Skräpbråket fortsätter – tre containrar är två

Den första soliga helgen på länge ledde till skräpkaos vid Fiskebäcks badplats. Nu visar det sig att kommunen beställt tre containrar för skräp inför badsäsongen men att en av dessa inte kunnat användas – eftersom ställningar för båtar på land blockerar ytan.

ANNONS
|

Skräphanteringen på Göteborgs badplatser är ett stort logistiskt pussel som kräver mycket kontakter mellan olika aktörer i staden.

– Vi stämmer av med Stadsmiljöförvaltningen varje vecka, säger Emma Hilmersson, enhetschef på Kretslopp och vatten.

Inför förra helgens vackra väder skulle containrarna på Fiskebäcks badplats tömmas. Enligt avtalet mellan förvaltningarna ska den ena containern tömmas en gång per vecka och den andra två gånger per vecka under badsäsongen.

– Containern som skulle tömmas i fredags var dock tom när entreprenören var där och tömdes därför inte.

När Stadsmiljöförvaltningens personal å sin sida uppskattade hur full containern var bedömdes det som tio procent.

ANNONS

– Vi har gjort klart att den ska tömmas varje måndag och fredag oavsett fyllnadsgrad, säger Camilla Ide, verksamhetschef på Stadsmiljöförvaltningen.

Hon vill också understryka att det är olagligt att skräpa ned i Sverige.

– Även om kommunen har städinsatser för att hålla rent på badplatserna, så är det enligt miljöbalken olagligt att skräpa ner i Sverige, vilket gör att det är allas vårt ansvar att hålla rent omkring oss.

Solen drog badgäster till badplatsen och en av containrarna blev överfull under förra helgen. Den vägde 580 kilo vid tömning och stora skräphögar samlades utanför containern, något som upprört boende i området.

Tre containrar blev två

Stadsmiljöförvaltningen ville inför badsäsongen öka antalet containrar från en till tre, och beställde därför totalt tre containrar för badgästernas skräp. Men en av de extra containrarna har inte kunnat tas i bruk eftersom ställningar för båtar på land står på den tilltänkta ytan.

För närvarande går det bara att slänga skräp i två containrar i stället för önskade tre.

– Den tredje har inte kunnat sättas ut eftersom placeringen inte fungerar då ytan är blockerad, säger Emma Hilmersson.

Uppgifter efter helgen om att centrum prioriteras under Gothia cup tillbakavisas av Kretslopp och vatten.

ANNONS

– Det stämmer inte, det är helt olika entreprenörer som har centrum och sydväst som Fiskebäck tillhör. Containern tömdes inte eftersom den var tom på fredagen, säger Emma Hilmersson.

LÄS MER:Därför är det färre måsar i Göteborg i sommar

LÄS MER:Skräpkaos på badplatser i Göteborg efter Gothia Cup

LÄS MER:Anton kom hem från långresa – möttes av drivor med skräp

ANNONS