Mitt i glädjen – här är det nattsvart för Moderaterna

Ulf Kristersson ser ut att vara på väg att bli Sveriges nästa statsminister – men inom Moderaterna sprider sig nu en oro efter att partiet gjort dåligt ifrån sig i samtliga storstäder.
Allra värst är det i det historiskt blå fästet i huvudstaden.
– Stockholm är verkligen nattsvart just nu, säger Timbros vd Benjamin Dousa.

ANNONS
|

Just nu pekar mycket på att det är Moderaternas partiledare Ulf Kristersson som får bilda en högerregering efter söndagens val. Enligt den preliminära rösträkningen vid 15-tiden på måndagen hade högersidan en knapp majoritet med ett mandats övervikt.

På måndagen träffades dessutom Ulf Kristersson och SD-ledaren Jimmie Åkesson för ett första möte om regelrätta regeringsförhandlingar.

Samtidigt slås nu Moderaterna av tunga bakslag i samtliga storstäder, där partiet ser ut att backa jämfört med valresultatet 2018. Allra värst är det i Stockholm där partiet riskerar att tappar hela tre procentenheter.

Andreas Johansson Heinö är statsvetare och förläggare på den marknadsliberala tankesmedjan Timbro.
Andreas Johansson Heinö är statsvetare och förläggare på den marknadsliberala tankesmedjan Timbro. Bild: Anders Ylander

Andreas Johansson Heinö är statsvetare och förläggare på den marknadsliberala tankesmedjan Timbro. Han menar att Sverige stuckit ut jämfört med andra västeuropeiska länder, där storstäderna har varit vänster medan landsbygden varit höger.

ANNONS

Nu börjar en förändring ske även i Sverige där städerna börjar bli allt mer rödgröna och mindre blå, enligt honom.

Tror du att det här tappet i storstäderna kan stoppa ett regeringsskifte för Kristersson?

– Det är helt uppenbart att det är där det har avgjorts. Det är så pass jämnt nu och det är där de stora väljarmängderna kommer ifrån, säger han.

Den moderata eftervalanalysen måste fokusera på varför det gått så uselt i storstäderna, menar Johansson Heinö.

– Oavsett om man får en majoritet i riksdagen så har man inte lyckats i någon av storstäderna. Det är inga genomklappningar, men det är ganska svagt, säger han.

Saknat det visionära

David Josefsson är riksdagsledamot och ordförande för Moderaterna i Göteborg, där ser partiet ut att tappa 1,5 procentenheter. Det är en slags nedåtgående trend som pågått över flera val nu. I förra valet tappade Moderaterna i Göteborg exempelvis hela fyra procentenheter.

David Josefsson är riksdagsledamot och ordförande för Moderaterna i Göteborg.
David Josefsson är riksdagsledamot och ordförande för Moderaterna i Göteborg. Bild: Anna Tärnhuvud

Josefsson själv vill inte kalla det för en oroväckande trend, men håller med Johansson Heinö att partiet måste få till en grundlig analys om varför det går så dåligt i storstäderna.

– Det är en viktig fråga att fundera kring framåt: Vad är en modern moderat storstadspolitik? Och det får inte försvinna i att vi förhoppningsvis tar över regeringsmakten, utan man måste också göra en självrannsakan, säger han.

ANNONS

Finns det en risk att resultatet i storstäderna riskerar att stoppa ett maktskifte?

– Ja, absolut. Det är ett sätt att uttrycka det. Ett annat sätt är att vi tar över makten eftersom vi går framåt i kranskommunerna och resten av landet. Man kan konstatera att det är extremt jämnt just nu.

Samtidigt menar Josefsson att ett maktbärande parti måste kunna klara av att locka väljare både i storstäderna och ute på landet. Hans egen upplevelse är att väljarna känt att Moderaterna saknar en tydlig framtidsvision.

– Om jag får vara lite självkritisk så tror jag att storstadsväljarna har saknat det visionära. Vi har inte fått chans att prata om det framtidsinriktande, utan har fastnat lite i att krishantera. Att prata om elkrisen, otryggheten, men vi skulle behöva vara mer visionära i vårt tilltal och retorik, säger han.

