Ruiner i Beiruts södra förorter där Hassan Nasrallah ska ha dött i helgens attacker.
Ruiner i Beiruts södra förorter där Hassan Nasrallah ska ha dött i helgens attacker. Bild: Hassan Ammar

Experten: Närmast omöjligt att knäcka Hizbollah

Hizbollahledaren Hassan Nasrallah är död, och Israel hävdar att de har eliminerat nio av tio i organisationens toppskift.
– Det är ett oerhört hårt slag mot en organisation, säger Isabell Schierenbeck, profesor i statsvetenskap.
Men att förinta Hizbollah är inte möjligt, menar hon.

ANNONS
|

Israel hävdar att de nu har eliminerat – krigsspråk för ”dödat”, förstås – nio av tio personer i ledarskiktet i Hizbollah, den Libanonbaserade shiamuslimska organisationen. Det är en våldsam offensiv de senaste dagarna, som närmast saknar motstycke i den moderna historien.

– Det är ett oerhört hårt slag mot en organisation och enorm utmaning för Hizbollah, säger Isabell Schierenbeck, Israelkännare och professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Bild: Anders Hofgren

Det finns skäl till varför Israel iscensätter attackerna just nu. Landet har sedan några veckor ett uttalat politiskt mål att låta den evakuerade befolkningen i norra Israel, drygt 60 000 personer, återvända hem. För att möjliggöra detta strävar de efter att slå ut Hizbollah i södra Libanon. Israel genomför attacker mot fordon, infrastruktur och raketramper. De har försökt skära av vapenleveranser från Iran till Hizbollah och de senaste dagarna också slagit mot Hizbollahs ledande personer, bland annat med de uppmärksammade personsökarbomberna.

ANNONS

– Det är en maktdemonstration av Israels starka militär. Nasrallah befanns sig troligen under jord i en bunker, men ändå lyckas Israel både lokalisera honom och döda honom.

Allt ändrades 7 oktober

Gränsen mellan Israel och Libanon har varit förhållandevis lugn sedan avtalet om vapenvila 2006 men allt förändrades med Hamas anfall mot Israel den 7 oktober.

– Sedan dagen därpå har Hizbollah attackerat Israel konstant, så det finns legitima skäl för Israel att försvara sig, även om det gör det oproportionerligt stort, och de har visat att de inte bryr sig särskilt mycket om civila offer, säger Alexander Atarodi, oberoende Mellanöstern-expert och tidigare forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut.

Bland frågorna som nu väntar på svar är två extra intressanta: dels om Israel är nöjda för tillfället eller om de kommer att fortsätta sin offensiv, dels hur Iran, Hizbollahs huvudfinansiär, kommer att agera.

– Iran vill ha ett starkt Hizbollah, men de är inte intresserade av ett regelrätt storkrig, säger Isabell Schierenbeck.

Alexander Atarodi, Mellanösternexpert och tidigare forskare på FOI.
Alexander Atarodi, Mellanösternexpert och tidigare forskare på FOI. Bild: Filip Kruse

Alexander Atarodi utesluter inte att Israel kan välja att gå in på libanesiskt territorium.

– Jag tror att Israel har lärt sig en läxa efter förhandlingarna 2006. När vapenvilan var undertecknad drog sig Israel tillbaka, och den nu dödade Nasrallah valde därför att då utropa Hizbollah som segrare. Även om gränsen har varit lugn sedan dess finns det många israeler som kritiserat att militären lämnade området.

ANNONS

Vad händer nu med Hizbollah?

Ytterligare en fråga gäller förstås vad som händer med Hizbollah. Är det möjligt att förinta organisationen?

– Nej, och det förstår Israel också, säger Isabell Schierenbeck. Men målet att säkra norra Israel för den återvändande befolkningen är prioriterat, och då måste Hizbollahs beskjutning av området upphöra.

Alexander Atarodi håller inte riktigt med. Han menar att Israel är på väg att knäcka ryggraden på Hizbollah och kan försöka avsluta den terrorklassade organisationen helt:

– Vi har ganska nyliga exempel på att det faktiskt går. När koalitionen gick in i Irak krossades IS. Det som blev kvar var visserligen en fragmentisering av organisationen, men kalifatet försvann.

Han fortsätter:

– Något liknade skulle kunna ske med Hizbollah om Israel fortsätter med sina attacker, eller om de iscensätter en markinvasion med syftet att ockupera södra Libanon. Om Hizbollah däremot får tid på sig kommer de att återhämta sig.

LÄS MER:Uppgifter: Israel planerar markinvasion i Libanon

LÄS MER:Det här är Hizbollah – milis och maktfaktor i Libanon

LÄS MER:Detta handlar konflikten i Mellanöstern om

ANNONS