Efter årsskiftet måste hushåll och verksamheter i Stockholm ha ett system för att separera matavfallet från resten av soporna.
Efter årsskiftet måste hushåll och verksamheter i Stockholm ha ett system för att separera matavfallet från resten av soporna. Bild: Sara Johari

Då blir det obligatoriskt att sortera ut matavfall i Göteborg

Efter årsskiftet måste stockholmarna rensa ut matavfallet ur sina sopor – både hemma och på sina arbetsplatser. Göteborgarna kommer att ställas inför samma krav, men inte förrän om ett år.
– Alla inkluderas i den nya lagstiftningen, säger Bo von Bahr, matavfallsansvarig i Göteborgs stad.

ANNONS
|

Efter årsskiftet blir det obligatoriskt för stockholmare att sortera ut matavfallet från de övriga soporna. Restauranger och storkök har redan haft det kravet på sig i två år, men nu utvidgas alltså reglerna att omfatta fler. I alla bostäder, lägenheter, villor och radhus, och i alla verksamheter, allt från frisörer till kontor, som har någon typ av kök eller pentry för sina anställda inkluderas.

Enligt kommunalägda Stockholm vatten- och avfallsbolag är matavfall en viktig resurs eftersom skal och rens sorteras ut för att bli biogödsel och biogas. Just nu sorteras knappt 30 procent av huvudstadens matavfall ut, men målet är 75 procent och det nya kravet är ett steg för att nå dit.

ANNONS

Men bakom kravet ligger också nya EU-regler om att biologiskt avfall, det vill säga avfall från livsmedel, kök eller trädgård, ska separeras från annat avfall.

– 1 januari 2024 blir det ett krav i hela Sverige. Stockholm valde att införa det ett år tidigare än lagen kräver, säger Bo von Bahr, matavfallsansvarig på Göteborgs stad.

Bo von Bahr, matavfallsansvarig på Göteborgs stad
Bo von Bahr, matavfallsansvarig på Göteborgs stad Bild: Pressbild/Göteborgs stad

Det betyder alltså att alla göteborgare från nästa årsskifte måste sortera ut matavfall på samma sätt som de redan i dag måste sortera ut förpackningar.

– Jag tror dock inte att någon privatperson har blivit straffad i Sverige för att man slarvat med att sortera ut förpackningarna. Men man har en skyldighet att göra det! Lagstiftningen för matavfall är dock inte klar i detalj, så vi är osäkra på ”straffskalan”.

Fastighetsägare kan däremot straffas om de inte ser till att det finns påsar och kärl till matavfall eller inte har ansökt om att få undantas från kravet.

Mycket avfall i fel påse

I Göteborg har vi kommit en bra bit på väg, samtidigt som vi har en bra bit kvar. Det är många hushåll, cirka 60 procent av villorna och 80 procent av flerbostadshusen, som redan har tillgång till utsortering av matavfall. Totalt hamnar siffran på runt 75 procent.

ANNONS

Men det är fortfarande mycket som hamnar i fel soppåse, enligt Bo von Bahr. När kommunen har mätt så har 22 procent av innehållet i soppåsen egentligen varit matavfall och hört hemma i den bruna matavfallspåsen.

– Den vanligaste anledningen är att man inte tror att det fungerar att samla in fuktigt matavfall i en papperspåse, vilket är en ganska naturlig reaktion egentligen. Men pappret är våtstarkt och om man ställer påsen i en ventilerad påshållare i stället för en plasthink, som många gör, så kommer det att fungera utmärkt, säger Bo von Bahr.

Så ska du sortera

Detta ska du slänga i bruna påsen:

  • Matrester, råa och tillagade
  • Frukt- och grönsaksrester
  • Äggskal och bröd
  • Kaffesump och kaffefilter
  • Teblad och tepåsar
  • Hushållspapper och servetter
  • Snittblommor

Detta ska inte slängas i bruna påsen:

  • Tobak, fimpar och snus
  • Blöjor och bindor
  • Tyg
  • Innehållet i dammsugarpåsen
  • Kattsand och kutterspån
  • Sand, jord, lera och grus
  • Glas och metallföremål
  • Grillkol och vedaska
  • Jord från krukväxter

Källa: Göteborgs stad

Kommunen kommer att ha annonskampanjer och information under det kommande året för att mer äggskal, mögliga brödskivor och stekfett ska hamna på rätt ställe.

Även i Göteborg blir matavfall till biogas som används till fordon och biogödsel, som ersätter konstgödsel. Matavfallet forslas till Falkenberg, Falköping och Kungshamn där det rötas och blir till gas.

– Vi skulle kunna sortera ut enormt mycket mer matavfall och det skulle ge en enorm skjuts till biogasproduktionen, som vi verkligen behöver just nu, säger Bo von Bahr.

Men det handlar inte bara om bostäder, utan om sopor från många olika håll, men hur utsorteringen ska gå till i alla stadens hörn är ännu inte klart.

ANNONS

– Alla inkluderas i den nya lagstiftningen. Men exakt hur det blir på exempelvis bussar och spårvagnar eller med papperskorgar som finns överallt på stan är ännu inte klart. Vi väntar på lagstiftningen, säger Bo von Bahr.

Missa inte det senaste om miljö och klimat

Nu kan du få alla nyheter och spännande reportage som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Klimat. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

LÄS MER:Göteborg energi lägger försäljningen på is – trots att det finns köpare till Gobigas

LÄS MER:Snart kan kött och mjölk vara odlat i laboratorium

LÄS MER:Tuff framtid för svenska sillfiskare

ANNONS