Jag kan inte svara på den. Jag tänker att det finns en kultur som lever vidare. Men det kan finnas fler anledningar.

Löfte om planerat snitt kan lugna

Fram till december 2022 kunde den Stockholmskvinna som nekats kejsarsnitt och ville ha en ny medicinsk bedömning, en second opinion, få hjälp med remiss till ett annat sjukhus. Något som kan ha präglat bilden av hur Stockholm arbetar.

Även idag kan man få en ny bedömning, men bara om det tillkommit ny information.

ANNONS

I Västra Götalands-regionen finns en enda riktlinje. Den handlar just om rätten till second opinion – och att du som västsvensk kvinna inte har rätt till det på ett annat av regionens sjukhus om vårdgivaren anser sig ha gjort en ”komplett bedömning och vårdplan”.

– Oj. Det är faktiskt lite sorgligt, säger Ann Wetterdal Todorovic.

Oro och stress hos en gravid kvinna påverkar risken för depression. Men det finns också forskning som talar om risker för barnet då, med låg födelsevikt och höga kortisolnivåer i flera år efter födseln. Finns det här på något sätt med när ni fattar beslut?

– Inte som en riktlinje, men vi har det med oss när vi träffar kvinnor. Det måste finnas en rimlighet i ångestnivå och en rimlighet i lidande. Målet för oss är en trygg och välmående mamma efter förlossningen.

Kan ett löfte om ett planerat kejsarsnitt ha effekten att en kvinna blir trygg nog att föda vaginalt?

– Ja, absolut. Då har vi lyssnat, vi har förstått, vi vill henne väl. Då kommer tilliten.

LÄS MER:Det svenska kejsarsnittet – granskningen i korthet

LÄS MER:Oron tog över – Julia funderade på att själv skära ut sitt barn

LÄS MER:Din åsikt: Ska kejsarsnitt vara fritt eller reglerat?

LÄS MER:”Där forskning och riktlinjer saknas frodas orättvisa lätt”

LÄS MER:Förlossningsläkaren: ”Att neka ett kejsarsnitt är förmynderi”

LÄS MER:Vårdens tävlingsmoment: Minska antalet kejsarsnitt

LÄS MER:Berättelser från insidan: Tre kvinnor om Auroravården

LÄS MER:Aurora i Göteborg överrepresenterade hos Ivo

LÄS MER:Klinikernas egna enkätsvar – därför beviljas inte snitt

LÄS MER:Ryktet: Hit ska du inte gå om du vill ha kejsarsnitt

LÄS MER:Forskaren: Stress innan födseln påverkar fostret

ANNONS