Experten om Hizbollah-ledarens död: ”Extremt hårt slag"

Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah är död, det bekräftar nu även Hizbollah själva, enligt Reuters.
Mellanösternexperter beskriver ett helt unikt läge just nu där den stora frågan är vad Israel ska göra härnäst.
– Väldigt få analytiker trodde att ett sådant här scenario var möjligt, säger forskaren Anders Persson till TT.

ANNONS
|

”En oerhörd skalp för Israel”, det sa Mellanösternforskaren Anders Persson på fredagen när uppgifter om Hizbollah-ledarens död började florera. Tidigare under kvällen hade rapporter kommit om massiva explosioner i Beirut-förorten Dahieh, området där det enligt Persson länge funnits en uppfattning om att Hassan Nasrallah gömt sig.

Anders Persson, lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö.
Anders Persson, lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö. Bild: Johan Nilsson/TT

Hassan Nasrallah har lett Hizbollah under drygt 30 års tid. På lördagen gick Israels militär ut med att han dödats i en av de senaste attackerna mot Libanon, och senare samma dag bekräftade även Hizbollah själva sin ledares död, enligt Reuters.

Alexander Atarodi, Mellanösternexpert och tidigare forskare på FOI.
Bild: Filip Kruse

Hizbollah har aldrig lidit så hårt som nu

Läget just nu är helt unikt för Hizbollah, Libanon och hela regionen inklusive Israel, enligt Alexander Atoradi, som är Mellanösternexpert och tidigare forskare på FOI.

ANNONS

– Det är första gången Hizbollah lidit så stort under dess historia, säger han.

Isabell Schierenbeck, statsvetare vid Göteborgs universitet, är inne på samma linje.

– Ett extremt hårt slag mot Hizbollah och det kommer att uppstå ett vakuum efter Nasrallah. Han har varit en oerhört viktig person för Hizbollah, säger hon till TT.

Isabell Schierenbeck är statsvetare och Mellanösternexpert vid Göteborgs Universitet.
Isabell Schierenbeck är statsvetare och Mellanösternexpert vid Göteborgs Universitet. Bild: Anders Hofgren/Göteborgs-Posten

Även om det finns en förberedelse inom Hizbollah för att detta kunde hända så är shiarörelsen – alltså den muslimska riktning som Hizbollah följer – skakad av att flera högt uppsatta har dödats, skriver TT.

– Det kommer att skapa oro eftersom han var så betydelsefull, säger Isabell Schierenbeck.

Flera framgångar för Israel

Även Mellanösternexperten Alexander Atoradi lyfter fram Nasrallahs betydelse för Hizbollah. Beskriver honom bland annat som strategen som skapade en inriktning för Hizbollah.

– Det som händer nu är inte bara ledarens död utan hela händelseförloppet två veckor tillbaka när otroligt många nyckelpersoner i Hizbollah slagits ut, säger Atoradi, och syftar då bland annat på förra veckans israeliska attacker mot samma område i Beirut då 15 Hizbollah-medlemmar inklusive minst två befälhavare ska ha dödats.

– På det sättet förlorar Hizbollah förmågan att koordinera, kommunicera och överhuvudtaget försöka genomföra någonting vettigt gentemot Israel. Frågan är nu hur Israel vill kapitalisera på den här vinsten.

ANNONS

Kommer de ta sikte på huthierna

Vad som nu händer beror på hur Hizbollah svarar och på hur Israel agerar, konstaterar Isabell Schierenbeck.

– Om Israel anser att de uppfyllt sina mål för nu så kan vi få se en nedtrappning. Det kan också innebära att Iran får mer att säga till om och de är inte intresserade av ytterligare en eskalering och ett storkrig i regionen, säger hon till TT.

Enligt Alexander Atoradi är det inte uteslutet att man om ett par, tre, fyra veckor når någon form av överenskommelse om vapenvila. Detta med tanke på att Israel också slagit ut stora delar av Hamas största ledning under sommaren.

– Men den grundläggande frågan om Israels kapitalisering återstår ändå. Kommer det en våg av diplomatisk offensiv och politiska öppningar – något vi inte såg under premiärminister Benjamin Netanyahus tal i FN på fredagen – eller kommer Israel tänka att vi nu vunnit de här slagen och nu ska vi fortsätta till nästa.

Oviktigt vem som tar över i Hizbollah

Vad händer i Hizbollah nu? Kommer Naim Qassem, Hizbollahs ”andre man”, ta över?

– Helt oklart, jag tror inte den frågan är så viktig just nu ärlig talat. En ”Nasrallah 2” kanske inte kommer ha en bråkdel ens av de luftenheter eller den förmågan som Hizbollah haft. Det är en fråga som kommer att diskuteras, men det viktigaste just nu är vad Israel ska göra.

ANNONS

Mellanösternexperten Anders Persson säger till TT att de senaste tio dagarna är Israels största framgångar i krig på 50 år.

– Man har lyckats åsamka Hizbollah så här mycket skada, genom att döda den högsta ledaren och väldigt många under honom, utan att Hizbollah har varit särskilt starkt tillbaka. Väldigt få analytiker trodde att ett sådant här scenario var möjligt. Det här är förmodligen bara början på ett långt krig.

Hade kanske planerat en terrorattack

Varför har då inte Hizbollah slagit tillbaka starkare?

– Antingen är Hizbollah skadat och oförmöget att svara, eller så kan det vara så att många mellanchefer är döda och att en del av gruppens raketer är utslagna. Det kan också vara så att Hizbollah planerar att hämnas på något annat sätt, kanske genom en terrorattack, säger Persson till TT.

Med Hizbollahledarens död är även balansen i regionen i gungning, enligt Persson.

– Maktbalansen i Mellanöstern mellan USA, Ryssland och Kina är i rubbning nu. Hur stark kommer den iranska alliansen mellan Iran, Hizbollah och Hamas vara efter allt det här? Alla de frågorna är på agendan.

LÄS MER:IDF: Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah är död

LÄS MER:Regionen står i värsta fall på randen till ett storkrig

LÄS MER:Det här är Hizbollah – milis och maktfaktor i Libanon

ANNONS