Britt-Marie Mattsson: Demokraternas vapen mot Trump – paret Obama

Hopp! Ja, vi kan! Barack Obama återknöt med sina gamla kampanjslogan till det framgångsrika presidentvalet 2008 då han vann valet. Och taket nästan lyfte på konventarenan då Michelle Obama talade om Kamala Harris som framtidshoppet för Amerika.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Paret Obama har fortfarande en sällsynt lyskraft och framträder sparsmakat i offentliga politiska sammanhang. Men när det sker, som vid Demokraternas pågående konvent i Chicago, har de förmågan att få åhörarna jublande på fötter och skapar just den stämning av hopp som ledde fram till att Barack Obama valdes till den förste svarte presidenten i USA:s historia.

Michelle Obama har utvecklats till en skicklig talare och av den försiktighet som präglade hennes tidiga framträdanden märks numera ingenting.

Men när ropen skallar ”Michelle for president” vinkar hon avvärjande. Åtta år som första dam i Vita huset gav henne insyn både i fördelar och nackdelar med ämbetet. Parets karriär innefattar numera lukrativa föreläsningar, bokskrivande och engagemang i mediebranschen.

ANNONS

Paret Obama har en inte helt enkel relation till varken Bill och Hillary Clinton eller Joe Biden.

Att Obamas lämnat politiken är dock en sanning med modifikation. De finns ofta med i massutskicken från Demokraterna där de vädjar om penningdonationer till partiet och kommer med största sannolikhet att kampanja för Kamala Harris. Men det sker sparsmakat och när avgörandet i höst närmar sig och vågskålen ska vägas över i rätt riktning.

Paret Obama har en inte helt enkel relation till varken Bill och Hillary Clinton eller Joe Biden. Barack Obama besegrade Hillary Clinton i primärvalen 2008 och det var en bitter förlust sedan Kennedysläkten – som Clintons trodde de stod nära – valde Obama framför Hillary.

Hillary Clinton utsågs senare av Obama till utrikesminister, men fick ta ansvar för flera kontroversiella beslut som Obama duckade. När hon sedan ställde upp som presidentkandidat 2016 var Obamas stöd mer formellt än helhjärtat.

Barack och Michelle dröjde med att ge Kamala Harris stöd som ersättare för Biden. Men när det skedde efter några dagar var det på ett sätt som saknar motstycke, sett till deras tidigare försiktiga attityd.

Barack Obama valde Joe Biden till sin vicepresident och deras relation har beskrivits som varm och nära. Men när Biden beslutade sig för att söka presidentposten 2020 intog Obama en relativt distanserad position på samma sätt som när Biden i år bestämde sig för att ställa upp till omval.

Och när tongivande demokrater började underminera Biden, efter den katastrofala debatten mot Donald Trump, tros Obama ha spelat en avgörande roll via flera av sina mest förtrogna från presidenttiden.

ANNONS

Barack och Michelle dröjde med att ge Kamala Harris stöd som ersättare för Biden. Men när det skedde efter några dagar var det på ett sätt som saknar motstycke, sett till deras tidigare försiktiga attityd.

Nu är de ”all in” för Kamala Harris och hyllar henne i alla tonarter. Michelle knöt även banden mellan sig själv och Harris och sin nyligen avlidna mor och Harris mamma som dog för många år sedan.

Barack Obama – och även Michelle – skall inte urvattnas utan användas när de som bäst behövs för att både stötta Kamala Harris och avväpna Donald Trump.

Med Kamala Harris som den första kvinnliga svarta presidenten är det historia igen, på samma sätt som Barack Obama skapade förändring.

Men efter uppställningen på konventet drar sig Obamas strategiskt tillbaka och låter Kamala Harris ha huvudrollen tillsammans med sin vicepresident Tim Walz som kallas ”en bra kille”.

Barack Obama – och även Michelle – skall inte urvattnas utan användas när de som bäst behövs för att både stötta Kamala Harris och avväpna Donald Trump.

LÄS MER:Här är republikanerna som talar på demokraternas konvent

LÄS MER:”Demokraterna lättade över att Bidens tid snart är över”

LÄS MER:Joe Biden sväljer bitterheten och hyllar Kamala Harris på Demokraternas konvent

ANNONS