Polis och klimataktivister drabbade samman i Tyskland

Under lördagen har flera poliser i Tyskland skadats efter sammandrabbningar med klimataktivister som har kastat fyrverkeripjäser, rapporterar ARD. Polisen har svarat med tårgas och vattenkanoner.

ANNONS
|

Lützerath, i västra Tyskland, har ockuperats av klimataktivister i drygt två år med syftet att förhindra energibolaget RWE från att bryta brunkol under marken som byn vilar på.

I veckan bestämde sig polisen för att gå in i byn och evakuera aktivisterna som dock vägrade lämna området. De barrikaderade sig bland annat i tunnlar under staden och flydde upp i träkojor.

Under lördagen eskalerade situationen efter att en stor demonstration ägde rum i närheten, där bland annat den svenska klimataktivisten Greta Thunberg var på plats och höll tal.

Sedan tog sig, enligt polisen, runt 10 000 till dagbrottet i närheten av Lützerath. Polisen gick därpå ut på Twitter och varnade för initiativet: ”Sätt inte era liv och er hälsa på spel!”, skrev man klockan 13.37.

ANNONS

Senare under eftermiddagen försökte demonstranterna ta sig in i byn, som polisen dock hade stängt av. När blockaden forcerades av aktivisterna skedde sammandrabbningar. Fyrverkeripjäser kastades mot polisen och polisbilar vandaliserades. Ordningsmakten svarade i sin tur med vattenkanoner, tårgas och pepparspray.

Enligt tyska public service-bolaget ARD har fyra demonstranter skadats och fem polismän som har träffats fyrverkeripjäserna.

Mot kvällen blev det lugnare på platsen. Pauline Brügger, en talesperson för Fridays for Future, sa att 35 000 personer hade dykt upp på demonstrationen, vilket enligt henne visade att förfarandet inte hade uppbackning i befolkningen. Enligt polisen var låg siffran på 15 000.

Infekterad energidebatt

Lützerath hade en gång i tiden 100 invånare, men är på pappret numera en spökstad. 2006 påbörjades förflyttningen av de dåvarande invånarna så att marken under staden kunde exploateras på sina brunkolsreserver.

Under åren ändrades dock tongångarna kring den fossila energikällan i Tyskland och 2018 bestämde regeringen att brunkolen skulle avvecklas till 2030. Från och med 2020 började även klimataktivister illegalt bosätta sig i Lützerath för att stoppa brytningen.

Under samma tid intensifierades debatten kring byn och brunkolet i Tyskland. Flera forskare ifrågasatte nyttan med att bryta kolet och en studie från det Tyska institutet för ekonomiska studier pekade på att brytningen skulle göra det omöjligt att nå 1,5 graders målet.

ANNONS

Å andra sidan växte Tysklands energibehov i samband med kriget i Ukraina och den nya regeringen, bestående bland annat av det tyska miljöpartiet, gav brytningen grönt ljus i en ny överenskommelse.

LÄS MER:Polisen tömmer by på klimataktivister

LÄS MER:Regnet öser ner över ockuperade byn – ”kallt som fan”

ANNONS