Nu får göteborgarna tänka på döden igen – skylten tillbaka

I maj plockades den klassiska ”Tänk på döden”-skylten ner för reparation. Efter månader av stenarbete och nervös väntan sattes den upp igen under torsdagsmorgonen.
– Det kändes rejält pirrigt, säger Siman Jaim, enhetschef på Göteborgs begravningssamfällighet.

ANNONS
|

Fokuserade blickar möts bland byggarbetare i reflexvästar på Stampens kyrkogård. Några av dem har samlats vid en stor gul lyftkran och fäst kedjor i en nio ton tung stenkonstruktion på marken. Andra har precis fått i sig sitt morgonkaffe och diskuterar hur arbetet ska fortskrida för att montera upp den tunga stenpjäsen som skylten med uppmaningen ”Tänk på döden” sitter fäst i.

– Det har varit en hel del tankeverksamhet, summerar en av arbetsledarna den delikata manövern.

En bit bort bland mossklädda gravar står Siman Jasim, som är relativt nytillträdd enhetschef på Göteborgs begravningssamfällighet.

– Jag började en månad innan vi skulle plocka ner skylten, så det har varit ett visst mått av nervositet. Eftersom den är så gammal har vi inte haft några ritningar eller riktigt vetat hur konstruktionen ser ut, säger han.

ANNONS

Stämningen höjs och plötsligt är det dags. Den stora stenbalken, som fått en helt ny betongplatta som botten, lämnar marken. Långsamt, långsamt och centimeter för centimeter lyfts den upp från marken. ”Maxlast 20 ton”, står det på lyftkranen.

Siman Jasmin, sedan tidigare i år ny enhetschef för Göteborgs begravningssamfällighet.
Siman Jasmin, sedan tidigare i år ny enhetschef för Göteborgs begravningssamfällighet. Bild: Thomas Johansson

På andra siden muren susar spårvagnarna förbi. En av de gulklädda männen har en röd flagga i händerna och ställer sig och signalerar till trafiken så att männen säkert kan ta sig upp på stenmuren.

Sakta men säkert reser sig skylten över muren i takt med lyftkranens surrande motor. Efter ytterligare någon minut går det att utröna hela budskapet – ”Tänk på döden”.

Viss uppståndelse uppstår och förbipasserande stannar till för att fotografera arbetet med sina mobilkameror. En man med hund konstaterar att han passerar platsen varje dag.

”En skön känsla”

En halvtimma efter att överliggaren lyfts från marken kan byggarbetarna pusta ut. Den tunga stenpjäsen landar på plats och förutom ett minimalt återlyft för att justera positionen gick arbetet fläckfritt, enligt Siman Jasim.

– Det var en skön känsla att ingenting gick fel, säger han lättat.

Ursprungligen skulle skylten varit uppe igen redan vid midsommar, men under arbetet visade det sig att en av stenarna behövde bytas ut helt. Leveranstiden på en ny visade sig vara 10 veckor, vilket gjort att skylten först nu kunnat komma på plats igen.

ANNONS
Skylten, som suttit på plats med sin nuvarande inskription sedan 1840-talet plockades ner för reparation i våras, nu är den tillbaka över entrén till kyrkogården.
Skylten, som suttit på plats med sin nuvarande inskription sedan 1840-talet plockades ner för reparation i våras, nu är den tillbaka över entrén till kyrkogården. Bild: Thomas Johansson

Att renovera portalen och ”Tänk på döden”-skylten har kostat drygt två miljoner kronor. Kyrkogårdsbesökarna får dock vänta ytterligare några veckor innan avspärrningarna tas bort och entrén åter öppnar ut mot Stampgatan.

– Nu kommer stenkonservatorn fortsätta arbetet med att renovera stenarna i entrén, sedan ska grindarna målas om och sätta upp igen. Om fyra veckor ska allt vara klart för besiktning och då ska entrén kunna öppnas, säger Siman Jasim.

Och sen?

– Vi vet att även muren behöver åtgärdas, men vi behöver göra lite undersökningar där så det är ingenting som det finns en tidsplan för i nuläget.

Tänk på döden-skylten

• Stampens kyrkogård invigdes i maj 1804.

• Muren längs Stampgatan och spårvagnsspåren byggdes av gult tegel från Nederländerna 1814 och försågs med flera portaler.

• Vid reparationer på 1840-talet byttes inskriptionen på marmorplattan på den aktuella portalen ut, de latinska orden Memento mori blev i stället det svenska Tänk på döden.

• Budskapet kan väcka många tankar och känslor och ses som en påminnelse om vår förgänglighet men också om att ta vara på livet.

• Lite mer bokstavligt kan det ses som en uppmaning att tänka på och berätta för sina närmaste vilka önskemål man har om sin egen begravning. Enligt begravningslagen ska den avlidnas önskan följas så långt möjligt.

Källa: Göteborgs begravningssamfällighet

LÄS MER:Renovering drar ut på tiden – ”Tänk på döden”-skylten sätts upp först i höst

LÄS MER:Göteborgare möter döden i Nordstan

LÄS MER:Nu plockas klassiska ”Tänk på döden”-skylten ner

ANNONS