Ryska spionfartyg pekas ut – kartlägger nordiska energiledningar

Ryska spionfartyg förbereder nu möjliga attacker mot Norden, visar en granskning gjord av SVT, DR, Yle och NRK.
Ett femtiotal spionfartyg har identifierats i nordiska vatten och på minst ett av dem finns beväpnade män.
– Självklart är det ett allvarligt hot, säger Björn Palmertz, tf chef vid Centrum för cybersäkerhet, RISE till SVT.

ANNONS
|

I vattnet mellan Sverige och Danmark glider fartyget ”Admiral Vladimirsky” fram. Officiellt är det ett ryskt forskningsfartyg som ska användas för forskningsexpeditioner, men i stället har fartyget vikt från sin kurs och färdas med en avstängd transponder.

När ett team från danska DR åker ut till fartyget visar det sig att aktiviteten ombord är någon helt annan – teamet möts av maskerade män med automatvapen.

Det ryska ”forskningsfartyget” är långt från det enda i sitt slag som rör sig i nordiska vatten, visar en granskning som SVT gjort tillsammans med danska, norska och finska public service-bolag.

Ett år av dataanalyser, avlyssnad radiokommunikation och underrättelsekällor visar att det finns ett femtiotal misstänkta ryska spionfartyg som rör sig i nordiska vatten.

ANNONS

– Självklart är det ett allvarligt hot eftersom det innebär att man har en vilja att förbereda något. Säkerhetspolisen och Militära underrättelsetjänsten har under ett antal år pekat på Rysslands aggressiva beteende i Östersjön. Det måste man ta på största allvar, säger Björn Palmertz, tf chef vid Centrum för cybersäkerhet, RISE, till SVT.

Förbereder möjliga attacker

Granskningen visar att de ryska spionfartygen rör sig i vårt närområde för att kartlägga bland annat gasledningar och internetkablar inför en potentiell kommande konflikt med väst.

Spionfartygen verkar förbereda möjliga energiattacker mot Norden, uppger danska DR och SVT.

De kallas för ”spökskepp”, då de medvetet ska ha stängt av sina AIS-sändare som är det som visar var fartygen befinner sig.

Spionfartyg misstänks ha kartlagt känslig svensk infrastruktur

Enligt danska DR kartlägger skeppet ”Admiral Vladimirsky” vindkraftparker, gasledningar, elledningar och internetkablar till havs.

Admiral Vladimirsky:s radiokommunikation har kartlagts sedan den lämnade sin hamn i Sankt Petersburg förra året, uppger SVT. I stället för att färdas längs med den vanliga etablerade farleden strax öster om Gotland valde fartyget att köra mellan Gotland och Öland – en rutt som passerar genom minst två av Försvarsmaktens sjöövningsområden.

Fartyget uppges ha haft ett ”uppseendeväckande rörelsemönster”, enligt SVT, och längs med den rutt som fartyget valde finns både nuvarande och planerade vindkraftsparker.

ANNONS

Eftersom de stängt av sin AIS-sändare, vilket är den transponder som gör att andra fartyg och stationer kan se vart man befinner sig, misstänker man att de försökt dölja för omvärlden var de befann sig.

Men danska DR uppger att fartyget kontinuerligt skickat meddelanden till en marinbas i Ryssland om sina positioner, vilket framgått ur den radiokommunikation man kunnat ta del av.

– Enligt vår uppfattning är det ett statsfartyg, det vill säga att det ägs av den ryska staten och är att beteckna som ett militärt fartyg. Vi följer den här typen av fartyg för att se vad de håller på med och visa svensk marin närvaro, säger den svenska marinens pressofficer Jimmie Adamsson till SVT.

LÄS MER:Wagnerchefen vill se duell med Finlands försvarsmakt

LÄS MER:Ryska spioner försöker fånga tyska soldater i honungsfällor

LÄS MER:Sovjetiska diplomaten om Ryssland: ”Håller på att rasa”

ANNONS