Arkivbild. När en tonåring gick till fel hus för att hämta upp sina yngre syskon sköts han av husägaren. Pojken vårdas fortfarande på sjukhus.
Arkivbild. När en tonåring gick till fel hus för att hämta upp sina yngre syskon sköts han av husägaren. Pojken vårdas fortfarande på sjukhus. Bild: Rebecca Blackwell

Amerikansk 16-åring ringde på fel dörr – sköts i huvudet

En 16-årig amerikansk kille vårdas på sjukhus efter att han skjutits i huvudet. Han skulle hämta upp sina syskon från ett hus i Kansas City, men gick till fel fastighet.

ANNONS
|

Det var på torsdagen förra veckan som tonåringen var på väg till ett hus i Kansas City, Missouri för att hämta upp sina tvillingbröder. Men den unga mannen hade fått fel adress och råkade gå till ett hus som låg på gatan bredvid.

När han ringde på dörren till huset som han trodde att hans yngre bröder befann sig i blev han skjuten av husägaren.

Familjens advokat Ben Crump uppger enligt CBS News att han sköts två gånger: först i huvudet, sedan ytterligare en gång när han låg på marken. Uppgifterna om hur många gånger och var pojken sköts har inte bekräftats av polismyndigheten.

ANNONS

– Du kan inte bara skjuta folk utan någon anledning, och att någon kommer och knackar på din dörr är inte rättfärdigande. Den här mannen borde åtalas, säger Ben Crump, till CBS News.

En släkting till tonåringen har nu startat en insamling för att finansiera hans sjukhuskostnader och andra utgifter.

”Även om han mår bra fysiskt har han en lång väg framför sig mentalt och känslomässigt. Det trauma som han måste utstå och överleva är ofattbart”, skriver släktingen i ett inlägg för insamlingen.

Advokaten: Rasistiska motiv kan ligga bakom

Enligt familjens uppgifter till advokaten ska den misstänkta husägaren ha varit vit, medan tonåringen var svart.

– Det är ofrånkomligt att inte uppmärksamma rasdynamiken som fanns, säger Ben Crump enligt ABC News.

Händelsen har även fått flera demonstranter att ta till gatorna med slagord som ”att ringa på en dörrklocka är inte ett brott” och ”svarta liv är viktiga”.

Polismyndigheten har även fått frågan om huruvida skjutningen kan ha varit rasistiskt motiverad.

– Enligt den information som vi har nu, så säger den inte att det var rasistiskt motiverat. Det är fortfarande en aktiv utredning. Men som polischef känner jag igen raskomponenterna i det här fallet, säger Stacey Graves, chef vid Kansas City-polisen.

ANNONS

84-årig man har gripits

Till en början omhändertogs husägaren i 24 timmar, men släpptes sen då polisen menar att de saknat tillräckligt med information för att kunna gripa honom. Polisen uppgav att de väntade på att få förhöra tonåringen innan de skulle gå vidare med ärendet, men att det inte gått på grund av pojkens skador.

Kansas Citys borgmästare Quinton Lucas uppgav att åklagarmyndigheten skulle utföra en grundlig utredning och granskning av händelsen.

– Detta är inte något som har avfärdats, marginaliserats eller förminskats på något sätt. Det är något som får Kansas City-polisens fulla uppmärksamhet, säger Quinton Lucas, enligt CNN.

Senare meddelade polisen att husägaren, en 84-årig man, gripits och åtalats för grov misshandel, rapporterar Reuters. Om han döms som skyldig till brottet kan mannen få livstid i fängelse.

LÄS MER:Amerikansk man frias efter 13 år för mord han inte begått

LÄS MER:Skola varnades tre gånger över att 6-åring bar pistol – lärare sköts under lektion

LÄS MER:14-årig flicka sköts i huvudet av pojkvän för att hon ville göra slut

ANNONS