Rusning efter svamp – här hittar du kantarellerna

Trots en svampfylld sommar råder det ingen brist i skogarna. Men konkurrensen bland plockarna är stenhård och med teknikens framfart går ingens gömställe säkert.
– Det är jättehögt tryck, vi har varit på topplistan på Appstore nästan hela sommaren, säger Axel Ljudén, medgrundare av appen Hitta skog.

ANNONS
|

Det råder inget tvivel om när svampplockningen flyttade in på riktigt i den svenska folksjälen. Många minns nog en dagstur i skogen som barn men det var under coronapandemin som intresset rusade.

Och med stort intresse kommer innovativa idéer. Axel Ljudén och Albin Nyström är båda jägmästare utbildade vid SLU i Umeå. De är medgrundare av appen Hitta skog som gör det möjligt för användare att se var chansen för att plocka svamp och bär är stor.

– Vi satt med jättemycket fin data och funderade på hur vi kunde använda den för att få ut mer folk i skogen. Då var det ingen tanke på att det skulle bli så här stort, säger Axel Ljudén.

ANNONS

Passerat 200 000

Tillsammans med två tekniska medgrundare tog de fram appen under kvällar och på sidan av plugget. Appen lanserades 2021 men det var under 2023 som den exploderade. På bara några månader hämtades appen 100 000 gånger. Och mönstret har fortsatt i år, berättar Axel Ljudén.

– Under sommaren har vi fått minst lika många. Vi har passerat 200 000 nu.

I appen finns olika kartor som visar var chanserna är stora för att hitta svamp i användarens närområde. Det finns inga garantier men förutsättningarna ska vara goda på platserna. Men att svenskarnas gömställen nu blir offentliga är inget som väckt kritik gentemot skaparna.

– Problemet för en ny svampplockare är att man aldrig säger ett svampställe till någon. Vilket gör det jättesvårt för de som inte är vana vid skogen eller kanske kommer från ett annat land. Vi kan spela en viktigt roll i att kunna ge en fingervisning på var man ska gå, säger Axel Ljudén.

Experten: Så hittar du svampen i höst

Trots att det blir enklare att hitta svampen så kommer det inte bli brist. Svampkonsulenten Theresia Lückner gör en liknelse mellan svampar och äppleträd. Det växer, plockas och sedan växer på nytt igen nästa år. Och även om många är ute och plockar nu så är det mycket som blir över.

ANNONS

– Jag tror att man gjort en uppskattning och det är en ganska liten del svamp som plockas. Jag tror att det är runt 80 procent som aldrig plockas, säger Theresia Lückner.

De ständigt populära kantarellerna har förgyllt mångas sommar och redan nu har trattkantarellen gjort entré. Men att hitta en stor kantarell i Göteborgsområdet är som att hitta en nål i en höstack.

– Rör du dig i Änggårdsbergen eller Delsjön hittar man sällan stora kantareller för folk är så maniska och plockar så fort det växer.

För störst chans att hitta svamp bör Göteborgs svampplockare röra sig till kranskommunerna som Kungälv, Ale eller Kungsbacka. Men inte direkt till naturreservaten där det lätt att parkera.

– Kan man tänka sig en dagstur så är Dalsland bra. Även norra Bohuslän.

Vilken är din favoritsvamp?

– Det är Blodsoppen. Den är en av de som kan förväxlas med giftiga svampar så den rekommenderas inte för nybörjare, säger Theresia Lückner.

Expertens tre svamptips

1. Rätt kläder och skor. Det finns ormar och fästingar i skogen som man bör skydda sig mot. Det är viktigt med rätt skor för att undvika vrickningar av den ojämna marken.

2. Plocka svamp i korg, absolut inte i plastpåse. När man tar svampen från marken startar en förruttnelseprocess och i plastpåsen skapas bakterier.

3. Var försiktig med AI-baserade appar som genom bilder identifierar svampen. Ska man äta en svamp ska man vara helt säker på vilken svamp det är.

Källa: Theresia Lückner.

LÄS MER:Ovanligt många drabbade av svampförgiftning

LÄS MER:”Knark-svampar” blir allt trendigare i Västsverige

LÄS MER:Kantarellkungen Jakobs tips – så hittar du gula guldet

ANNONS