Amerikanska uppgifter: Markinvasion på gång

Israel ska ha förvarnat USA om att de planerar en markinvasion i Libanon. Enligt amerikanska uppgifter är operationen riktad mot militära infrastrukturer längs gränsen och kan inledas ”inom kort”.

ANNONS
|

Israel ska ha informerat USA om att landet planerar för en markinvasion i Libanon. Detta enligt Washington Post som hänvisar till en anonym amerikansk tjänsteman.

Invasionen, som kan sättas i verket i närtid, ska fokusera på att rensa ut militant infrastruktur längs gränsen för att eliminera hotet mot israeliska gränssamhällen, sade tjänstemannen, som talade under villkor av anonymitet.

Israeliska specialstyrkor har genomfört riktade räder i södra Libanon inför ”en potentiell markoffensiv som kan börja så tidigt som denna vecka", säger flera källor till Wall Street Journal.

Räderna har bland annat bestått av "intrång i Hizbollahs tunnlar längs med gränsen”. Sådana räder ska ha utförts både ”nyligen” såväl som under de senaste månaderna.

ANNONS

Enligt WSJ:s källor är det en del av en ”bredare israelisk ansträngning för att minska organisationens militära kapacitet längs den libanesisk-israeliska gränsen".

En högt uppsatt israelisk tjänsteman uppgav förra veckan till WSJ att Israel har byggt upp sina styrkor i norr och att man nu har fler soldater på den fronten än någon annanstans i landet.

Arkivbild på den iranska presidenten (vänster), Mahmoud Ahmadinejad, och Hizbollahs vice ledare Naim Qassem (höger). Efter Hizbollah-ledaren Nasrallahs död har Naim Qassem uttalat sig och sagt att deras krigare är redo för en israelisk markinvasion.
Arkivbild på den iranska presidenten (vänster), Mahmoud Ahmadinejad, och Hizbollahs vice ledare Naim Qassem (höger). Efter Hizbollah-ledaren Nasrallahs död har Naim Qassem uttalat sig och sagt att deras krigare är redo för en israelisk markinvasion. Bild: HASAN SARBAKHSHIAN

Försvarsministern ”hintar” om markinvasion

På måndagen gjorde Israels försvarsminister Yoav Gallant ett uttalande till styrkorna som stationerats i de norra delarna av landet. Då kom han med en antydan som kan peka på en kommande markinvasion av Libanon, rapporterar The Guardian.

I sitt tal sa han att dödandet av den förra Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah var ett ”viktigt steg”, men att det inte skulle ses som ett sista sådant.

– För att säkerställa återkomsten till Israels samhällen i norr kommer vi att sätta in alla våra förmågor, och detta inkluderar er (soldaterna, reds. anm.).

Från israeliskt håll har krigshandlingar mot Libanon motiverats med att det behövs för att skydda norra Israel. Det är militärens uppdrag att se till att de människor som fördrivits från området på grund av Hizbollahs beskjutning ska kunna återvända till sina hem där, menade Gallant.

– Det är vad vi kommer att göra, och vi kommer att sätta in vad som än krävs: er, andra styrkor, från luften, från havet och på land.

ANNONS

Efter Nasrallahs död har Hizbollahs vice ledare Naim Qassem uttalat sig och sagt att deras krigare är redo för en israelisk markinvasion, vilket Reuters har rapporterat.

LÄS MER:Experten: Närmast omöjligt att knäcka Hizbollah

LÄS MER:Norskt företag pekas ut som inblandat i personsökarattacken

LÄS MER:Attack mot lägenhetshus i centrala Beirut – tre ledare dödade

ANNONS