President Vladimir Putin vid en marinövning på robotkryssaren Marskalk Ustinov vid Krimhalvön för drygt två år sedan. Nu han hans flaggskepp Moskva sänkts i Svarta havet och väst varnas för att förse Ukraina med nya vapen som sjömålsrobotar.
President Vladimir Putin vid en marinövning på robotkryssaren Marskalk Ustinov vid Krimhalvön för drygt två år sedan. Nu han hans flaggskepp Moskva sänkts i Svarta havet och väst varnas för att förse Ukraina med nya vapen som sjömålsrobotar. Bild: Alexei Druzhinin

Så försöker trängd Putin skrämma väst i kriget

Snart två månader efter invasionen får Ukraina allt mer vapen från väst. Putin, trängd av bakslag och förluster i kriget, varnar för "oförutsägbara konsekvenser". Nya angrepp avslöjar hans skrämseltaktik.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Explosioner rapporterades från Kiev och Lviv i västra Ukraina tidigt på påskaftonens morgon. I Kiev dog en person och flera skadades, enligt stadens borgmästare. Även i Lviv skadades flera personer. Även andra städer utsattes för dödliga attacker på lördagen.

Detta kommer i vad som befaras vara en våg av förnyade luftanfall flera veckor efter att ryska trupper misslyckades med att inta huvudstaden. De har istället retirerat norrut och delvis ersatts för att istället kraftsamla för en offensiv i öster och sydöst. Staden Kharkiv är ett annat kraftigt utsatt mål.

Efter att Moskva, flaggskepp för den ryska flottan i Svarta havet, exploderat i veckan angreps en ukrainsk fabrik som tillverkade luftvärns- och sjömålsrobotar utanför Kiev. Det skedde bara timmar efter att det ryska försvarsdepartementet erkänt att den stora robotkryssaren sjunkit. Ombord fanns en besättning på över 500 man. Det var oklart hur många som kunde evakueras.

ANNONS

”Krigsfartyget träffades av två robotar”

Den till stora delar förstörda vapenfabriken i utkanten av Kiev gjorde och underhöll den typ sjömålsrobotar som, enligt ukrainska företrädare, hade träffat Moskva. Detta har det ryska försvarsministeriet förnekat. Men uppgiften får stöd av amerikanska tjänstemän, De uppger enligt media att det ryska krigsfartyget träffades av två ukrainska Neptunusrobotar och att det fanns ryska förluster när fartyget sjönk.

Den ökade dramatiken de senaste dygnen påminner om att Ryssland har förmåga att slå till med precision över hela Ukraina från ryskt eller belarusiskt territorium och Svarta havet. Det ökar sårbarheten för ukrainska förband, militära anläggningar, vapen- och bränsledepåer och strategisk industri. Det gäller också transporter med vapen och materiel som förs in via Polen och andra gränsländer i östra Europa och som är helt avgörande för det ukrainska försvarets förmåga att stå emot den på papperet i storlek och resurser överlägsna ryska krigsmakten.

Ryska ballistiska robotar förevisas på Röda torget. Oron ökar för att en pressad president Putin ska sättas in kemiska vapen eller taktiska kärnvapen för kunna utropa en seger vid årets segerparad i Moskva den 9 maj.
Ryska ballistiska robotar förevisas på Röda torget. Oron ökar för att en pressad president Putin ska sättas in kemiska vapen eller taktiska kärnvapen för kunna utropa en seger vid årets segerparad i Moskva den 9 maj. Bild: Alexander Zemlianichenko

USA och Nato har hittills satt en röd linje vid att gå in militärt i Ukraina och därmed riskera att hamna i ett storskaligt krig med kärnvapenmakten Ryssland. Det ukrainska kravet på att införa en flygförbudszon har avvisats. En polsk erbjudan om att skänka äldre stridsflygplan via en amerikansk bas i Europa har också stött på patrull.

ANNONS

Däremot utlovas från länder inom Nato och EU allt fler och effektivare vapen som kan göra stor skillnad, även stridsvagnar, helikoptrar och attackdrönare. Tysklands regering anslår över 10 miljarder kronor i stöd till Ukraina för inköp av vapen och militär utrustning.

Samtidigt varnar Ryssland för ”oförutsägbara konsekvenser” om USA eller något annat land förser Ukraina med vapen. Av en diplomatisk not framgår, enligt Washington Post, att USA och dess allierade uppmanas ”att stoppa den oansvariga militariseringen av Ukraina, vilket innebär oförutsägbara konsekvenser för regional och internationell säkerhet".

Noten ska ha överlämnats på tisdagen efter nyheten om att USA förbereder ett nytt paket med militärt stöd till Ukraina värt motsvarande omkring 8 miljarder kronor.

Oksana Kolesnikova i förtvivlad sorg under begravningen av hennes son Anatoliy Kolesnikov, 30,  en soldat i territorialförsvaret som dödades av ryska soldater i Irpin utanför Kiev.
Oksana Kolesnikova i förtvivlad sorg under begravningen av hennes son Anatoliy Kolesnikov, 30, en soldat i territorialförsvaret som dödades av ryska soldater i Irpin utanför Kiev. Bild: Rodrigo Abd

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har länge vädjat till väst om mer militär hjälp innan det är för sent. Han får stöd av sin företrädare Petro Porosjenko:

"Den kortaste vägen till fred är att leverera mer vapen till Ukraina", säger Porosjenko till Al Jazira. "Det är därför vi från det internationella samfundet behöver tre saker: vapen, vapen och mer vapen."

Men det finns farhågor för hur Putin reagerar när Nato involveras i kriget allt mer, om än indirekt tills vidare. Volodymyr Zelenskyj säger i CNN att hela världen borde vara orolig för att Ryssland kan använda kärnvapen eller kemiska vapen av desperation.

ANNONS

Chefen för den amerikanska underrättelseorganisationen CIA William Burns sade på torsdagen att ett misslyckande på slagfältet ökar risken för att president Vladimir Putin skulle kunna sätta in ett taktiskt kärnvapen. Han hade dock ännu inte sett bevis som förstärker den oron, tillade han.

För väst är det en balansgång på kanten till den djupa avgrund där Ukraina redan befinner sig.

LÄS MER:Ukrainas utrikesminister: "Hjälp oss innan det är för sent"

LÄS MER:Myroslava och Svitlana, 21: ”Redo att döda ryssarna”

LÄS MER:Ryskt flaggskepp har sjunkit – Moskva hotar angripa Kiev

LÄS MER:Så började Sverige och Ukraina närma sig Nato

LÄS MER:Belägringen av Tjernihiv: Hela kvarter utplånade

LÄS MER:Sköts och grävdes ned i sin trädgård – sen tog ryssarna familjens hem

ANNONS