GLENN var upptaget i 22 år – har ny ägare

Registreringsskylten som varit upptagen sedan 2002 blev plötsligt ledig – och upptagen igen. GLENN finns med bland de 148 nya registreringsskyltarna på Göteborgs gator.
– Jag trodde inte att det skulle vara ledigt nu heller, säger Glenn Lindström.

ANNONS
|

Att skaffa en personlig registreringsskylt har varit ett populärt sätt att göra sig unik i trafiken i många år nu. Varje år är det fler och fler som hoppar på trenden.

I Göteborg godkändes totalt 148 personliga registreringsskyltar under 2023, enligt Newsworthy. Att GLENN tillhör listan av nya registreringsskyltar kan anses förvånande men har sin förklaring.

– Den har varit upptagen sedan 2002 och sedan valde den personen att inte förlänga den. Så då var den helt plötsligt ledig igen. Ibland kan man ha tur när man söker att det precis har släppts, säger Eva Isaksen, utredare på Transportstyrelsen.

ANNONS

GLENN upptaget i 22 år

Den som hade tur denna gång heter – inte helt oväntat – Glenn Lindström. Han driver även firman Glenns Kakel AB. För tio-femton år sedan undersökte han om registreringsskylten GLENN var ledigt, vilket den inte var.

– Jag trodde inte att det skulle vara ledigt nu heller, säger han.

Anledningen till att Glenn Lindström sökte efter ett nytt registreringsnummer är hans religiösa och amerikanska systerdotter. Hon hade reagerat på att hans förra registreringsnummer slutade på 666 – något som kan anspela på djävulen – och det var inte populärt.

– Jag fick väl göra det för hennes skull lite också då, säger Glenn Lindström och skrattar.

Men framförallt tycker han att GLENN-skylten behöver finnas i Göteborg och inte hamna någon annanstans.

– Man ser ibland att folk hajar till och det är ju kul att turister kan tycka att de är lite halvroligt, säger han.

”Kuk”, ”hate” och ”skit” får avslag

Av de 148 godkända skyltarna är 111 helt nya eller har åtminstone nya ägare, så som BEST 1, ÖRGRYTE, GRANMA och GODZILLA. Övriga 37 skyltar var förlängda tillstånd av redan befintliga skyltar, så som BONJOUR, DRIVING, KYSSEN och W I L D.

Vilka ansökningar som kommer in hänger väldigt mycket ihop med vad som händer i samhället, enligt Eva Isaksen.

ANNONS

– Det är svordomar på all världens språk, och könsord och olämpliga saker. Vapen har ökat. Droger har inte ökat nu men vi såg en ökning för ett par år sedan, med olika benämningar på droger, säger hon.

Transportstyrelsen ger dock avslag på alla ord som anspelar på någon form av kriminalitet. Enligt Eva Isaksen har det hänt att något ord har slunkit igenom som inte har blivit helt lyckat. Hon kan inte gå in på exakt vilka ord det rör sig om. Men har Transportstyrelsen godkänt ett ord kan de inte ta tillbaka det.

– Därför har vi gjort så att när vi inte hittar vad ordet betyder, så skickar vi ut ett brev till den sökande. Där vi ber den berätta för oss att vad ordet betyder. Då kanske vi får ett svar om att det är personens katt som heter si eller så men om det visar sig att det ändå är en svordom eller annat olämpligt ord, då kan vi återkalla det eftersom vi har fått in vilseledande information, säger Isaksen.

Bland orden som får avslag finns olika versioner av ordet ”fuck” så som FUCKOFF, FUCK EU och FAKKBOI. Andra ord som inte tillåts vara en del av en personlig registreringsskylt är ”kuk”, ”hate”, ”skit” och ”asshole”.

ANNONS

Göteborg toppar listan

Däremot är reglerna mildare om det rör sig om ett företagsnamn eller ett personnamn.

– Om du heter Adidas Karlsson så kan du få ha Adidas. Men heter du Olle Hansson och ansöker om Adidas behöver vi varumärkets godkännande.

Under pandemin ökade antalet ansökningar om personliga registreringsskyltar och generellt ser trenden ut att hålla i sig. Däremot är antalet godkända skyltar i Göteborg 32 stycken färre än förra året.

Göteborg ligger däremot i topp sett till alla kommuner i Västra Götalands län. Totalt i länet godkändes 494 personliga skyltar under 2023.

Kriterier för privata registreringsskyltar

Skylten måste ha minst två och högst sju tecken. Som tecken räknas bokstäver (även Å, Ä och Ö), siffror och mellanrum. Skylten måste ha minst två synliga tecken.

O och nolla jämställs som tecken. Om skyltkombinationen SONNY är upptagen är också S0NNY det.

Skylten får inte se ut som ett registreringsnummer (tre bokstäver + tre siffror eller tre bokstäver + två siffror + en bokstav) eller skylt för beskickningsfordon (två bokstäver + tre siffror + en bokstav).

Ett produkt- eller företagsnamn kräver ett skriftligt medgivande från den som äger namnet.

Skylten får inte ha en beteckning som väcker anstöt eller medför olägenhet. Det kan vara skyltar som till exempel anspelar på våld, sex, kriminalitet eller hög hastighet.

Rätten för personlig skylt kostar 6 200 kronor och gäller i tio år. En främre och en bakre skylt ingår i priset. När det har gått tio år får du en förfrågan om du vill förlänga rätten.

Pengarna från skyltarna går till Skyltfonden, varifrån Trafikverket delar ut pengar till trafiksäkerhetsprojekt.

Källa: Transportstyrelsen

LÄS MER:DI: Tesla stämmer svenska staten över registreringsskyltar

LÄS MER:Så ska det bli enklare att ta körkort: ”Kraven kommer inte sänkas”

LÄS MER:Flygplatsen i Trollhättan byter namn – till Göteborg Stallbacka Airport

LÄS MER:Namnet Göteborg Grand Central kan vara olagligt

ANNONS