Greta Thunberg bortförd av tysk polis

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg har förts bort av tysk polis, rapporterar tidningen Bild. Detta efter att hon deltog i de uppmärksammade protesterna i Lützerath.

ANNONS
|

Under lördagen drabbade polis och klimataktivister samman i och vid Lützerath. Dessförinnan hade en stor demonstration ägt rum som även den svenska klimataktivisten Greta Thunberg besökte.

Dagen efter återvände Thunberg av allt att döma till platsen. I en video som tidningen Bild har delat, syns hur två polismän står vid 20-åringen som sitter leende på en jordvall. Sedan bär de både bort henne några meter.

Enligt information till Bild ska hon ha vägrat följa polisens uppmaning att lämna platsen.

Klimatprotest eskalerade under lördagen

Orten Lützerath ska egentligen rivas så att energibolaget RWE kan bryta brunkol under marken där byn ligger.

Fram till i onsdags hade dock klimataktivister ockuperat byn i två år. Polisen gick in för att evakuera personerna som inte följde polisens uppmaning. I lördags spärrade polisen av Lützerath, men andra klimataktivister som hade demonstrerat i närheten försökte forcera avspärrningen och läget eskalerade.

ANNONS

Demonstranterna ska ha kastat fyrverkeripjäser mot polisen som svarade med tårgas och vattenkanoner. Skador inträffade på båda sidor.

Läget lugnade ned sig under lördagskvällen. På söndagen var bara några enskilda personer kvar vid dagbrottet enligt Bild. En av dem torde ha varit Greta Thunberg som, av uppgifterna till Bild att döma, satte sig på en jordvall och vägrade lämna sin plats.

LÄS MER:Runt 70 tyska poliser skadade i Lützerath

LÄS MER:Polis och klimataktivister drabbade samman i Tyskland

LÄS MER:Regnet öser ner över ockuperade byn – ”kallt som fan”

ANNONS