Göteborgaren som är i 80-årsåldern har arbetat som läkare i över 50 år. Nu beslutar HSAN att återkalla hans läkarlegitimation.
Göteborgaren som är i 80-årsåldern har arbetat som läkare i över 50 år. Nu beslutar HSAN att återkalla hans läkarlegitimation. Bild: Janerik Henriksson/TT

Göteborgsläkare mister legitimation – skrev ut opioider på ”fritidspraktik”

En läkare i 80-års åldern får sin legitimation återkallad efter att ha skrivit ut stora mängder narkotikaklassade läkemedel, däribland 3 200 tabletter Tramadol – på ett enda recept.
På ett år fick patienten 12 600 tabletter av den beroendeframkallande opioiden.

ANNONS

En läkare med över 50 års erfarenhet i branschen har fråntagits sin läkarlegitimation. Detta efter att Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) anmält läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN), som bedömt läkaren som ”uppenbart olämplig” att utföra sitt yrke. Anledningen till beslutet är att läkaren, enligt Ivo, har skrivit ut höga doser narkotiska läkemedel till sina patienter via sin ”fritidspraktik”.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) anmälde läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) efter att han skrivit ut höga doser narkotikaklassade mediciner.
Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) anmälde läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) efter att han skrivit ut höga doser narkotikaklassade mediciner. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Läkemedlen har inkluderat Citodon, Tramadol och Oxynorm som är opioider och Zolpidem som är ett sömnmedel med beroendeutvecklingsrisk. Recepten ska ha skrivits ut regelbundet till patienterna; från en till flera gånger i veckan.

Bland annat har läkaren skrivit ut 3 200 tabletter Tramadol i ett enda recept till en enskild patient. Samma patient har på ett år fått 12 600 tabletter av läkemedlet utskrivet. Läkaren har alltså möjliggjort en förbrukning på 35 kapslar per dygn, en siffra som är fyra gånger så hög som den maximala rekommenderade dosen (8 kapslar per dygn).

ANNONS

Förde inte journal

Enligt Ivo har läkaren inte fört journal eller följt upp patienternas situation, och har t ex inte kontrollerat deras njur- och levervärden.

HSAN konstaterar att läkaren uppvisat brister i sitt arbete genom att vara grovt oskicklig och visat sig vara olämplig att utöva läkaryrket. Utifrån dessa grunder återkallas läkarlegitimationen.

På ett år har Göteborgsläkaren skrivit ut 12 600 tabletter Tramadol till en enskild patient.
På ett år har Göteborgsläkaren skrivit ut 12 600 tabletter Tramadol till en enskild patient. Bild: Anders Wiklund/TT

När GP når läkaren har han ingen aning om att han mist sin läkarlegitimation.

– Det är ju väldigt intressant att en gammal läkare får reda på något sådant här via en journalist på Göteborgs-Posten.

Det var när läkaren i 80-årsåldern slog sig ned vid datorn för att skriva ut ett recept, som det tog stopp.

– Igår skulle jag skriva ut recept, men så gick det inte. När du ringde så förstod jag att, jaha! Det är det här det handlar om, säger läkaren.

Läkaren anser det höga antalet tabletter som rimligt, avseende patientens specifika situation. Han säger sig ha full kontroll över sina patienters medicinska behov och att han med sin 50-åriga erfarenhet av yrket vet vad han håller på med.

Kommer du överklaga det här beslutet?

– Ja, jag kommer naturligtvis inte nöja mig med det här, säger läkaren.

LÄS MER:Ivo: Brister i förlossningsvård måste åtgärdas

LÄS MER:Patienter i sjukhuskorridorerna i Borås: ”Är inte okej”

LÄS MER:HVB-hem anmält till Ivo – ungdom till akuten efter missbruk av lustgas

ANNONS