Efter ökningen av asylsökande – nu stänger Finland gränsen

Antalet asylsökande som kommer till Finland från Ryssland har ökat den senaste veckan. Finland misstänker att ryska gränsvakter transporterar flyktingar till gränsen. Nu meddelar Finland att den östra gränsen kommer att stängas.
Estland har signalerat för att man ser ett liknande tryck och att man även där kan komma att stänga gränsövergångar.

ANNONS
|

Relationen mellan Ryssland och Finland har påverkats av att Finland gick med i militäralliansen Nato i våras. Just nu förbereds ett bilateralt försvarssamarbetsavtal mellan Finland och USA. Det riskerar att ytterligare försämra relationerna mellan Ryssland och Finland.

Ett tecken på det kan vara det ökade antalet asylsökande som dykt upp vid den finska gränsen till Ryssland. Vid den sydöstra gränsen meddelade den finska gränsbevakningen på onsdagskvällen att 74 personer från Ryssland hade sökt asyl. Det kan jämföras med 55 på tisdagen och 39 på måndagen.

Finlands statsminister Petteri Orpo sa redan på tisdagen att de asylsökande har transporterats till gränsen av ryska gränsvakter.

ANNONS

– Det är tydligt att de här människorna får hjälp att ta sig till gränsen. Det här verkar vara ett mycket medvetet beslut. Regeringens budskap är tydligt: Vi måste ta det här på allvar och värna om säkerheten vid vår gräns, sa han till Yle.

Asylsökande har tidigare använts som ”vapen” i vad bedömare har kallat för hybridkrigföring, som när mängder av flyktingar från Afghanistan och Irak fastnade i ett ingenmansland mellan Polen och Belarus 2021.

Trycket ökar mot Estland

Liknande påtryckningar som man sett i Finland har uppstått i Estland, uppger landets inrikesminister enligt estniska medier.

– Åtta somaliska medborgare försökte ta sig in i Estland i morse mellan åtta och halv tio. På grund av avsaknaden av Schengenvisum eller uppehållstillstånd fick de inreseförbud vid gränsen och skickades tillbaka till Ryssland, säger Estlands inrikesminister Lauri Läänemets till estniska ERR.

Enligt Läänemets kan några gränsövergångar stängas som svar.

– Det är tydligt att, precis som i Finland, så är det här ett första steg på den estniska sidan. Syftet med all denna verksamhet är att destabilisera samhället och få människor att oroa sig och att minska förtroendet för regeringen och statliga institutioner. Men vi kommer inte att lämna det här som det är, vi kommer att agera beslutsamt.

ANNONS

Veiko Kommusaare, chef för gränsbevakningen, uppger att de övervakar situationen mycket noga och att de vid behov är redo att ”förhindra all illegal migration”.

– Beroende på situationen vid gränsen kan detta också innebära att gränserna stängs delvis eller helt, säger Veiko Kommusaar till Postimees.

Han tillade att det är en ”mycket dålig tidpunkt” att besöka Ryssland, eftersom det kan komma att bli svårt att återvända till Estland.

Finland stänger gränsen till februari

Enligt Finlands statsminister Petteri Orpo kommer man att stänga den östra gränsen att stängas under natten till lördag. Restriktionerna gäller till den 18 februari 2024.

Asylsökningarna koncentreras till ett antal gränsstationer. Enligt den finska gränsbevakningen kommer all trafik att stängas av förutom vid Vartius, Salla, Kuusamo och Raja-Jooseppi.

– Det här är ett allvarligt hot mot den nationella säkerheten, som redan belastar myndigheternas verksamhet i området vid den östra gränsen, säger Markku Hassinen vid den finska gränsbevakningen enligt finska Yle.

Maria Zacharova, talesperson för det ryska utrikesministeriet, har enligt The Guardian avfärdat Niinistös uttalande som ”absolut grundlöst”.

Gränsen mellan Finland och Ryssland är 134 mil lång. Det är också både EU och Natos yttre gräns mot Ryssland.

LÄS MER:Ryska myndigheter uppmanar människor att söka asyl i Finland: ”Illegal invandring”

LÄS MER:Wagneravhopparen gripen i Norge – misstänks ha försökt korsa gränsen till Ryssland

LÄS MER:Martti Ahtisaari begravd – kungen på plats

ANNONS