När demokraternas konvent drar i gång i Chicago kommer Joe Biden att stå i skuggan av Kamala Harris.
När demokraternas konvent drar i gång i Chicago kommer Joe Biden att stå i skuggan av Kamala Harris. Bild: Susan Walsh

Britt-Marie Mattsson: Joe Biden sväljer bitterheten och hyllar Kamala Harris på Demokraternas konvent

Från glittrande klang- och jubelföreställning till nedtonad avtackning. Skillnaden på bara en månad kunde inte vara större för Joe Biden.
Nu är det istället Kamala Harris som demokraternas konvent ska hylla.

ANNONS
|

Demokraterna håller sitt konvent i Chicago med start 19 augusti och avslut den 22. Allt var planerat för att Joe Biden skulle nomineras till partiets kandidat och han hade i stort sett alla delegater bakom sig som skulle säkra hans nominering.

Men den katastrofala debattinsatsen mot Donald Trump i slutet av juni kastade allt över ända. Den interna kritiken tilltog och den 21 juli kände sig Biden tvingad att stiga åt sidan.

Egentligen var det för sent för en ordnad process att utse en ersättare. Men Biden pekade på sin vicepresident Kamala Harris och bara inom några dagar hade alla tongivande demokrater ställt sig bakom henne. Bara två veckor senare nominerades hon även formellt i en digital process av delegaterna till konventet och hon kunde utse sin vice Tim Walz.

ANNONS

Nästa vecka blir hon den första svarta kvinnan som nomineras till att bli en av de två stora partiernas presidentkandidat.

Kamala Harris skulle knappast ha varit en självklar kandidat om Joe Biden avstått från att söka omval i slutet av förra året eller i början av detta. Då hade med all sannolikhet ett tiotal väl kvalificerade demokratiska toppolitiker ställt upp i primärvalen och det är är högst osäkert om Harris hade vunnit den kraftmätningen.

Men den dramatiska utvecklingen under sommaren talade plötsligt till hennes fördel. Nästa vecka blir hon den första svarta kvinnan som nomineras till att bli en av de två stora partiernas presidentkandidat. Opinionsmätningarna talar även till hennes fördel och Joe Bidens sviktande siffror har, med Harris som kandidat, vänt uppåt.

Vicepresident Kamala Harris ska snart hyllas på Demokraternas konvent.
Vicepresident Kamala Harris ska snart hyllas på Demokraternas konvent. Bild: Julia Nikhinson

Den nominerade presidentkandidaten har konventets sista kväll som sin segerfest. Då hålls linjetalet, som både skall staka ut den politiska färdriktningen och skapa entusiasmen som är en förutsättning för en framgångsrik kampanj fram till valdagen den 5 november. Ballonger och konfetti regnar ned från taket i arenan, musikens ljudnivå tävlar med de omkring tio tusen som samlats för att hylla presidentkandidaten.

Och det var där på scenen, på avslutningsdagen, som Joe Biden utgick från att han skulle stå som oomstridd segrare för bara en knapp månad sedan. Men nu är det istället vid inledningen av konventet på måndagskvällen som han får tala. Det är den minst attraktiva tidpunkten för en talare som vill göra intryck och avtryck, men här handlar det om att han själv skall få summera sin presidenttid och påminna om allt som han velat åstadkomma om han valts till ytterligare fyra år som president.

ANNONS

Ingen ville bli ansvarig för Bidens fall – men ”alla” konspirerade med varandra.

Tidpunkten förstärker den bitterhet som Joe Biden måste känna. Han är visserligen fortfarande president i ytterligare fem månader, men demokraterna blickar mot tiden efter den 20 januari då den nya presidenten – som partiet hoppas är Kamala Harris – svär eden.

Och det är partiets svek som gör att Joe Biden har anledning att känna ett mörker kring slutet av sin politikerkarriär. Efter debatten mot Donald Trump fanns ingen nåd att vänta, men de mest namnkunniga demokraterna agerade inte öppet mot honom utan underminerande honom istället internt. Här fanns den tidigare talmannen i representanthuset Nancy Pelosi som en central gestalt som inte uppmanade Biden att hoppa av, utan istället bad honom fundera på sin framtid och att därefter fatta ett eget beslut.

Tidigare talmannen Nancy Pelosi var en av toppdemokraterna som uppmanade Joe Biden att överväga att dra tillbaka sin kandidatur.
Tidigare talmannen Nancy Pelosi var en av toppdemokraterna som uppmanade Joe Biden att överväga att dra tillbaka sin kandidatur. Bild: Karl B DeBlaker

Ingen ville bli ansvarig för Bidens fall – om det skulle visa sig vara ett felaktigt steg – men ”alla” konspirerade med varandra för att Biden till sist skulle stå ensam och förstå att hans tid var ute. Och när Biden hoppade av, och pekade ut Kamala Harris som sin efterträdare, hoppade de på det nya segertåget. Från den nära kretsen kring Biden har en del läckts ut som tyder på att han inte bara tagit illa vid sig av sveket från tidigare nära politiska vänner utan även av den feghet som präglat processen.

ANNONS

Joe Biden sväljer bitterheten och är en del av enigheten.

Och när Joe Biden fått tala färdigt på måndagen – och även första damen Jill Biden och den tidigare presidentkandidaten Hillary Clinton som förlorade mot Trump 2016 fått korta talartider – tar det ” riktiga” konventet vid. På tisdagen finns den tidigare presidenten Barack Obama på plats tillsammmans med Kamala Harris man, ”second gentleman”, Doug Emhoff i talarstolen. På onsdag är det Bill Clinton och Harris vicepresidentkandidat Tim Walz som eldar upp stämningen inför torsdagen då Kamala Harris accepterar partiets nominering och hyllas av konventet.

President Joe Biden och tidigare presidenterna Barack Obama och Bill Clinton.
President Joe Biden och tidigare presidenterna Barack Obama och Bill Clinton. Bild: Alex Brandon

Jimmy Carter, som fyller 100 år i oktober, är den fjärde nu levande demokratiske presidenten och han har låtit meddela att han tänker hålla sig vid liv tills han kan delta i den förtida röstningen i Georgia. På konventet företräder barnbarnet Jason Carter sin farfar och markerar därmed den långa presidentuppslutningen bakom Harris. När hon talat vid konventet kommer Obama, Clinton och Biden att finnas på scenen tillsammans med henne.

Joe Biden sväljer bitterheten och är en del av enigheten.

LÄS MER:Robert Kennedy Jr:s kampanj nära kollaps

LÄS MER:Presidentvalet i USA förvandlades till en rysare

LÄS MER:Tim Walz – ett överraskande val för Harris

LÄS MER:Smutsigaste kampanjen i USA:s moderna historia har just inletts

ANNONS