Moderaternas Axel Josefson och partiledare Ulf Kristersson vid en presskonferens.
Moderaternas Axel Josefson och partiledare Ulf Kristersson vid en presskonferens. Josefson är orolig för att regeringens försvarssatsning ska missa Göteborg och lägger därför ett förslag i kommunstyrelsen. Bild: Adam Ihse/TT

Oron: Göteborg riskerar att gå miste om försvarssatsningar

Regeringen ökar satsningen på försvaret. I Sveriges näst största stad finns en oro att satsningen hamnar på andra platser än i Göteborg. Därför planerar oppositionen ett förslag till kommunstyrelsen om att locka försvarsinvesteringar till staden.
– Vi är Sveriges andra stad, Skandinaviens industriella hjärta, med Nordens största hamn, motiverar Axel Josefson (M).

ANNONS
|

Nyligen meddelade regeringen att den föreslår att budgeten för det militära försvaret för 2025 utökas från 125 till 138 miljarder. Till det kommer satsningar på civilt försvar och cybersäkerhet.

Inom delar av den politiska sfären i Göteborg har detta mottagits med oro. I ett mejl till GP skriver Moderaternas gruppledare Axel Josefson att regeringens presenterade satsningar tyvärr riskerar att missa Göteborg.

I ett påföljande samtal utvecklar han sin oro.

– Det är väl två saker. Det första är att vi inte lyckas fånga upp de olika initiativ som tas nu för att investera i försvaret. Det andra är att vi inte heller lyckas prioritera det som faktiskt kommer in. Att vi sätter i gång och börjar jobba med annat, säger Axel Josefson.

ANNONS

Han säger att det för Göteborgs del är viktigt att behålla ett fokus på frågorna, där mycket just nu händer.

– Dels Försvarsmakten i sig själva, där de i dag gör stora investeringar i Sverige och här i Göteborgsregionen; att vi i dessa diskussioner är med och säkerställer att investeringar hamnar här.

Oppositionsrådet tillägger:

– Sedan har vi en starkt växande försvarsindustri. Här är det viktigt att vi exempelvis ligger nära Ericsson, så att de lyckas med sina investeringar i Göteborgsregionen.

Vill ge BRG uppdraget

Med anledning av de kommande satsningarna och den upplevda konkurrensen kommer Moderaterna med samarbetspartier på onsdag lägga ett förslag i kommunstyrelsen om att Business Region Göteborg får i uppdrag att leda och säkerställa arbetet med att få försvarsinvesteringar till Göteborg.

– Jag ser framför mig att man behöver identifiera de olika initiativ som finns. Vad är det för aktörer och vad är det för olika initiativ de planerar. Ha en tät dialog med Försvarsmakten och försvarsindustrin – göra den kartläggningen – och sedan aktivt bearbeta de initiativ som finns; att vi framhåller att Göteborg och Göteborgsregionen är en plats att göra de här investeringarna i, säger Axel Josefson.

Vilket blir BRG:s uppdrag?

– Det är att ta fram den här planen och hålla ihop det här arbetet. De är väldigt duktiga på att få till investeringar i Göteborgsregionen, och sedan även leverera på detta. Det blir flera förvaltningar och bolag som blir involverade. De har visat att de klarar av den uppgiften väldigt väl, säger han, och tillägger:

ANNONS

– Vi är Sveriges andra stad, Skandinaviens industriella hjärta, med Nordens största hamn. Här finns både kompetens och tekniskt kunnande som kan bidra till vårt och Natos gemensamma försvar.

LÄS MER:Finlands försvarsminister lyfte Salisbury under besök i Sverige

LÄS MER:Sverige kan leda Natobas i Finland

LÄS MER:Svenska orter med försvarsproduktion kartläggs av Ryssland

LÄS MER:Amerikanska marinkåren övar mitt i centrala Göteborg

ANNONS