Politikern Heinrich Koch blev knivhuggen efter att han konfronterade en man som rev ner AFD:s valaffischer.
Politikern Heinrich Koch blev knivhuggen efter att han konfronterade en man som rev ner AFD:s valaffischer. Bild: Rene Priebe

AFD-politiker attackerad med kniv i Mannheim

En politiker som tillhör partiet AFD blev knivhuggen i Mannheim på tisdagskvällen, rapporterar tyska medier. Attacken sker bara några dagar efter en annan knivattack mot en känd islamkritisk profil i samma stad.

ANNONS
|

Det var klockan 22.45 på tisdagen som Heinrich Koch, som kandiderar för ultranationalistiska AFD till lokalvalet i Mannheim, blev knivhuggen. Han ska ha klarat sig med skärskador och en 25-årig misstänkt gärningsman har gripits, uppger tyska medier.

Ytterligare två personer ska ha varit inblandade i attacken, enligt Bild. De är dock fortfarande på fri fot.

Enligt AFD såg Koch att en person rev ner partiets valaffischer och konfronterade personen. Det var då som AFD:s kandidat ska ha blivit attackerad av personen och blivit knivskuren, rapporterar nyhetsbyrån DPA.

Den 62-åriga politikern ska själv ha filmat när han sprang efter 25-åringen och blev anfallen.

ANNONS

– Vi är chockade och bestörta, säger AFD-företrädaren Markus Frohnmaier, enligt mediebolaget SWR.

Enligt polisen i Mannheimer ska Heinrich Koch kommit till platsen när han fick höra att en man klippte ner valaffischer.

I ett uttalande meddelar de att 25-åringen visade ”tydliga tecken på psykisk ohälsa” och har förts till en rättspsykiatrisk anläggning.

Polisen skriver vidare att än så länge finns det inga konkreta bevis på att den misstänkte visste att personen han anfall var politiker.

Flera attacker mot politiker

Detta är den andra knivattacken i Mannheim på mindre än en vecka. I fredags attackerades en känd islamkritisk aktivist i den tyska staden innan ett torgmöte. Ytterligare fyra personer och en polis skadades i dådet. Gärningsmannen greps kort därefter.

Polismannen dog av sina skador på söndagen.

Tyskland har skakats av flera attacker mot politiker den senaste månaden, och mitt i valrörelsen.

När Franziska Giffey, från socialdemokratiska SPD, besökte ett bibliotek i maj slog en man henne i bakhuvudet med ett tungt objekt.

Händelsen inträffade bara några dagar efter att EU-parlamentarikern Matthias Ecke, även han från SPD, fick vårdas på sjukhus med allvarliga skador. Han blev svårt misshandlad av flera personer när han satte upp valaffischer.

ANNONS

”Man känner att det kan hända igen”

Tyska Monika Eggers bor nära Mannheim och berättar att hon oroas över de återkommande attackerna som har skett under den pågående tyska valkampanjen.

– Det är mycket oroväckande. Det är en fara för demokratin om politiker inte längre kan arbeta som vanligt, säger hon.

Tyska Monika Eggers befarar de senaste veckornas attacker mot landets politiker kan leda till ytterligare attacker.
Tyska Monika Eggers befarar de senaste veckornas attacker mot landets politiker kan leda till ytterligare attacker. Bild: Privat

Hon blev särskilt bekymrad på fredagen när hon fick kännedom om knivdådet i Mannheim, där hennes syster bor.

– Jag messade henne för att säkerställa att hon mådde bra.

För henne är det just den dödliga attacken i fredags som har varit särskilt skrämmande, eftersom flera skadades och mycket tyder på att den var planerad. Dådet skedde mitt på dagen, inför ett torgmöte av Pax Europa, en islamkritisk organisation.

– Det är skrämmande. Jag tror inte att jag kommer att bli skadad i en knivattack, men man känner att det kan hända igen, säger Monika Eggers.

LÄS MER:Polis död efter knivdåd i tyska Mannheim

LÄS MER:Knivdåd vid torgmöte skakar tysk valrörelse

LÄS MER:Högerextremister bakom våldsvåg i Tyskland

ANNONS