Årets glögg tillverkas både med och utan alkohol.
Årets glögg tillverkas både med och utan alkohol. Bild: Press

Så smakar årets glögg från Blossa 2024

I över 20 år har Blossa släppt en ny årgångsglögg inför julen. I år har företaget landat i Skottland och hämtat inspiration från rökig whisky och sjögräs.
– Det finns kopplingar som Harry Potter och Loch Ness. Och av någon händelse landade vi på ett sjögräs, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa.

ANNONS
|

Med undantag för 2023 då temat var Gamla stan så har Blossa inte varit rädda för att hitta smaker i länder som är helt främmande för glögg. Indien och Italien är några exempel. Årets smak är på många sätt lika oväntad. Visserligen är smakinspirationen från Skottland där de klassiska kryddorna möter rökig whisky. Men smakerna avrundas med mer oväntade ingredienser.

– Det finns mycket mystik med Skottland. Det finns kopplingar som Harry Potter och Loch Ness. Och av någon händelse landade vi på ett sjögräs som heter Red dulse, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa.

Red dulse eller Söl som det också kallas har dateras tillbaka till 600-talet i norra Skottland. Smaken ska ge en umamikaraktär till glöggen.

ANNONS

Ökad produktion

Glöggen görs både med och utan alkohol. Den alkoholfria varianten har avalkoholiserats för att behålla smakerna. Den andra varianten är 15-procentig.

Första gången som Blossa lanserade årsglöggen var 2003. Med åren har populariteten ökat och för att undvika att den tar slut har produktionen ökats.

– Vi gör många batcher men totalt sett producerar vi ungefär 550 000 liter av den 15-procentiga glöggen och 50 000 liter av den alkoholfria. Men det är till flera marknader, säger Åsa Orsvärn.

Emelie Eriksson är presskommunikatör på Blossa. Hon berättar att det nu går att beställa glöggen från systembolagets sortiment.

– Annars kommer butikerna successivt ta in den. Systembolagets julfönster öppnar den 1 november men den kommer nog finnas på flera systembolag innan i och med att den beställs, säger hon.

LÄS MER:Dyraste spriten någonsin såld på Systembolaget

LÄS MER:Arbetarna på fabriken puffar på tusentals vejps – varje jobbpass

LÄS MER:Kritik efter Macrons nykterhetsvägran: ”Går vinlobbyns ärenden”

ANNONS