Göteborgs stad ger gratis broddar till 65-åringarna

Förra året nappade knappt hälften av 65-åringarna på erbjudandet om gratis broddar. Magnus Karlsson, överläkare på ortopeden på Mölndals sjukhus, tycker absolut fler borde ta det. När det är riktigt halt får de in stora mängder patienter med frakturer som hade kunnat undvikas.
– Får man erbjudandet ska man absolut ta det, för det är sällan man får något som gagnar en i framtiden.

ANNONS
|

Nyligen damp det ner ett erbjudande om gratis broddar hos drygt 5 500 65-åringar skrivna i Göteborg. Sen 2013 får alla som fyller 65 år erbjudandet av Göteborgs stad. Anledningen till de fria broddarna är helt enkelt att minska fallolyckorna.

– Dels är det för att den enskilda individen inte ska halka och skada sig, dels för att kunna röra sig obehindrat när det är halt, säger Veronica Mellbring, enhetschef, hälsofrämjande och förebyggande inom äldre- och omsorgsförvaltningen.

Under tre tillfällen kan man få prova ut rätt storlek på broddarna på Allégården. En av dem som var där vid första tillfället var Mei Ping Belfrage.

ANNONS

Hon köpte själv broddar för många år sen, men tyckte de var krångliga, så de blev inte använda. Den här gången ställde Mei Ping Belfrage frågor om utseende och passform till leverantören Musawar Rashid, innan hon fastnade för hälbroddar.

Och hon uppskattar att få gratis broddar.

– Jag är tacksam för det, och tycker om att man tänker på oss äldre, säger Mei Ping Belfrage, om erbjudandet.

Mei Ping Belfrage är tacksam över att få gratis broddar, och tycker om att man tänker på de som är äldre.
Mei Ping Belfrage är tacksam över att få gratis broddar, och tycker om att man tänker på de som är äldre. Bild: Pernilla Löfgren

Brukar du vara rädd på vintern när du är ute och går?

– Jag har ett dåligt knä och har ramlat tre gånger och brutit handleden en gång, så jag tänker att när det blir halt blir det ännu farligare.

Även Bluenn var på Allégården och provade ut rätt storlek, något hon uppskattade mycket. Hon går mycket och även hon har tidigare köpt broddar hon inte använt, men de nya kommer hon att använda.

Det är inte bara de som provar broddar som är positiva till dem. En annan som är ”oerhört positiv” till att kommunen delar ut dem är Magnus Karlsson, överläkare på ortopeden på Mölndals sjukhus. När det är väldigt isigt och halt ute ökar antalet fallolyckor oerhört mycket menar han.

– När det är riktigt isigt kommer det in 5 till 6 gånger fler patienter än vanligt. En vanlig dag har vi 10 till 15 frakturer, men en riktig halkdag får vi in 50 till 60, säger Magnus Karlsson.

ANNONS
Att använda broddar hjälper folk från att falla och skada sig riktigt isiga vinterdagar dagar, det vet Magnus Karlsson, överläkare på ortopeden på Mölndals sjukhus. Därför tycker han att de som får kommunens erbjudande om gratis broddar, ska ta det.
Att använda broddar hjälper folk från att falla och skada sig riktigt isiga vinterdagar dagar, det vet Magnus Karlsson, överläkare på ortopeden på Mölndals sjukhus. Därför tycker han att de som får kommunens erbjudande om gratis broddar, ska ta det. Bild: Privat

Vanligast är skador på fotleder, handleder, axlar och några som bryter höften. Skadorna skapar ett stort lidande för den drabbade och ibland även för omgivningen. Och det tar ett år att bli bra från en fraktur menar han. Magnus Karlsson säger också att han vet att broddar hjälper vid halka och att färre skadar sig.

En höftledsfraktur kostar 100 000 kronor

Men det är lätt att tro att det bara är gamla som faller, vilket inte stämmer.

– Nej, det är inte bara de riktigt gamla, för de går inte ut då. Utan vi får ett yngre spektrum av patienter då, och medelåldern sjunker lite.

Enligt leverantören Musawar Rashid var det 47,7 procent av de som fått utskicket som nappade på erbjudandet 2022.

– Klart ännu fler borde nappa på det. Det kommer att minska risken och några färre bryter sig. Varje sparad fraktur är stora pengar för vården och samhället, säger Magnus Karlsson.

Kommunens kostnad för broddarna ligger på strax under 500 000 kronor, vilket är en billig investering menar Magnus Karlsson. Han säger att en höftledsfraktur kostar 100 000 kronor, bara i sjukvårdskostnader. Sen tillkommer till exempel kostnader för hemtjänst också.

– Får man erbjudandet ska man absolut ta det, för det är sällan man får något som gagnar en i framtiden, säger Magnus Karlsson.

ANNONS

Vill man ha gratis broddar får man inte vänta för länge med att beställa dem, den 18 december går erbjudandet ut. Och man får det bara en gång.

Så kan man få gratis broddar som 65-åring

I brevet alla 65-åringar fått finns en värdekod att använda vid beställningen som kan göras via leverantörens telefon eller en hemsida.

Man kan välja på antingen hälbrodd, eller helfotsbrodd.

För att få rätt storlek kan man prova dem på Allégården i Haga, Södra Allégatan 4, den 3 november och 17 november, mellan klockan 9–12.

Har man inte fått ett brev, ring Göteborgs Stads växel 031-365 00 00 och säg då att det handlar om broddar.

LÄS MER:Här är de vanligaste skadorna i hemmet

LÄS MER:Så kan fallolyckor bland äldre undvikas

LÄS MER:Överläkare varnar för halka: ”Många yngre som ramlar”

ANNONS