Källor: Så kunde personsökarna explodera

Minst nio personer har dödats och över 2 750 har skadats i Libanon när mängder av personsökare tillhörande Hizbollah-medlemmar exploderade. Källor uppger nu för New York Times att Israels underrättelsetjänst fått tillgång till personsökarna och preparerat dem med sprängmedel.

ANNONS
|

Stora mängder personsökare exploderade i Libanon och Syrien under tisdagen. Några timmar efter explosionerna pekade Libanons regering ut Israel som skyldig.

Nu rapporterar New York Times att Israel låg bakom attacken och hänvisar till amerikanska och andra icke namngivna källor med insyn i operationen.

Enligt tidningen ska personsökarna ha beställts av en taiwanesisk tillverkare. Företaget uppger dock för Reuters att personsökarna inte tillverkats i deras fabrik, utan av ett företag i Europa som har haft rätt att använda bolagets varumärke.

Innan personsökarna nådde Libanon ska dock dessa ha manipulerats av den israeliska underrättelsetjänsten Mossad som uppges ha gömt sprängämnen i personsökarna.

ANNONS

Meddelande dök upp – triggade explosion

Tidningen skriver att man placerat mellan 28-56 gram sprängmedel i anslutning till batteriet i personsökarna. Samtidigt ska man ha placerat in en fjärrstyrd strömbrytare som i sin tur triggade explosionen.

Kort innan personsökarna exploderat uppges ett meddelande ha dykt upp på enheterna. Meddelandet ska enligt New York Times ha sett ut att vara från Hizbollah-ledare. I stället uppger dock meddelandet ha varit det som aktiverat sprängmedlet i personsökarna. Minst nio personer har dödats och över 2 750 skadades i explosionerna.

Flera experter har pekat ut just manipulering av personsökarna som en trolig anledning till varför dessa exploderat.

Bland annat Anders Ekholm, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan som i en intervju med GP under tisdagskvällen menade att en teori skulle kunna vara att personsökarna modifierats i leverantörskedjan.

– Israel är inte ute efter den fysiska effekten, även om flera har skadats i attacken, utan den kognitiva. Känslan att man inte är säker någonstans och att till och med ens personsökare helt plötsligt kan smälla, sa Anders Ekholm till GP.

Anders Ekholm, överstelöjtnant och doktorand vid Försvarshögskolan.
Anders Ekholm, överstelöjtnant och doktorand vid Försvarshögskolan. Bild: Anders G Warne

Uppges ha informerat USA

Hizbollah använder ett eget telekomsystem för att kommunicera, bland annat med personsökare, och har uppmanat sina medlemmar att undvika mobiltelefoner för att undvika att systemet hackas.

Israel har själva inte kommenterat attacken. Nyhetsbyrån AP uppger dock, med hänvisning till en amerikansk myndighetskälla, att Israel informerade USA om operationen på tisdagen efter att den avslutats.

ANNONS

Sedan kriget i Gaza bröt ut i och med Hamas terrorattack den 7 oktober har Israel och Hizbollah angripit varandra på daglig basis.

LÄS MER:Jenny Gustafsson på plats i Beirut: ”Ständigt ljud av ambulanser”

LÄS MER:Expert: En attack som denna passar Israels filosofi

LÄS MER:Personsökare exploderade i Libanon – flera döda och tusentals skadade

ANNONS