M-toppar har gått under jorden

I Stockholm vill ingen av de ledande företrädarna låta sig intervjuas.

Johan Forssell, ordförande för Moderaterna i Stockholms stad, lämnar inga kommenterar, enligt hans pressekreterare. Det gör inte heller finansborgarrådet Anna König Jerlmyr, som styrt staden de senaste fyra åren.

GP har sökt flera andra moderata företrädare från Stockholms stad, men ingen har återkommit. Företrädarna tycks ha gått under jorden efter det dåliga valresultatet.

ANNONS

Benjamin Dousa är vd för tankesmedjan Timbro och har tidigare setts som ett framtidsnamn inom partiet.

– Stockholm är verkligen nattsvart just nu, säger han.

Att Moderaterna tappar i storstäderna är illa, men det allra största bakslaget är just att partiet backar i Stockholm, menar Dousa.

– Det är så ofantligt mycket väljare och de är mycket lika varandra på olika sätt. En Stockholmsstrategi är helt avgörande för att kunna behålla makten långsiktigt, säger han.

Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare, tillsammans med dåvarande Muf-ordföranden Benjamin Dousa under ett besök i Kista- och Järvaområdet.
Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare, tillsammans med dåvarande Muf-ordföranden Benjamin Dousa under ett besök i Kista- och Järvaområdet. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Enligt Dousa är det närmast klappat och klart att Moderaterna tappar makten i Stockholms stad. I Region Stockholm har partiet styrt i tolv år och även där är det ganska sannolikt att M tappar makten, menar han.

– Det är risk att det här blir en permanent skada för Moderaterna. Och M är inte det enda partiet i landet som tappar i storstäderna, utan S gör succé i urban stad efter urban stad. Det enkla svaret på frågan är att SD-frågan är mycket känsligare för storstadsväljare än landsbygdsväljare, säger han.

Han menar att det finns en känsla hos storstadsväljarna att M, KD och L har gått i en konservativ riktning, men han håller inte med.

– De nuvarande partiledningen med Ulf Kristersson och Gunnar Strömmer är nog den mest liberala vi någonsin har haft, säger han.

ANNONS

Det stora fokuset på lag och ordning samt segregation och invandring i den politiska debatten har gjort att partierna uppfattats som en dyster konstellation som dragit åt det konservativa hållet, enligt Dousa.

– Mitt budskap till Malmö, Göteborg, Stockholm samt partiledningen är att värna det ljusblåa, som på sikt kan locka tillbaka väljare, säger han.

Matilda Ekeblad, ordförande för Muf, i samband med Ulf Kristerssons tal på söndagens valvaka.
Matilda Ekeblad, ordförande för Muf, i samband med Ulf Kristerssons tal på söndagens valvaka. Bild: Anna Tärnhuvud

Starka bland unga väljare

Även Matilda Ekeblad, ordförande för Moderata ungdomsförbundet, menar att det finns risk att Moderaterna misslyckas med maktövertagandet på grund av resultatet i storstäderna.

– Det skulle kunna bli så. Vi vet att Stockholm är mycket viktigt för att vinna valet. Även Göteborg och Malmö. Det finns jättemycket röster att vinna, även om det är jätteviktigt med de småorterna så det de breda massorna som man vill ha, säger hon.

Hon påpekar att Muf går starkt i storstadsregionerna och att Moderaterna är starka bland förstagångs- och andragångsväljare, men menar likt många andra att det nu krävs en ordentlig eftervalsanalys om varför andra väljargrupper inte lockas till partiet.

– Det indikerar att det är människor mitt i livet, exempelvis småbarnsföräldrar, som vi måste vinna tillbaka. Men nu kommer de här unga komma uppåt och då gäller det att hålla kvar det starka fästet med första- och andragångsväljare, säger hon

ANNONS

LÄS MER:Ulf Kristersson: Jag står redo att bilda regering

LÄS MER:Matilda Ekeblad (M): Åkesson kan inte bli statsminister

LÄS MER:Kristersson kan tacka Åkesson för valsegern

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln

ANNONS