En ambulans med sirener åker genom Beirut.
En ambulans med sirener åker genom Beirut. Bild: Hassan Ammar

Jenny Gustafsson på plats i Beirut: ”Ständigt ljud av ambulanser”

Ett stort antal personsökare har exploderat i Libanon och tusentals personer har fått föras till sjukhus.
GP:s frilansreporter Jenny Gustafsson befinner sig i Libanons huvudstad Beirut.
– Det var flera timmars ständigt ljud av ambulanser, säger hon om läget i staden efter explosionerna.

ANNONS
|

Texten har uppdaterats med en rättelse.

Det var under tisdagen som ett stort antal personsökare exploderade i Libanon och Syrien rapporterar internationella medier och libanesiska myndigheter. Enligt Libanons hälsominister Firas Abiad har nio personer dött och nära 3 000 personer har fått föras till sjukhus.

GP:s frilansande reporter Jenny Gustafsson bor i Libanons huvudstad Beirut och var hemma och jobbade när explosionerna skedde.

– Kompisar började skicka meddelanden på WhatsApp och frågade om allting är bra och någon kompis ringde och kollade om allt är bra, säger Jenny Gustafsson.

Jenny Gustafsson.
Jenny Gustafsson. Bild: Privat

Flera timmars ljud av ambulanser

Hon bor i centrala Beirut och nära flera sjukhus.

– Det var flera timmars ständigt ljud av ambulanser och även folk som stod på gatorna för att få undan trafiken för att göra det fritt för ambulanserna att ta sig till sjukhus, säger Jenny Gustafsson.

ANNONS

Från själva explosionerna märktes inte mycket, enligt Jenny Gustafsson.

– Det har ju varit små, små väldigt lokaliserade explosioner. Det är ju personer själva som har hållit i de här grejerna som har exploderat. Du ser ju ingenting i stan, det ser ut precis som vanligt, säger Jenny Gustafsson.

Inte vanligt med personsökare

Enligt tidningen The Guardian tillhörde personsökarna Hizbollahmedlemmar. Det är annars ovanligt att människor i Libanon har personsökare, enligt Jenny Gustafsson.

– Det som framkommer nu är att Hizbollah har haft direktiv till alla sina personer att de inte ska använda telefoner med risk för att bli spårade. Det verkar som att personsökare är en helt ny grej, säger hon.

Hon berättar vid 19-tiden svensk tid att det nu har lugnat ner sig utanför hennes bostad.

– Det finns ingenting att göra i nuläget. Alla försöker väl prata med anhöriga och vänner och följa nyhetsuppdateringen och se vad som händer.

Texten har uppdaterats med en rättelse 17/9/24: I en tidigare version av texten angav vi att elva personer dött och 4 000 personer skadats i explosionerna, med hänvisning till Libanons hälsomyndighet. Sedan dess har den uppgiften dragits tillbaka och antalet döda angavs vid 23-tiden till nio och antalet skadade till 2 750.

ANNONS

LÄS MER:Personsökare exploderade i Libanon – flera döda och tusentals skadade

LÄS MER:Källor: Så kunde personsökarna explodera

LÄS MER:Ranstorp tror på israelisk markoffensiv i Libanon

LÄS MER:Expert: Sprider tvivel inom Hizbollah

ANNONS