En byggnad kollapsar i Beiruts södra förorter efter senaste attacken mot staden.
En byggnad kollapsar i Beiruts södra förorter efter senaste attacken mot staden. Bild: Hussein Malla

Jan Höglund: Regionen står i värsta fall på randen till ett storkrig

Hizbollah bekräftade på lördagseftermiddagens ledarens död. Nu känns en vapenvila mer avlägsen än någonsin. Tvärtom står regionen i värsta fall på randen till ett storkrig.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Vid tiden för attacken mot Hizbollahs högkvarter i Beirut var Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i FN i New York. Trots vädjande från FN och allierade tydde inget på att han är beredd att avbryta sina militära operationer mot Hamas i Gaza och Hizbollah i Libanon. Diplomatin och de humanitära hjälporganisationerna får inte en chans under en paus i striderna.

Nu känns en vapenvila mer avlägsen än någonsin. Tvärtom står regionen i värsta fall på randen till ett storkrig efter att Israels militär IDF på lördagen meddelat att Hizbollaledaren Hassan Nasrallah är ”eliminerad”. Han dog, heter det, tillsammans med flera andra befälhavare i anfallet mot flera byggnader ovanför organisationens högkvarter i ett tättbefolkat område av den libanesiska huvudstaden Beirut. Antalet döda räknade på lördagen till minst elva personer och 108 skadade, enligt Libanons hälsodepartement.

ANNONS

Regionen i värsta fall på randen till ett storkrig

Det var ännu en i raden av framstående motståndare som Israel har spårat och slagit ut i Libanon, i Syrien, i Gaza och i Iran, och bara dagar efter att gömda och fjärrutlösta sprängladdningar i personsökare och walkie talkies sannolikt lamslagit Hizbollahs interna kommunikation. För att inte nämna den fruktan och osäkerhet som det sprider om vad som kan explodera nästa gång.

Den 31 juli dog Hamas högste ledare Ismail Haniya i en attack mot ett lägenhetshus i Irans huvudstad Teheran. Iran hotade genast med att svara på ett liknande sätt som landet gjorde tidigare i år, med en svärm av robotar och drönare mot Israel. De fick på grund av avståndet, Israels luftförsvarsförmåga och nära samarbete med allierade länder och grannar som Jordanien ingen större effekt.

Ayatolla Khamenei har förts i säkerhet

Fram till nu har Iran inte genomfört en ny attackvåg för att inte riskera ett storkrig med konsekvenser som inte går att går att överblicka. Irans nye president Masoud Pezeshkian signalerade vid sitt tal i FN:s generalförsamling i veckan att han vill öppna ett nytt, konstruktivt kapitel i landets historia för att ”spela en effektiv och konstruktiv roll i den globala ordningen som utvecklas”

Den ambitionen har möjligen haft en återhållande effekt. Men med de massiva attackerna mot Hassan Nasrallah och Hizbollahs högkvarter är det lika osäkert som avgörande hur Iran kommer att agera. På lördagen uppgavs Irans högsta ledare ayatolla Ali Khamenei ha förts i säkerhet.

ANNONS

– Hela motståndsrörelsen i regionen står bakom Hizbollah, säger han i ett uttalande enligt Reuters.

Motståndsallians mot Israel

Iran uppges även vara i ständigt kontakt med Hizbollah och andra närstående grupper i regionen för att bestämma nästa steg efter Nasrallahs död, enligt Reuters.

Hizbollah, Hamas, shiamuslimska och andra milisgrupper i Irak och Huthirebellerna i Jemen är alla mer eller mindre beroende av Iran militärt och ekonomiskt. De ingår i ett nätverk, en motståndsallians, med sina vapen riktade mot Israel och utgör ett ständigt hot inte bara mot Israel utan även dess sedan länge främste uppbackare USA.

USA har både genom diplomati och mycket omfattande militär närvaro i regionen försökt förhindra den utveckling som nu skenar. Med bara några månader kvar i Vita huset står president Joe Biden inför en upptrappad kris och med en ansträngd relation till Israels premiärminister.

Läget betydligt osäkrare

USA:s utrikesminister Antony Blinken sade i veckan att det fortfarande fanns utrymme för förhandlingar. Nu är det betydligt osäkrare. Amerikanerna sitter i själva verket i en rävsax: Hizbollah och Hamas klassas som utländska terroristorganisationer, och Biden vill inte sätta extra hård press på Israel inför det amerikanska presidentvalet i november med israeler som en viktig och tung väljargrupp.

För Israel är Hizbollah, trots Nasrallahs död och bombningarna, en mycket farligare motståndare än Hamas. Organisationen är större och anses ha kapacitet att med robotar nå hela Israel, och i stort antal. Israels luftförsvar kan stoppa mycket, men inte allt, och ammunitionslagren töms fort. Det fortsatta kriget har ett högt pris, mänskligt och på andra sätt.

ANNONS

LÄS MER:IDF: Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah är död

LÄS MER:Experten om Hizbollah-ledarens död: ”Extremt hårt slag"

LÄS MER:Regionen står i värsta fall på randen till ett storkrig

LÄS MER:Det här är Hizbollah – milis och maktfaktor i Libanon

ANNONS