Den amerikanska staden Newark har erkänt att de tabbat sig genom att hålla en vänortsceremoni tillsammans med en nation som inte finns.
Den amerikanska staden Newark har erkänt att de tabbat sig genom att hålla en vänortsceremoni tillsammans med en nation som inte finns. Bild: MICHAEL ERHARDSSON

Amerikanska staden lurades – blev vänort med land som inte finns

Den amerikanska staden Newark har precis erkänt att de blivit grundlurade. Tidigare i år höll staden en ceremoni där de skrev under på att bli vänort med den hinduiska nationen Kailasas förenta stater.
Bara det att Kailasa inte existerar.

ANNONS
|

Det var i januari som staden Newark, som ligger strax utanför New York City, höll en ceremoni där de officiellt skrev under att de nu var vänort med den hinduiska nationen Kailasa.

Att vara vänort innebär att man har ett långsiktigt, bilateralt samarbete med en ort i ett annat land. I Sverige har strax över ett hundratal kommuner vänorter i andra länder.

Men nu har Newark tvingats erkänna att det finns ett litet problem med deras nya vänort. Nämligen att Kailasa inte finns.

Indisk guru hittade på landet – flydde efter våldtäktsanklagelser

I själva verket är det ett fiktivt land som en självutnämnd ”helig man” kommit på, rapporterar bland annat Reuters och BBC.

ANNONS

År 2010 arresterades han i Indien misstänkt för våldtäkt, men släpptes. År 2018 blev anklagelserna aktuella igen och han blev även åtalad i en separat polisanmälan för att ha kidnappat och spärrat in barn i sitt ashram i den västbelägna delstaten Gujarat. Mannen ska ha lämnat Indien år 2019 och nekar själv till alla anklagelser, rapporterar Reuters.

I samband med att mannen lämnade Indien ska han köpt en ö utanför Ecuadors kust och ”grundat” Kailasas förenta stater, som beskrivs som den "första suveräna staten för hinduer". Namnet kommer från ett berg i Himalaya som anses vara den hinduiska guden Shivas hemvist.

Invånarna kritiska

Men Ecuador har förnekat att mannen finns i landet och det fortfarande oklart var han befinner sig, rapporterar BBC. Kailasa har en officiell hemsida och publicerar regelbundet material på sociala medier, men är ingen erkänd suverän stat.

Trots det, har de försökt skicka representanter till bland annat FN-möten, allra senast vid två olika FN-kommittémöten som hölls i Genève tidigare i februari i år. FN har sagt att de kommer att ignorera uttalanden från de som presenterar sig som representanter för Kailasa, rapporterar BBC.

Händelsen har väckt en del skepsis bland medborgarna i Newark.

– Vems jobb var det att göra en enkel google-sökning, undrar Shakee Merrit som bor i Newark till CBS News.

ANNONS

– Inte en enda person sa ”jag ska bara googla det här” och fattade att det var en falsk stad.

Samarbetet ogiltigförklaras

Anställda vid Newarks stadshus säger att inga pengar har utväxlats under processen att bli vänorter. Borgmästarens stab säger att då det hela varit baserat på ett bedrägeri så är ceremonin grundlös och därmed ogiltigförklarad.

"Även om detta var en beklaglig incident, så är staden Newark fortfarande engagerad i att samarbeta med människor från olika kulturer för att berika varandra med närhet, stöd och ömsesidig respekt”, säger stadshuset i ett uttalande.

– Det är fantastiskt att vilja visa kärlek till våra hinduiska bröder och systrar, men... ja, det här är en grej, säger Amaris Mitchell, som bor i Newark, till CBS News.

LÄS MER:Youtube-politiker får sparken – gick aldrig till jobbet

LÄS MER:Kvinna misstänks ha mördat sin ”dubbelgångare” för att fejka sin död

LÄS MER:Dödförklarad kvinna från USA hittad på äldreboende i Puerto Rico

ANNONS