Det här vet vi om explosionerna i Libanon

Minst tolv personer är döda, bland dem en 10-årig flicka, och nästan 3 000 är skadade. Uppgifter pekar på att Israel ligger bakom explosionerna genom att plantera sprängmedel i personsökare som tillhör medlemmar i Hizbollah. Det här är vad vi vet än så länge om explosionerna i Libanon.

ANNONS
|

På eftermiddagen tisdagen den 17 september exploderade personsökare på flera platser i Libanon. Händelserna började vid 15.30 lokal tid i Dahieh och Bekaadalen, strax utanför landet huvudstad Beirut. Enligt Reuters platser som är kända nästen för milisgruppen Hizbollah.

Under en timmes tid detonerade sprängladdningar i personsökare på flera platser i området. Bland annat cirkulerar två filmer från övervakningskameror i matbutiker som fångat de till synes koordinerade explosionerna på bild.

Hizbollah-medlemmar bland de döda

Enligt Libanons hälsodepartement har över 2 750 personer skadats i explosionerna och minst tolv personer dödats. Hizbollah skriver i ett uttalande att minst två av de döda och flera av de skadade är medlemmar i Hizbollah.

ANNONS

Flera lokala medier uppger att en av de omkomna är en 10-årig flicka. Ytterligare ett barn finns bland de döda, skriver Reuters under onsdagen. De hänvisar uppgiften till Libanons hälsominister.

Bilder från övervakningskameror i Beirut visar hur apparaterna briserar i små smällar som kastar omkull personerna som bär på dem.

Sjukhus runt om i Libanon fylldes efter explosionen med skadade och bilder visar patienter med skador i händer, ansikte, mage och på benen.

Enligt Reuters är en av de skadade Mojtaba Amani, Irans ambassadör i Libanon.

Mojtaba Amani, Irans ambassadör i Libanon är en av de som skadades i samband med explosionerna.
Mojtaba Amani, Irans ambassadör i Libanon är en av de som skadades i samband med explosionerna. Bild: Hassan Ammar

Exploderande personsökare

Enligt källor till New York Times ska Israels säkerhetstjänst Mossad planterat sprängämnen i personsökarna. De ska ha beställts av en taiwanesisk tillverkare och manipulerats av Mossad innan de nått Hizbollah. Tidningen skriver att man placerat mellan 28-56 gram sprängmedel i anslutning till batteriet i personsökarna. Samtidigt ska man ha placerat in en fjärrstyrd strömbrytare som i sin tur triggade explosionen.

Kort innan personsökarna exploderat uppges ett meddelande ha dykt upp på enheterna. Meddelandet ska enligt New York Times ha sett ut att vara från Hizbollah-ledare.

Till GP säger Anders Ekholm, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan att om Israel ligger bakom attacken så är de inte bara ute efter den fysiska effekten, utan även den kognitiva effekten.

ANNONS

– Känslan att man inte är säker någonstans och att till och med ens personsökare helt plötsligt kan smälla, säger han.

Varför använder Hizbollah personsökare?

Till skillnad från andra organisationer i Mellanöstern tros Hizbollah kommunicera genom avancerade interna kommunikationsnätverk. I början av året ska Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah, enligt CNN, uppmanat rörelsens medlemmar och familjer att sluta använda mobiltelefoner eftersom dessa är lättare att spåra och övervaka.

I stället ska organisationen ha kontakta varandra med personsökare och skött samtal via vanliga telefonlinjer.

Stora folksamlingar utanför ett sjukhus i Beirut under tisdagskvällen.
Stora folksamlingar utanför ett sjukhus i Beirut under tisdagskvällen. Bild: Hassan Ammar

Vad händer nu?

Israel har än så länge inte kommenterat händelsen, eller tagit på sig ansvar för attacken. Hizbollah anklagar Israel för att ligga bakom och gick kort efter händelsen ut med att de kommer att hämnas.

Flera experter som uttalat sig efter händelsen tror att situationen i området nu kommer att eskalera ytterligare. Terrorforskaren Magnus Ranstorp säger till GP att han tror att Israel kommer att tisdagens händelser kan komma att följas av en israelisk markoffensiv i södra Libanon.

– Den kritiska frågan är om det är Hizbollahs befäl eller dess fotsoldater som har utsatts, säger han.

Fakta: Hizbollah

En islamistisk rörelse, skapad i början av 1980-talet som reaktion på ett konfliktläge som i mycket liknar dagens. Palestinska befrielseorganisationen (PLO) hade använt södra Libanon som bas för attacker mot norra Israel, vilket fick Israel att invadera 1982.

Inspirerade av den islamiska revolutionen i Iran några år tidigare bildade libanesiska islamister Hizbollah ("Guds parti"), ett namn som den iranske ledaren Khomeini valde.

Ett uttalat huvudmål har varit att kasta ut alla "kolonialister". I praktiken har det inneburit att mycket av den väpnade kampen riktats mot Israel – sett som västvärldens representant i Mellanöstern.

I Libanon fungerar Hizbollah som "en stat i staten", med en militär makt minst lika stor som landets armé och en stark roll i politik och samhällsliv.

LÄS MER:Källor: Så kunde personsökarna explodera

LÄS MER:Hizbollah lovar hämnd för attacken i Libanon

LÄS MER:Ranstorp tror på israelisk markoffensiv i Libanon

LÄS MER:Jenny Gustafsson på plats i Beirut: ”Ständigt ljud av ambulanser”

ANNONS