Finlands försvarsminister lyfte Salisbury under besök i Sverige

För sex år sedan hamnade den brittiska staden Salisbury i nyhetsfokus när en före detta rysk dubbelagent förgiftades där. På måndagen lyfte Finlands försvarsminister Antti Häkkänen vid ett besök i Sverige den dramatiska händelsen – och betydelsen av att Sverige och Finland förbereder sig på liknande attacker.
– Vi behöver hitta former för att skydda det civila samhället från alla hot, säger han.

ANNONS
|

2018 påträffades två personer medvetslösa på en parkbänk i den brittiska staden Salisbury. Det skulle snart visa sig att mannen var en tidigare rysk dubbelagent och att kvinnan var hans dotter. De båda hade förgiftats av det ryska nervgiftet Novitjok.

Ytterligare tre personer förgiftades senare av det dödliga nervgiftet, varav en person avled.

Händelsen ledde till en diplomatisk kris, där Storbritannien pekade ut Ryssland som ansvarigt.

Sex år senare besöker Finlands försvarsminister Antti Häkkänen en brandstation i Järfälla i norra Stockholm. Besöket sker ihop med Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M) och ministern för civilt försvar, Carl Oskar Bohlin (M), i syfte att utbyta information och öka den finska kunskapen om Sveriges förmåga att hantera kemiska, biologiska, radiologiska, nukleära och explosiva ämnen, så kallade CBRNE.

ANNONS

– Vi är nu med i Nato där det finns ett behov av att stärka vår resiliens. Därför är denna sektor ytterst viktig, även för en försvarsminister; hur samhället kan agera i olika sorters säkerhetssituationer. Det var riktigt intressant att se hur de ansvariga samarbetar, säger Antti Häkkänen.

Det här är CBRNE

Han beskriver kunskapsnivån om CBRNE som god i hela Norden och menar att Finland har saker att lära av Sverige.

– I Finland är detta inrikesministerns bord, men som försvarsminister är jag intresserad av hur detta fungerar eftersom vi vet att denna typ av agerande från statliga aktörer inte tillhör det förflutna, säger Finlands försvarsminister.

Han tillägger:

– Det kan också ske i större skala. Ingen vill att något ska ske, men vi behöver trots allt vara förberedda.

Är ni det?

– Vi är ganska förberedda. Vi behöver vara förberedda på det civila samhällets små kemiska olyckor och hot, men också på större hot från statsaktörer. De statliga aktörer är mitt ansvar som försvarsminister, säger han.

Det här är CBRNE

CBRNE är den internationella förkortningen för chemical, biological, radiological, nuclear and explosives. Översatt till svenska blir det kemiska, biologiska, radiologiska, nuklerära och explosiva ämnen,

Dessa ämnen kan orsaka skador på människor, djur, växter, egendom och miljö. Ämnenas egenskaper skiljer sig dock åt, liksom på vilket sätt de kan orsaka skada.

CBRNE-området är komplext och omfattar händelser från olyckor i fredstid till de utmaningar som höjd beredskap och krig kan medföra. CBRNE-perspektivet behöver utgöra en naturlig del i planeringsprocessen för det civila försvaret, liksom i den planeringsprocess för det militära försvaret som Försvarsmakten leder.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Finlands försvarsminister säger att alla behöver vara förberedda

Antti Häkkänen pekar på betydelsen av att i en Natokontext fortsätta att kartlägga vilka behov som kan uppstå för att hantera hot mot civilbefolkning från exempelvis Ryssland.

– Vi behöver hitta former för att skydda det civila samhället från alla hot. De kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära hamnar kanske inte i den politiska debatten, säger försvarsministern och tillägger:

ANNONS

– Samtidigt vet vi att Ryssland har använt sabotage, som vid attacken i Salisbury. Vi behöver också vara förberedda på något sådant.

Kan det hända i Finland?

– Nej, jag säger inte att det kan hända i Finland eller Sverige, men alla länder behöver vara förberedda, eftersom Ryssland och Nordkorea genomför hybridattacker, sabotage och till och med lönnmord, som i Salisbury och på några andra platser. De har använt de här kemiska och radiologiska sakerna där.

Finlands försvarsminister tillägger:

– Vi är inte så oroliga över detta, men vi behöver trots allt vara förberedda.

Finlands och Sveriges försvarsministrar, Antti Häkkänen och och Pål Jonson (M), under ett besök på Järfälla brandstation för att lyssna på myndighetspersoner om Sveriges förmåga att hantera kemiska, biologiska, radiologiska, nukleära och explosiva ämnen, så kallade CBRNE.
Finlands och Sveriges försvarsministrar, Antti Häkkänen och och Pål Jonson (M), under ett besök på Järfälla brandstation för att lyssna på myndighetspersoner om Sveriges förmåga att hantera kemiska, biologiska, radiologiska, nukleära och explosiva ämnen, så kallade CBRNE. Bild: Nils Petter Nilsson

Pål Jonsson: Vi håller hög internationell nivå inom CBRNE

Pål Jonson talade om en breddad hotbild och ett behov av att bygga en starkare motståndskraft mot olika typer av antagonistiska hot.

– Då är det viktigt att kunna ta del av den verksamheten som finns här, sa försvarsministern och syftade på Polismyndighetens nationella bombskydd, räddningstjänstens enhet för avancerad indikering, samt ambulanssjukvård och sanering inom ramen för CBRNE.

– Det är verksamhet som i första hand är kopplad till polis och räddningstjänst, men det finns också en samverkan mellan det militära och det polisiära kopplat till hanteringen av explosiva ämnen.

Hur upplever du att vår förmåga är inom detta område?

– Jag tycker i en internationell jämförelse att vi har en hög teknisk kompetens, både genom räddningstjänsten, Totalförsvarets forskningsinstituts (FOI) verksamhet, CBRNE-centret uppe i Umeå, men även Totalförsvarets skyddscentrum och världsledande forskning på området.

ANNONS
Sveriges försvarsminister Pål Jonson, Finlands försvarsminister Antti Häkkänen och Sveriges minister för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, under ett besök på Järfälla brandstation på måndagen. Frågan om civil beredskap stod i fokus.
Sveriges försvarsminister Pål Jonson, Finlands försvarsminister Antti Häkkänen och Sveriges minister för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, under ett besök på Järfälla brandstation på måndagen. Frågan om civil beredskap stod i fokus. Bild: Nils Petter Nilsson

Carl-Oskar Bohlin vill fördjupa samarbetet med Finland

Carl-Oskar Bohlin tyckte sig vid besöket se att den myndighetsgemensamma verksamheten gör skillnad i verkligheten och uttryckte ett behov av en utökad svensk förmåga att hantera större händelser.

– Det handlar om att ha förmåga att hantera oönskade händelser. Och i värsta fall händelser som drivs av antagonistiska hot, inte bara olyckshändelser eller fredstida kriser.

Han tillade:

– Det vi i dag har gjort är att vi har lagt en gemensam politisk inriktning, för vi vill fördjupa utbytet bland annat på området ”skydd av civilbefolkning”.

LÄS MER:Presskonferens med regeringen om civil beredskap

LÄS MER:Det behövs fler skyddsrum i Göteborg

LÄS MER:Kriskalender ska stärka svenskars hemberedskap

ANNONS